Suroviny
- česnek (konfitovaný + olej z konfitování) stroužky ze 2 až 3 palic
Těsto
- olivový olej 5 lžic
- hladká mouka 420 g
- voda (teplá) 340 g
- sušené droždí 1 lžíce
- sůl 1¼ lžičky
- mořská sůl (nebo vločková, na posypání)
Postup přípravy
- Pekáček o rozměrech cca 23 x 33 cm vymažte asi 1 lžící olivového oleje.
- V míse promíchejte zbylý olej s moukou, teplou vodou, droždím a solí. V robotu míchejte při vyšší rychlosti asi 2 minuty, ručně o něco déle, až vznikne lepkavé těsto.
- Přesuňte ho do připraveného pekáčku, přikryjte a nechte na teplém místě stát asi hodinu, až vykyne. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170 °C.
- Až těsto dosáhne zhruba dvojnásobného objemu, prsty namočenými v troše oleje udělejte do těsta důlky (ne až ke dnu formy) a do vzniklých důlků vložte stroužky konfitovaného česneku.
- Focacciu důkladně zakapejte olejem z konfitovaného česneku, posypte lístky rozmarýnu a solí. Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 30 minut. Před krájením nechte focacciu trochu vychladnout v pekáčku, asi 5 až 10 minut, a pak ještě na drátěné mřížce.
PRIMA TIP: Půvab focaccii spočívá mimo jiné v její nadýchanosti, která se chladnutím ztrácí, je tedy nejlepší brzy po upečení. Můžete ji nicméně nechat zmrazit a před podáváním, postříkanou trochou vody, asi 10 minut rozpéct ve středně rozehřáté troubě.
Připravte klasickou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE