Suroviny
- sušené rozinky 50 g
- rum 2 lžíce
- vejce 5 ks
- citronová kůra (nastrouhaná) z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- cukr krupice 100 g
- mléko 500 ml
- hladká mouka 300 g
- máslo 3 lžíce
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Rozinky zalijte rumem a nechte je odležet.
- Do mísy oddělte žloutky, přidejte citronovou kůru, krupicový cukr a mléko a prošlehejte metličkou. Prosejte navrch mouku a pečlivě ji vmíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.
- V pánvi rozehřejte máslo, vlijte do ní těsto, opékejte 1 minutu, posypte rovnoměrně rozinkami a přiklopte poklicí. Snižte teplotu na střední a pečte 5 minut. Vyšší palačinku opatrně otočte a dopečte ještě 2 minuty z druhé strany.
- Upečený trhanec roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kousky a posypte je moučkovým cukrem. Opékejte ještě 2 minuty, až okraje zezlátnou.
Vyzkoušejte tradiční trhanec s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE