Skutečně kvalitní barman se nepozná jen podle toho, jak přesně, rychle a efektně umí namíchat vybraný drink. Musí mít také dokonalý přehled o tom, co se děje na druhé straně baru, hasit případné konflikty svým ležérním, ale uvnitř velmi ostražitým způsobem, a jednoduše dávat pozor na všechny, kdo se přišli bavit. Patří k tomu i pozorování, co si kdo objednává, a právě v této záležitosti existuje celá řada drinků, před nimiž se mají barmani z nejrůznějších důvodů automaticky na pozoru.
Objednávka těchto drinků je pro každého barmana jasným signálem. Co o vás vypovídají?
Long Island
Není snad nikdo, kdo by si nechtěl během horké noci dát ledový čaj na osvěžení. Za tímto účelem už v roce 1972 vznikl nápoj Long Island, který namíchal barman Robert „Rosebud“ Butt během soutěže v proslavené Oak Beach Inn, původně se nacházející na pláži Jones Beach na Long Islandu. Jenže i když název a základní popis může působit nevinně, Long Island obsahuje velké množství alkoholu a svou sladkou chutí může mnoho zákazníků zmást. Vodka, rum, gin, tequila, silný likér – všechny tyto přísady mají až 40 procent alkoholu, takže si zřejmě umíte představit, co jeden dva drinky s člověkem velmi rychle udělají.
Hořící panáky
Další z nápojů, při kterém by měl každý správný barman zpozornět, je takový, který se před konzumací zapaluje. Jde o oblíbenou kratochvíli, ovšem často v momentě, kdy už skupina lidí nějakou dobu v baru pobývá a má značně upito. Problém s hořícím alkoholem je, že je velmi snadné ho ještě hořící rozlít, takže může rychle ulpět na kůži či oblečení a z divoké oslavy najednou může být obrovský malér. Bez hasicího přístroje opodál by se tedy pro dobro všech žádný takový alkohol popíjet neměl, riziko popálení, jizev a telefonátů do nemocnic za to jednoduše nestojí.
Namíchejte si oblíbený Aperol Spritz podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Bloody Mary
Sám o sobě není tenhle koktejl nikterak závadný. Vodka, rajčatový džus a koření, jako je třeba worcesterová omáčka či Tabasco, nikomu příliš neublíží. Problém ovšem nastává, když si zákazník přeje místo kvalitní vodky některou z těch dražších, čímž si od barmanů vyslouží maximálně tak udivený pohled nebo oči v sloup, a nikoliv nevyřčené díky za útratu.
Správnému barmanovi totiž nejde v první řadě o peníze, ale o chuť jeho koktejlů, a pokud na jakýkoliv nápoj, ve kterém se míchají ingredience a mísí chutě, použijete drahý, chuťově výrazný a po všech směrech komplexní alkohol, jeho hodnotu tím zkrátka „zabijete“. Proto pamatujte, že není znakem žádného velikášství, poručit si drahý alkohol do koktejlu.
Vodka a Red Bull
Když už jsme u míchání, stranou samozřejmě nesmí zůstat jeden z nejpopulárnějších drinků pro mladé – vodka mixovaná s Red Bullem. Ani na této kombinaci není na pohled nic závadného, řada barů či klubů navíc nabízí i párty varianty v podobě velkých nádob s mnoha brčky, ovšem ani případné mísení virů a bakterií není tím, co barmany straší. Pokaždé, když si někdo objedná energy drink s alkoholem, zvýší ostražitost jednoduše kvůli mixování alkoholu a kofeinu. U divočejších konzumentů alkoholu to může nastartovat nepřiměřené řádění, což si nikdo z barmanů určitě nepřeje. Ve skutečnosti by se všechno mělo nést spíše na poklidné a spořádané vlně.
Pomerančový džus a vodka
Vodku si dáme i potřetí, tentokrát smíchanou s pomerančovým džusem. I tento drink může v řadách barmanů vzbuzovat hrůzu, ovšem ne proto, že by jej nechtěli míchat nebo podávat svým zákazníkům. V první řadě tenhle koktejl má svůj název – Screwdriver neboli šroubovák – a za druhé barmani ani nespočítají objednávky, při kterých museli opět zakroutit očima. Proč? Protože si lidé velmi často objednávají onen „pomerančový džus s vodkou“, což jednoduše neodpovídá tomu, jak se koktejl míchá. Je nepsaným pravidlem, že se koktejly jmenují tak, v jakém pořadí se jednotlivé komponenty přidávají – i proto nepijeme tonic a gin, ale gin s tonicem –, takže, už navždy, vodku s pomerančovým džusem, prosím.
Zdroj: tastingtable
redaktorka FTV Prima