redakce Prima FRESH

Salát Waldorf – křupavý salát je symbolem New Yorku

Moje hodnocení
15x

O jeho původu není pochyb, jeho autorem je Oscar Tschirky, vrchní hotelu Waldorf Astoria. Podnikavý původem Švýcar byl známou newyorskou postavou a ač nebyl kuchař, miloval vaření, byl vášnivým sběratelem receptů a vydal také kuchařky. Svěží a neobvyklý salát zřejmě vymyslel (roku 1893) sám, původně šlo o jednoduchou kombinaci červených jablek, řapíkatého celeru a majonézy. Později přibyly ještě opražené vlašské ořechy a často i hrozny.

4 porce
30 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V míse, v níž budete salát podávat, prošlehejte majonézu s citronovou šťávou, solí a pepřem.
  2. Přidejte nakrájená jablka, celer a případně rozpůlené kuličky vína. Vsypte ořechy a vše zlehka promíchejte.
  3. Chcete-li, rozložte salát na listy salátu a miskách nebo hlubokých talířích.

PRIMA TIP: V rámci zdravějšího stravování je dnes Waldorf salát často místo majonézy podáván s jogurtovou zálivkou. Použijte stejné množství jogurtu, vynechejte ale citronovou šťávu. Do jogurtu můžete přimíchat lžičku medu na vyvážení chuti.

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů