Suroviny
- česnek 2 celé palice + 3 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- máslo (změklé) 70 g
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- světlá bageta 1 ks (cca 225 g)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 195 °C. Obě palice česneku seřízněte cca 1 cm od vrchu, pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu, vložte na plech a pečte 45–50 minut.
- Plech vytáhněte a nechte česnek 15 minut chladnout, abyste se nespálili. Teplotu snižte na 190 °C.
- Změklé máslo nakrájejte na kostičky do misky. Upečený česnek opatrně vybalte a vymačkejte stroužky k máslu. Rozmělněte vidličkou na pastu. Přidejte petrželovou nať, osolte a opepřete. Syrový česnek oloupejte a prolisujte k máslu. Promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj bagetu. Podélně ji rozřízněte a pak každou polovinu opatrně nařízněte v 2cm pruzích, ale nedokrojte ji, vytvoříte tak zářezy, které naplňte česnekovým máslem. Pokud zbyde, potřete jím vršek bagety.
- Bagetu pečte 10–12 minut dozlatova. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Pokud chcete přípravu bagety urychlit, pečení česneku vynechte a navyšte množství másla o 10–20 g a přidejte 1–2 stroužky čerstvého česneku. Bagetu můžete naplnit a potřít také pestem.