Těsto
- kefír 400 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g
- vanilkový cukr 1 lžíce
- polohrubá mouka 200 g
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 30 g
- máslo (na potření vaflovače)
Postup přípravy
- V rendlíku ohřejte 3 lžíce kefíru, aby byl vlažný. Vmíchejte rozdrobené droždí, cukr a 2 lžíce mouky a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá zhruba 10–15 minut.
- Do velké mísy prosejte mouku, rozklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a kefír a rozmíchejte v hebké tekuté těsto bez žmolků. Nechte ho na teplém místě 30 minut kynout.
- Předehřejte vaflovač a postupně upečte vafle podle způsobu na vašem přístroji. Obvykle to trvá 4–6 minut. Nechte ho lehce pootevřený, aby vafle mohly nabývat.
- Upečené vafle servírujte jako náklaďák. Z jedné vafle odkrojte roh, vznikne tak kapota auta. Ze zbytku vyřízněte okénko a použijte ji jako kabinu. Druhou vafli rozkrojte v polovině jako dvě korbičky. Každé části vykrojte kulatým vykrajovátkem otvory na kola, do kterých vložte plátek pomeranče. Na korbičky naskládejte ovoce.
PRIMA TIP: Chcete-li podávat vafle i dětem mladším 1 roku, raději vynechte bílky, některým mohou způsobovat alergii. Žloutkové vafle mohou jíst děti už od 9 měsíců.
Nadýchané vafle z kefíru ozdobené ovocem Zdroj: Neplecha na plechu