6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gin s tonikem patří k nejoblíbenějším, nejen letním drinkům. Podstata je jednoduchá a skládá se ze dvou hlavních ingrediencí. Možností, jak dát tomuto koktejlu novou tvář, je ale nepočítaně.

Už z názvu je jasné, že k namíchání tohoto drinku potřebujete v zásadě pouze gin a tonik. Ovšem možnosti máte přesto téměř nekonečné… Existuje totiž spoustu druhů ginu s různými příchutěmi, nově i v různých barvách, a dokonce i bez alkoholu. Stejně variabilní je i volba toniku, kromě klasiky najdete na trhu toniky z různých druhů ovoce či bylin. A to stále není vše… Do sklenice můžete přidat kromě citronu či salátové okurky i různé jiné druhy ovoce, zeleniny, koření či bylinek, případně lze použít různé sirupy. A výsledný koktejl bude pokaždé jiný a zábavný.

Popusťte uzdu své kreativitě a vyzkoušejte nové recepty na gin & tonic

Jahody & černý pepř

  • 3 čerstvé jahody
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 45 ml ginu (neutrální nebo citrusová příchuť)
  • tonik (lze použít klasický nebo s příchutí bezového květu)

Jahody omyjte a nakrájejte na poloviny či čtvrtiny. V misce je promíchejte s čerstvě namletým pepřem. Do sklenice dejte led, na něj přidejte jahody a pak přilijte gin a tonik, lehce promíchejte. Ozdobte čerstvou jahodou.

Broskev & tymián

  • 50 ml ginu
  • 125 ml toniku
  • 3-4 plátky čerstvé broskve (případně nektarinky nebo manga)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu

Do sklenice dejte led, přilijte gin a tonik a nakonec plátky broskve. Ozdobte snítkou tymiánu. Pro výraznější chuť broskví můžete ovoce rozmixovat na pyré a přecedit ho do sklenice, než do ní přidáte další ingredience. Před podáváním promíchejte.

Grilovaný ananas

  • 2 kolečka čerstvého ananasu (lze použít i konzervovaný)
  • 50 ml ginu
  • 70 ml ananasového džusu
  • tonik na dolití
  • 1 limeta (nemusí být)

Oba plátky ananasu ogrilujte z obou stran asi 5 minut, až začnou zlátnout a karamelizovat. Potom 1 plátek nakrájejte na kousky a rozmačkejte ho v šejkru koktejlovou paličkou. Přidejte do šejkru led, gin a ananasový džus. Mixujte asi 2 minuty, poté přes sítko přeceďte do sklenice. Dolijte tonikem (místo toniku lze použít i prosecco). Ozdobte zbylým grilovaným ananasem, případně i lístky máty. Pokud je na vás drink příliš sladký, dochuťte ho limetou.

Konzervovaný ananas je na grilování příliš vlhký, ale můžete ho použít do tohoto koktejlu bez grilování.

Namíchejte si doma oblíbený Aperol Spritz podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Kořeněný pomeranč & skořice

  • 50 ml ginu
  • 125 ml toniku
  • plátky čerstvého pomeranče
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • celá skořice

Sklenici téměř naplňte ledem. Zalijte ginem a tonikem, přidejte plátky pomeranče a špetku strouhaného muškátového oříšku. Ozdobte celým svitkem skořice, případně kouskem pomerančové kůry. Pro tento koktejl se hodí vánoční edice ginů dochucené hřejivým kořením.

Červená chilli paprička, limeta & koriandr

  • 1 červená chilli paprička
  • čerstvá šťáva z ½ limety
  • 50 g ginu
  • 125 ml toniku
  • lístky čerstvého koriandru na ozdobu

Chilli papričku podélně rozkrojte a odstraňte semínka. Nakrájejte na kousky a ve sklenici je lehce pomačkejte koktejlovou paličkou. Přidejte led, limetovou šťávu a gin. Dolijte tonikem a něžně promíchejte. Ozdobte koriandrovými lístky.

Vodní meloun & máta

  • čerstvá limeta
  • 30 ml ginu
  • 4-5 kostek vodního melounu
  • tonik
  • snítka máty

Do sklenice vymačkejte pár stříkanců limetové šťávy, pak přidejte pár tenkých plátků limety. Sklenici naplňte ledem. Přidejte kostky melounové dužiny a přelijte je ginem a tonikem. Asi minutu promíchávejte, aby se uvolnila chuť a vůně melounu a led ochladil drink. Ozdobte dalšími plátky limety a pár lístky máty.

Zdroj: craftingclub.co.uk

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty