Gin s tonikem patří k nejoblíbenějším, nejen letním drinkům. Podstata je jednoduchá a skládá se ze dvou hlavních ingrediencí. Možností, jak dát tomuto koktejlu novou tvář, je ale nepočítaně.
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem Zdroj: iStock
Už z názvu je jasné, že k namíchání tohoto drinku potřebujete v zásadě pouze gin a tonik. Ovšem možnosti máte přesto téměř nekonečné… Existuje totiž spoustu druhů ginu, s různými příchutěmi, nově i v různých barvách, a dokonce i bez alkoholu. Stejně variabilní je i volba toniku, kromě klasiky najdete na trhu toniky z různých druhů ovoce či bylin. A to stále není vše… Do sklenice můžete přidat kromě citronu či salátové okurky i různé jiné druhy ovoce, zeleniny, koření či bylinek, případně lze použít různé sirupy. A výsledný koktejl bude pokaždé jiný a zábavný.
Popusťte uzdu své kreativitě a vyzkoušejte nové recepty na gin & tonic
Jahody & černý pepř
- 3 čerstvé jahody
- Čerstvě namletý černý pepř
- 45 ml ginu (neutrální nebo citrusová příchuť)
- tonik (lze použít klasický nebo s příchutí bezového květu)
Jahody omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny. V misce je promíchejte s čerstvě namletým pepřem. Do sklenice dejte led, na něj přidejte jahody a pak přilijte gin a tonik, lehce promíchejte. Ozdobte čerstvou jahodou.
Broskev & tymián
- 50 ml ginu
- 125 ml toniku
- 3-4 plátky čerstvé broskve (případně nektarinky nebo manga)
- 1 snítka čerstvého tymiánu
Do sklenice dejte led, přilijte gin a tonik, a nakonec plátky broskve. Ozdobte snítkou tymiánu. Pro výraznější chuť broskví můžete ovoce rozmixovat na pyré a přecedit ho do sklenice, než do ní přidáte další ingredience. Před podáváním promíchejte.
Pro přípravu koktejlů budete potřebovat shaker a koktejlovou paličku Zdroj: iStock
Grilovaný ananas
- 2 kolečka čerstvého ananasu (lze použít i konzervovaný)
- 50 ml ginu
- 70 ml ananasového džusu
- tonik na dolití
- 1 limeta (nemusí být)
Oba plátky ananasu ogrilujte z obou stran asi 5 minut, až začnou zlátnout a karamelizovat. Potom 2 plátek nakrájejte na kousky a rozmačkejte je v shakeru koktejlovou paličkou. Přidejte do shakeru led, gin a ananasový džus. Mixujte asi 2 minuty, poté přes sítko přeceďte do sklenice. Dolijte tonikem (místo toniku lze použít i prosecco). Ozdobte zbylým grilovaným ananasem, případně i lístky máty. Pokud je na vás drink příliš sladký, dochuťte ho limetou.
Konzervovaný ananas je na grilování příliš vlhký, ale můžete ho použít do tohoto koktejlu bez grilování.
Kořeněný pomeranč & skořice
- 50 ml ginu
- 125 ml toniku
- plátky čerstvého pomeranče
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- celá skořice
Sklenici téměř naplňte ledem. Zalijte ginem a tonikem, přidejte plátky pomeranče a špetku strouhaného muškátového oříšku. Ozdobte celým svitkem skořice, případně kouskem pomerančové kůry. Pro tento koktejl se hodí vánoční edice ginů dochucené hřejivým kořením.
Červená chilli papričky, limeta & koriandr
- 1 červená chilli paprička
- čerstvá šťáva z ½ limety
- 50 g ginu
- 125 ml toniku
- lístky čerstvého koriandru na ozdobu
Chilli papričku podélně rozkrojte a odstraňte semínka. Nakrájejte na kousky a ve sklenici je lehce pomačkejte koktejlovou paličkou. Přidejte led, limetovou šťávu a gin. Dolijte tonikem a něžně promíchejte. Ozdobte koriandrovými lístky.
Vodní meloun & máta
- čerstvá limeta
- 30 ml ginu
- 4-5 kostek vodního melounu
- tonik
- snítka máty
Do sklenice vymačkejte pár stříkanců limetové šťávy, pak přidejte pár tenkých plátků limety. Sklenici naplňte ledem. Přidejte kostky melounové dužiny a přelijte je ginem a tonikem. Asi minutu promíchávejte, aby se uvolnila chuť a vůně melounu a led ochladil drink. Ozdobte dalšími plátky limety a pár lístky máty.
Zdroj: craftingclub.co.uk; zdroj foto: iStock