Suroviny
- podmáslí (kysané ) 150 ml
- vejce (velikost L) 3 ks
- hladká mouka 175 g
- cukr krupice 1 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- slunečnicový olej (na smažení)
- slanina (tenké plátky) 12 ks
- vejce (na volská oka) 4 ks
- javorový sirup (k podávání)
- máslo (k podávání)
- pažitka (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Plátky slaniny rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte druhou vrstvou pečicího papíru a zatižte druhým (ideálně stejně velkým) plechem.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova (10–15 minut). Upečenou slaninu zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.
- Mezitím ve větší misce pošlehejte kysané podmáslí se třemi vejci. Přidejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí a rychle vyšlehejte hladké těstíčko.
- V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na mírném ohni zhruba 1 lžičku slunečnicového oleje a vlijte větší lžíci lívancového těstíčka.
- Smažte z obou stran dozlatova. Lívance uchovávejte zakryté čistou látkovou utěrkou. Jakmile máte všechny lívance dosmažené, připravte volská oka, která jemně osolte a posypte najemno nasekanou pažitkou.
- Teplé lívance ihned podávejte s kostičkou másla, volským okem a křupavou slaninou. Těsně před podáváním přelijte javorovým sirupem.
Vyzkoušejte i recept na nadýchané kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE