Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Upečte si doma bagel, krále snídaní nejen v New Yorku

Bagel - snídaňový král

Bagel - snídaňový král Zdroj: iStock

  • Zavřít

Bagel - snídaňový král Zdroj: iStock

Do světa bagelů mě před lety přivedl můj americký přítel a musela jsem se k nim doslova prožvýkat. V čem je to, sakra, lepší než česká houska nebo jak to překoná nepřekonatelnou francouzskou bagetu? Tak nějak jsem rozumovala, ale přesto, zaslepená láskou, žvýkala neděli co neděli bagel.

Špenátový, obyčejný, sezamový, rajčatový. Projedla jsem se k naprosté závislosti a ta mi, na rozdíl od amerického přítele, zůstala.

Bagel je Newyorčan. Jak už to ale u dobrých věcí bývá, dávno expandoval za hranice Manhattanu a stal se globálním hitem. Je kulatý, lesklý, pevný a hutný, ale přesto příjemný. Nedrobí. Tedy alespoň ne moc. Ideální parťák na snídani, brunch nebo lehký oběd. Nevíte, jestli má blíž k a) housce nebo b) chlebu, ale b) je správně. Základ bagelu tvoří kynuté chlebové těsto, které zvládnete i doma.

Na bagelu miluji i jeho historii. Není to totiž nějaká bezduchá placka s dírou, ale každé kousnutí vám vypráví dávný příběh. Jak už bylo řečeno, usídlil se v New Yorku, ale velice americkým způsobem – je to přistěhovalec. Přivezli ho s sebou na lodích Židé, přijíždějící hledat v USA nový a bezpečnější život. Podle známé legendy bagel „vynalezl“ roku 1683 vídeňský židovský pekař jako hold polskému králi Janu III., který se svým vojskem ochránil Vídeň před Turky. Protože chtěl „po pekařsku“ vyjádřit obdiv ke králově jezdeckému umění, vyrobil pečivo s dírou uvnitř, které mělo připomínat třmen koňského postroje. Německy Bügel. Pěkná historka, že? Pravda je, že záznamy o výrobě bagelů sahají do počátku 17. století až do polského Krakowa.

Když pak doputoval do severní Ameriky, vznikl v roce 1910 v New Yorku proslavený spolek pekařů bagelů s názvem Bagel Bakers Local. Prý bylo jednodušší dostat se na Harvard, než do některé z pekáren prestižního spolku…

Ve vodě i v troubě

Bagel je asi jediné pečivo, které se vaří i peče. Právě fakt, že se před samotným pečením ještě vloží do vroucí vody, je příčinou jeho jedinečné konzistence a lesklého, křupavého povrchu. A pozor, voda, ve které se bagely vaří, musí být sladká. Přesto se nejedná o sladké pečivo, je spíše univerzální. Lehce nasládlé i slané zároveň.

Bagely si můžete koupit nebo vyrobit. Tady máte recept:

Potřebujete:

  • sáček sušeného droždí
  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 3–4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 300 ml teplé vody

Postup:

  1. Droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody dejte do mísy a nechte cca 10 minut vzejít v teple. Pak přidejte sůl, zbytek vody a postupně i mouku, až vznikne těsto. Podobně, jako u chleba, záleží na pořádném prohnětení. Trochu si zaposilujte a dejte tomu asi deset minut, dokud nebude těsto krásně vláčné. Pak vytvarujte bochánek a nechte asi hodinu v teple kynout.
  2. Po hodině rozpalte troubu kolem 200 stupňů (každý tu svou zná nejlépe) a dejte vařit hrnec s vodou a cukrem. Teď přichází ta hravá fáze: z těsta vytvarujte asi deset bochánků, každý zploštěte, propíchněte držadlem vařečky a pěkně s ním na té vařečce zatočte.
  3. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po 3–4 kusech) a minutu dvě povařte. Ve vodě je otočte.
  4. Po vyjmutí je nechte důkladně okapat, přesuňte na plech a posypte (nebo ne), čím je libo. Můžete potřít povrch mlékem. Pečete asi 25 minut, musí být pevné a znít na poklep dutě.

A jak ho mají obyvatelé New Yorku nejraději? Ta nejklasičtější klasika je čerstvý bagel s krémovým sýrem (u nás je perfektní náhradou Lučina), plátky uzeného lososa a snítkou kopru. Skvělý je také v BLT (bacon-lettuce-tomato / slanina-salát-rajče) variantě nebo jako příloha k polévce, salátu nebo hummusu.

Zdroj: autorský text, www.theatlantic.com, foto: iStock

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky domácí pečivo pečivo snídaně bagel

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Slaninové rolky

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Přešlap Pavla pomůže Ficovi a naštve Slováky, kritizují prezidentovo vyjádření experti Jak to bude s daněním sbírky pro Martínka? Podle ředitele dárcovské platformy dostane všechno Česká vězení trápí nedostatek dozorců. Končí i z donucení, trestanci si dovolují stále víc

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Co nabídne nový Harry Potter? Hra o Kazmův milion dolarů skončila. Známý český streamer tvrdí, že vyhrál Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Herečka Kaley Cuoco koupila sídlo v Los Angeles. V luxusním domě je kino i vinný sklípek Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.