Markéta a František Lorencovi

Císařský trhanec

Moje hodnocení
21x

O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert, panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se rakouský císař ukryl v lese před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na svém dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm tolik miloval císař František Josef, že po něm získal svůj název. Trhanec podávejte s oblíbeným džemem nebo zakysanou smetanou.

4 porce
30 minut
rakouská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je odležet.
  2. Do mísy oddělte žloutky, přidejte citronovou kůru, krupicový cukr a mléko a prošlehejte metličkou. Prosejte navrch mouku a pečlivě ji vmíchejte, až vznikne hladké těsto.
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.
  4. V pánvi rozehřejte máslo, vlijte do ní těsto, opékejte 1 minutu, posypte rovnoměrně rozinkami a přiklopte poklicí. Snižte teplotu na střední a pečte 5 minut. Vyšší palačinku opatrně otočte a dopečte ještě 2 minuty z druhé strany.
  5. Upečený trhanec roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kousky a posypte je moučkovým cukrem. Opékejte ještě 2 minuty, až okraje zezlátnou.

Další neodolatelné recepty ze všech koutů světa z knihy Neplecha na plechu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty