zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Císařský trhanec
Autor: Neplecha na plechu Císařský trhanec

Císařský trhanec

Hodnoceno: 18x
O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert, panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se rakouský císař ukryl v lese před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na svém dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm tolik miloval císař František Josef, že po něm získal svůj název. Trhanec podávejte s oblíbeným džemem nebo zakysanou smetanou.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je odležet. 
  2. Do mísy oddělte žloutky, přidejte citronovou kůru, krupicový cukr a mléko a prošlehejte metličkou. Prosejte navrch mouku a pečlivě ji vmíchejte, až vznikne hladké těsto. 
  3. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. 
  4. V pánvi rozehřejte máslo, vlijte do ní těsto, opékejte 1 minutu, posypte rovnoměrně rozinkami a přiklopte poklicí. Snižte teplotu na střední a pečte 5 minut. Vyšší palačinku opatrně otočte a dopečte ještě 2 minuty z druhé strany. 
  5. Upečený trhanec roztrhejte pomocí dvou vidliček na menší kousky a posypte je moučkovým cukrem. Opékejte ještě 2 minuty, až okraje zezlátnou. 
Císařský trhanec
Autor: Neplecha na plechu Císařský trhanec

Další neodolatelné recepty ze všech koutů světa z knihy Neplecha na plechu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Neplecha na plechu
Markéta a František Lorencovi

Kuchařka stejnojmenného blogu kombinuje cestovatelský deník s lokálními recepty. Vydejte se s manželským párem Markétou a Františkem Lorencovými do 18 známých i méně známých míst a objevujte nové zvyky, krásná místa i autentickou kuchyni. Ochutnáním typických pokrmů často pochopíte kulturu obyvatel rychleji a jasněji než čtením knih, v knize Neplecha na plechu navštívíte pět světadílů a poznáte 111 originálních receptů. Lahodný způsob cestování.

eshop.neplechanaplechu.cz

Související témata: císařský trhanec , Sladké , Rakouská kuchyně