České pokrmy se většinou neřadí mezi lehkou a rychlou kuchyni. Tradiční talíř o několika komponentech je zpravidla celkem náročný na přípravu a výroba trvá několik hodin. Toto úsilí se však ve světě vyplácí, neboť v žebříčku nejlepších evropských dezertů se objevilo hned několik českých klasik. Napříč naší zemí najdeme skutečné sladké poklady.
V žebříčku nejlepších dezertů Evropy jsou desítky českých. Jeden obsadil dokonce bronzovou medaili
Webová stránka jménem Taste atlas se prezentuje jako zážitkový cestovní průvodce tradičními pokrmy. Shromažďuje autentické recepty, recenze kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a jídlech. Tento světový atlas tradičních jídel, místních surovin a autentických restaurací pravidelně sestavuje žebříčky nejlepších a nejhorších jídel. Nyní přišla řada na evropské dezerty.
100 nejlepších evropských dezertů
Žebříček zahrnuje nejoblíbenější dezerty napříč celou Evropou. Autoři seznam sestavují podle recenzí a doporučení gastronomických profesionálů a kritiků, nikoli podle názorů běžných uživatelů. Své rozhodnutí brát v potaz pouze názor odborníků uvádí webová stránka jako poskytnutí důvěryhodných informací svým čtenářům.
Mezi stovkou nejlepších evropských dezertů se umístilo několik českých. Profíci ze světa gastronomie do TOP 10 zařadili Míša řezy, které obsadily 8. příčku. Na 6. místě vévodí tvarohový nanuk Míša. Zdá se, že ve světě chutná zlatá osvědčená kombinace tvarohu a čokolády.
Připravte odlehčené Míša řezy podle návodného videoreceptu.
Kompletní recept najdete ZDE:
Česko má bronz
Nejlepším českým moučníkem je podle odborníků valašský frgál, který v evropském žebříčku zaujmul 3. příčku. Tradiční sladkost z východní Moravy má v průměru až 30 cm. Její nejtradičnější náplně jsou hrušková nebo švestková povidla, mák či tvaroh.
Druhou příčku obsadil rakouský císařský trhanec a zlato získal všemi oblíbený polský sernik. Do stovky nejoblíbenějších dezertů se za Česko dostala i krupicová kaše, žemlovka, lázeňské oplatky, perníčky, štramberské uši, sladké plněné knedlíky, ale dokonce i houskový knedlík.
Zdroj: tasteatlas
Inspirujte se receptem na krupicovou kaši s karamelizovanými jablky a čokoládou. Máme pro vás videorecept s postupem krok za krokem
Kopmletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima