Forma 22 cm
- mleté ořechy (najemno namleté např. kešu) 3 hrnky
- kakaový prášek 1/2 hrnku
- espresso 1/4 hrnku
- jedlá soda 2 lžičky
- vanilkový extrakt
- vejce 3 ks
- kefír (domácí ) 1/2 hrnku
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa 40 g
- bílek (našlehané ) 3 ks
Krém
- smetana ke šlehání (farmářská ) 500 ml
- mascarpone 350 g
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa 60 g
- jahody 500 g
- vanilkový extrakt
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Mouku z ořechů vložte do větší mísy.
- Přidejte všechny suché ingredience a promíchejte. Přidejte celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promíchejte.
- Poté vmíchejte (ve vodní lázni) rozehřátou čokoládu. Bílky si vyšlehejte do tuhého “sněhu” a opatrně je do těsta zapracujte.
- Hotové těsto přemístěte do vymazané formy o průměru 22 cm a vložte na 35–40 minut do trouby, propečenost kontrolujte špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.
- Mezitím našlehejte smetanu do šlehačky. V míse smíchejte mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou a šlehačku do směsi opatrně vmíchejte a vložte do lednice.
- Hotový korpus nechte vychladnout a poté jej pomocí lžíce vydlabejte tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu.
- Vydlabaný korpus poté vložte do misky a použijte později na zasypání krému. Nakrájené ovoce vyskládejte na dno, na něj přidejte krém, který vytvarujte do tvaru hroudy.
- Tu poté posypte rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkávejte ke krému. Hotový dort vložte na hodinu do ledničky a podávejte.
Krtkův dort od Cukrfree 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree
Krtkův dort od Cukrfree 3 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree