6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gin s tonikem patří k nejoblíbenějším, nejen letním drinkům. Podstata je jednoduchá a skládá se ze dvou hlavních ingrediencí. Možností, jak dát tomuto koktejlu novou tvář, je ale nepočítaně.

Už z názvu je jasné, že k namíchání tohoto drinku potřebujete v zásadě pouze gin a tonik. Ovšem možnosti máte přesto téměř nekonečné… Existuje totiž spoustu druhů ginu, s různými příchutěmi, nově i v různých barvách, a dokonce i bez alkoholu. Stejně variabilní je i volba toniku, kromě klasiky najdete na trhu toniky z různých druhů ovoce či bylin. A to stále není vše… Do sklenice můžete přidat kromě citronu či salátové okurky i různé jiné druhy ovoce, zeleniny, koření či bylinek, případně lze použít různé sirupy. A výsledný koktejl bude pokaždé jiný a zábavný.

Popusťte uzdu své kreativitě a vyzkoušejte nové recepty na gin & tonic

Jahody & černý pepř

  • 3 čerstvé jahody
  • Čerstvě namletý černý pepř
  • 45 ml ginu (neutrální nebo citrusová příchuť)
  • tonik (lze použít klasický nebo s příchutí bezového květu)

Jahody omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny. V misce je promíchejte s čerstvě namletým pepřem. Do sklenice dejte led, na něj přidejte jahody a pak přilijte gin a tonik, lehce promíchejte. Ozdobte čerstvou jahodou.

Broskev & tymián

  • 50 ml ginu
  • 125 ml toniku
  • 3-4 plátky čerstvé broskve (případně nektarinky nebo manga)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu

Do sklenice dejte led, přilijte gin a tonik, a nakonec plátky broskve. Ozdobte snítkou tymiánu. Pro výraznější chuť broskví můžete ovoce rozmixovat na pyré a přecedit ho do sklenice, než do ní přidáte další ingredience. Před podáváním promíchejte.

Grilovaný ananas

  • 2 kolečka čerstvého ananasu (lze použít i konzervovaný)
  • 50 ml ginu
  • 70 ml ananasového džusu
  • tonik na dolití
  • 1 limeta (nemusí být)

Oba plátky ananasu ogrilujte z obou stran asi 5 minut, až začnou zlátnout a karamelizovat. Potom 2 plátek nakrájejte na kousky a rozmačkejte je v shakeru koktejlovou paličkou. Přidejte do shakeru led, gin a ananasový džus. Mixujte asi 2 minuty, poté přes sítko přeceďte do sklenice. Dolijte tonikem (místo toniku lze použít i prosecco). Ozdobte zbylým grilovaným ananasem, případně i lístky máty. Pokud je na vás drink příliš sladký, dochuťte ho limetou.

Konzervovaný ananas je na grilování příliš vlhký, ale můžete ho použít do tohoto koktejlu bez grilování.

Kořeněný pomeranč & skořice

  • 50 ml ginu
  • 125 ml toniku
  • plátky čerstvého pomeranče
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • celá skořice

Sklenici téměř naplňte ledem. Zalijte ginem a tonikem, přidejte plátky pomeranče a špetku strouhaného muškátového oříšku. Ozdobte celým svitkem skořice, případně kouskem pomerančové kůry. Pro tento koktejl se hodí vánoční edice ginů dochucené hřejivým kořením.

Červená chilli papričky, limeta & koriandr

  • 1 červená chilli paprička
  • čerstvá šťáva z ½ limety
  • 50 g ginu
  • 125 ml toniku
  • lístky čerstvého koriandru na ozdobu

Chilli papričku podélně rozkrojte a odstraňte semínka. Nakrájejte na kousky a ve sklenici je lehce pomačkejte koktejlovou paličkou. Přidejte led, limetovou šťávu a gin. Dolijte tonikem a něžně promíchejte. Ozdobte koriandrovými lístky.

Vodní meloun & máta

  • čerstvá limeta
  • 30 ml ginu
  • 4-5 kostek vodního melounu
  • tonik
  • snítka máty

Do sklenice vymačkejte pár stříkanců limetové šťávy, pak přidejte pár tenkých plátků limety. Sklenici naplňte ledem. Přidejte kostky melounové dužiny a přelijte je ginem a tonikem. Asi minutu promíchávejte, aby se uvolnila chuť a vůně melounu a led ochladil drink. Ozdobte dalšími plátky limety a pár lístky máty.

Zdroj: craftingclub.co.uk; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty