Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krtkův dort od Cukrfree
Suroviny (12 porcí)
Forma 22 cm:
- najemno namleté ořechy (např. kešu) 3 hrnky
- kakaový prášek 1/2 hrnku
- espresso 1/4 hrnku
- jedlá soda 2 lžičky
- vanilkový extrakt
- vejce 3 ks
- domácí kefír 1/2 hrnku
- vysokoprocentní čokoláda 40 g
- našlehané bílky 3 ks
Krém:
- farmářská smetana na šlehání 500 ml
- mascarpone 350 g
- vysokoprocentní čokoláda 60 g
- jahody 500 g
- vanilkový extrakt
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C. Mouku z ořechů vložte do větší mísy.
- Přidejte všechny suché ingredience a promíchejte. Přidejte celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promíchejte.
- Poté vmíchejte (ve vodní lázni) rozehřátou čokoládu. Bílky si vyšlehejte do tuhého “sněhu” a opatrně je do těsta zapracujte.
- Hotové těsto přemístěte do vymazané formy o průměru 22 cm a vložte na 35–40 minut do trouby, propečenost kontrolujte špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.
- Mezitím našlehejte smetanu do šlehačky. V míse smíchejte mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou a šlehačku do směsi opatrně vmíchejte a vložte do lednice.
- Hotový korpus nechte vychladnout a poté jej pomocí lžíce vydlabejte tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu.
- Vydlabaný korpus poté vložte do misky a použijte později na zasypání krému. Nakrájené ovoce vyskládejte na dno, na něj přidejte krém, který vytvarujte do tvaru hroudy.
- Tu poté posypte rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkávejte ke krému. Hotový dort vložte na hodinu do ledničky a podávejte.
Cukrfree
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.