Polévka
- šalotka (nebo 1 cibule) 2 ks
- česnek 1 stroužek
- brambory 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- tymián 1 snítka
- pepř celý 1/2 lžičky
- nové koření 2 kuličky
- bílé víno (suché) 100 ml
- cuketa 2 ks (500 g)
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana ke šlehání 100 ml
- ředkvičky 1 svazek
- rukola 2 hrsti
- sůl
Olej
- hladkolistá petržel 1 hrst
- extra virgin olivový olej 8 lžic
Postup přípravy:
- Šalotku nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
- Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
- Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
- Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno: Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami Zdroj: Kristina Šemberová
Vyzkoušejte také recept na smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE