Suroviny
- máslo (studené ) 150 g + na vymazání plechu
- hrubá mouka 3 hrnky
- třtinový cukr 3/4 hrnku
Náplň
- měkký tvaroh (plnotučný) 500 g
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 3/4 hrnku
- citronová kůra (bio ) z 1 citronu
- plnotučné mléko 1 hrnek
- rybíz (mražený )
Drobenka
- máslo 70 g
- hrubá mouka 3/4 hrnku
- třtinový cukr 1/2 hrnku
Postup přípravy
- Do mísy nakrájejte studené máslo na kostky, přidejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Ideálně prsty propracujte drobenkové těsto. Mělo by být sypké, ale lehce lepivé díky máslu. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Připravte si tvarohovou náplň. V robotu utřete tvarohy s vejci, cukrem, kůrou z citronu a mlékem v krém.
- Plech vymažte máslem, rovnoměrně rozprostřete drobenkové těsto až do stran a prsty přimáčkněte. Navrch rozetřete tvaroh a ozdobte mraženým ovocem.
- Nakonec si připravte drobenku z másla, mouky a cukru. Prsty propracujte a sypkou směs rozdrobte na koláč.
- Pečte dozlatova, asi 45 až 50 minut. Pak ho nechte na mřížce vychladnout a teprve pak nakrájejte.