Těsto
- Kokosový olej 4 lžíce
- kakao (holandského typu) 3 lžíce
- špaldová hladká mouka 180 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- vejce 2 ks
- vanilková esence 1 lžička
- Polotučné mléko 150 ml
- olej (na vymazání formy)
Krém
- hořká čokoláda 25 g
- polotučný tvaroh 250 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- čekankový sirup 40 g
- banán (větší, zralý) 1 ks
Postup přípravy
- Formu na muffiny vymažte olejem ve spreji nebo ji vyložte papírovými košíčky. Silikonovou formu nemusíte vymazávat. Troubu předehřejte na 180 °C. Rozehřejte v ní kokosový olej. Vytáhněte ho a nechte trochu zchladnout.
- Kakao, mouku a kypřicí prášek prosejte do mísy. V jiné míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh. V další míse vyšlehejte žloutky, kokosový olej a vanilku dohladka.
- Do moučné směsi vlijte mléko a žloutkovou pěnu a zapracujte je metličkou. Po částech postupně vmíchejte pomocí špachtle sníh. Nemíchejte těsto zbytečně moc, aby zůstalo nadýchané.
- Formu na muffiny naplňte do dvou třetin a pečte ve vyhřáté troubě 10–12 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečené muffiny vytáhněte a nechte zchladnout 5 minut, pak je vyklopte a nechte zcela vychladnout.
- Čokoládu nastrouhejte najemno a promíchejte s tvarohem, vanilkou a čekankovým sirupem.
- Banán oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vychladlé muffiny seřízněte, trochu je vydlabejte a seříznuté a vydlabané těsto rozdrobte.
- Muffiny naplňte banánem a krémem. Posypte drobečky těsta a uložte na noc do lednice.
PRIMA TIP: Čekankový sirup je přírodní sladidlo z kořene čekanky. Vyniká sladkou chutí, vyšším obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. To je důležitý ukazatel rychlosti uvolňování cukrů, jejich využití a ukládání. Čím je nižší, tím je potravina zdravější a méně rozhoupává slinivku. Čekankový sirup koupíte v drogerii dm, v lékárnách, v prodejnách se zdravou výživou i ve větších supermarketech.
Vyzkoušejte také mechový dort podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort - jednoduchý recept na efektní moučník ze špenátu