Do světa bagelů mě před lety přivedl můj americký přítel a musela jsem se k nim doslova prožvýkat. V čem je to, sakra, lepší než česká houska nebo jak to překoná nepřekonatelnou francouzskou bagetu? Tak nějak jsem rozumovala, ale přesto, zaslepená láskou, žvýkala neděli co neděli bagel.
Upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku
Špenátový, obyčejný, sezamový, rajčatový. Projedla jsem se k naprosté závislosti a ta mi, na rozdíl od amerického přítele, zůstala.
Bagel je Newyorčan. Jak už to ale u dobrých věcí bývá, dávno expandoval za hranice Manhattanu a stal se globálním hitem. Je kulatý, lesklý, pevný a hutný, ale přesto příjemný. Nedrobí. Tedy alespoň ne moc. Ideální parťák na snídani, brunch nebo lehký oběd. Nevíte, jestli má blíž k a) housce nebo b) chlebu, ale b) je správně. Základ bagelu tvoří kynuté chlebové těsto, které zvládnete i doma.
Na bagelu miluji i jeho historii. Není to totiž nějaká bezduchá placka s dírou, ale každé kousnutí vám vypráví dávný příběh. Jak už bylo řečeno, usídlil se v New Yorku, ale velice americkým způsobem – je to přistěhovalec. Přivezli ho s sebou na lodích Židé, přijíždějící hledat v USA nový a bezpečnější život. Podle známé legendy bagel „vynalezl“ roku 1683 vídeňský židovský pekař jako hold polskému králi Janu III., který se svým vojskem ochránil Vídeň před Turky. Protože chtěl „po pekařsku“ vyjádřit obdiv ke králově jezdeckému umění, vyrobil pečivo s dírou uvnitř, které mělo připomínat třmen koňského postroje. Německy Bügel. Pěkná historka, že? Pravda je, že záznamy o výrobě bagelů sahají do počátku 17. století až do polského Krakowa.
Když pak doputoval do severní Ameriky, vznikl v roce 1910 v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů s názvem Bagel Bakers Local. Prý bylo jednodušší dostat se na Harvard, než do některé z pekáren prestižního spolku…
Ve vodě i v troubě
Bagel je asi jediné pečivo, které se vaří i peče. Právě fakt, že se před samotným pečením ještě vloží do vroucí vody, je příčinou jeho jedinečné konzistence a lesklého, křupavého povrchu. A pozor, voda, ve které se bagely vaří, musí být sladká. Přesto se nejedná o sladké pečivo, je spíše univerzální. Lehce nasládlé i slané zároveň.
Bagely si můžete koupit nebo vyrobit. Tady máte recept:
Potřebujete:
- sáček sušeného droždí
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 3–4 polévkové lžíce krupicového cukru
- 300 ml teplé vody
Postup:
- Droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody dejte do mísy a nechte cca 10 minut vzejít v teple. Pak přidejte sůl, zbytek vody a postupně i mouku, až vznikne těsto. Podobně, jako u chleba, záleží na pořádném prohnětení. Trochu si zaposilujte a dejte tomu asi deset minut, dokud nebude těsto krásně vláčné. Pak vytvarujte bochánek a nechte asi hodinu v teple kynout.
- Po hodině rozpalte troubu kolem 200 stupňů (každý tu svou zná nejlépe) a dejte vařit hrnec s vodou a cukrem. Teď přichází ta hravá fáze: z těsta vytvarujte asi deset bochánků, každý zploštěte, propíchněte držadlem vařečky a pěkně s ním na té vařečce zatočte.
- Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po 3–4 kusech) a minutu dvě povařte. Ve vodě je otočte.
- Po vyjmutí je nechte důkladně okapat, přesuňte na plech a posypte (nebo ne), čím je libo. Můžete potřít povrch mlékem. Pečete asi 25 minut, musí být pevné a znít na poklep dutě.
A jak ho mají obyvatelé New Yorku nejraději? Ta nejklasičtější klasika je čerstvý bagel s krémovým sýrem (u nás je perfektní náhradou Lučina), plátky uzeného lososa a snítkou kopru. Skvělý je také v BLT (bacon-lettuce-tomato / slanina-salát-rajče) variantě nebo jako příloha k polévce, salátu nebo hummusu.
Zdroj: autorský text, www.theatlantic.com, foto: iStock