V New Yorku ochutnáte celý svět. Inspirujte se tipy, kam zajít a co určitě nevynechat

Nejslavnější město USA přivítalo v roce 2023 přes 60 milionů turistů ze všech koutů planety. Někteří chtějí spatřit živoucí americký sen, jiní vyrážejí za nákupy do obchodních center či za únikem z šedi všedních dní. Všichni si ale mohou velmi dobře pochutnat na bohaté, generacemi imigrantů obohacené gastronomii.

New York se stal vlivem migrace městem, které si užijí milovníci pestrosti. Za autentickým zážitkem se vyplatí vyrazit do proslavených částí jako Chinatown či Little Italy, jež jsou stále plné potomků původních přistěhovalců, kteří se drží starých kulinářských pořádků. Židovské delikatesy jsou vzhledem k silné komunitě roztroušené napříč všemi čtvrtěmi a stále nabízí vysoce autentické sendviče, bagely či polévky. Dobrodružnější povahy by nicméně neměly zůstat jen na hlavním ostrově a měly by zamířit i do chudších částí New Yorku.

Sever Manhattanu nabízí ve Washington Heights kuchyni Dominikánské republiky. V Harlemu můžete smočit mlsný jazýček v autentických chutích Senegalu. V Queensu kromě velké asijské komunity od Číny po Vietnam narazíte na řecké i kolumbijské speciality. Brooklyn je zase rájem polských přistěhovalců a nikde nenajdete lepší čokoládový pletenec alias babku. Coney Island je pak proslavený nejen zábavním parkem, ale i orientálními chutěmi Pákistánu.

Abyste New York skutečně poznali, týdenní výlet přes oceán vám bohužel stačit nebude. K nasátí atmosféry NYC a ochutnání veškerých dobrot, které místní komunity nabízí, byste potřebovali několik měsíců, možná i let. Není tudíž ostudou se soustředit na ikonické restaurace, bistra či pekárny. Ochutnávejte, sharujte a experimentujte, abyste během pobytu získali co největší rozmanitost.

Vyzkoušejte pravý newyorský cheesecake podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Snídaně v michelinském stylu

Newyorčané nedají na snídani dopustit na klasiku v podobě sendviče se slaninou, vejcem a sýrem, který si ve snímku Birds of Prey užívá i Margot Robbie jako bláznivá Harley Quinn. Nabízí je food trucky i většina bister. Potrpíte-li si na teploučké bagely, objednejte si je například v Liberty Bagels, kde si ranní dávku proteinů můžete dát do desítek variant pečiva včetně proslavené verze americké trikolóry. Brunchovou klasikou je bagel s cream cheese pomazánkou a lososem. Ve většině podniků lososa míchají přímo do pomazánky, pokud chcete luxusní a autentický zážitek, vydejte se do jedné z poboček Russ & Daughters. Zdejší starosvětský přístup s moderním šmrncem Michelin již několik let oceňuje Bib Gourmand.

Chcete něco sladkého? Vyhlášené muffiny a sušenky pečou každý den v Levain Bakery. Výtečné donuty najdete ve specializovaných donut shopech. Nás kupříkladu oslovily podniky Caroline’s Donuts poblíž Central Parku či brooklynský Dough Doughnuts, jejichž donuty nebyly přeslazené, nabízely jemné těsto a kreativní varianty polev. Ibišková z Dough Doughnuts nás chytila za srdce okamžitě. Jako výtečné univerzální kavárny se pak jeví například Butler Bakeshop či Black Fox Coffee, kde se můžete spolehnout na jednu z nejlepších káv v evropském stylu.

Vyzkoušejte domácí americké cookies s čokoládou podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

K obědu salát i židovská specialita

Na dlouhé obědy v restauracích Newyorčany moc neužije. Ráj kapitalismu nezastavuje ani přes poledne a jak věděl již Gordon Gekko v kultovním dramatu Wall Street, peníze nikdy nespí. Během obědové pauzy tak můžete na ulicích narazit na kuriózní situace, kdy stojí dělník vedle muže v drahém obleku, zatímco oba čekají na svoji bagetu. Skrytým pokladem Wall Street je pojízdný stánek Bahn Mi Cart na Hanover Square, jenž nabízí jedny z nejlepších vietnamských sendvičů ve městě. Kdo by chtěl nahlédnout hlouběji do zvyků místních, nedaleko Brooklynského mostu se nachází starosvětský americký Squire's Diner. Pro vybíravé strávníky je ideální variantou supermarket Whole Foods Market, který v každé prodejně nabízí teplý i salátový bar. Zde si lze na váhu smíchat vše, na co máte zrovna chuť. Oběd si můžete následně sníst při vyhlídce na blízké mosty, anebo vyrazte k přilehlému hřbitovu u Trinity Church, případně na nábřeží podél řeky Hudson s krásným výhledem na panorama New Jersey či sochu Svobody.

Určitě se však vydejte i do slavného židovského podniku Katz's Delicatessen. Poznáte ho snadno. Celý den se od něj táhne desítky metrů dlouhá fronta čekající na legendární pastrami či reuben sendviče. Kvalita masa je exkluzivní a pokud fandíte jednoduchým chutím, budete se cítit vzrušeně jako Meg Ryan v komedii Když Harry potkal Sally. Za pozornost stojí i tradiční polévka s macesovými knedlíčky a kuřecím vývarem (Matzo Ball Soup), a na cestu si nezapomeňte zakoupit i jednu z černo-bílých sušenek, které vznikly jako znouzectnost ze zbytků dortového těsta potřeného polevou. Za jejich původ se obvykle zmiňuje Glaser’s Bake Shop, ten je však od roku 2018 zavřený.

Nají se i vegani

Bylo by hříchem nevyzkoušet i tradiční pouliční fast food. Ikonou New Yorku jsou samozřejmě hot dogy, dávejte si nicméně pozor, odkud si je kupujete. Stánky s vyvěšenými třiceti recepty rozhodně nejsou zárukou nejvyšší kvality. Stálicí jsou stánky s nepřehlédnutelným nápisem Nathan's Famous, jež jsou roztroušené napříč Manhattanem. Při letní návštěvě určitě vyrazte i na Coney Island, kde je poblíž zábavního parku i původní restaurace pořádající každý rok soutěž mezi jedlíky. Zakousněte se i do tradiční newyorské pizzy, kterou zastupuje například Joe's Pizza. Malý podnik na 7 Carmine Street je ve městě naprostou legendou a bohatě zdobenou lahůdku si odsud kupují i hollywoodské hvězdy jako Leonardo DiCaprio a Bradley Cooper. Frontám se zde nejlépe vyhnete, když se stavíte po všech vyhlídkách na město, návštěvě hry na Broadwayi a obligátní fotce před domem Carrie Bradshaw v průběhu noci. Otevřeno totiž mají až do třetí hodiny ranní. Za kus sýrové (myslíme na tebe, Kevine McCallistere!) a salámové to rozhodně stojí.

K večeři si průměrný Američan dopřeje hamburger, steak nebo zamíří do Little Italy. My vás však pošleme do Chinatownu, který vás zachrání hlavně v průběhu Vánoc, kdy mají běžné restaurace zavřeno. Nás zcela uchvátil Nom Wah Tea Parlor, jehož knedlíčky dim sum ceníme zlatem. Také se na ně stojí i hodinová fronta. Nají se zde velmi dobře i vegetariáni a vegani, jimž americká kuchyně obecně moc nepřeje. Vegetariánská a veganská scéna však v posledních letech zažívá boom, a tak vás s klidným srdcem pošleme do The Butcher's Daughter na květákové cacio e pepe nebo vegeburger z řepy a řas. Pakliže jste víc na kari či dušené misky, spásou je Le Botaniste a jeho vynikající chilli sin carne nebo veganská boloňská omáčka. Vše samozřejmě zapijte kombuchou, která – jako fermentovaný nápoj – zažívá v USA aktuálně boom v rámci kampaně za odklon od běžných sycených nápojů a podpoře dobrého zažívání. Hlavně si to ale užijte.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Autor článku

Petr Semecký

Všechny články autora

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty