Z bílého sladkého prášku se stal v posledních letech démon číslo jedna. Bílý zabiják způsobující obezitu, cukrovku, stárnutí a v neposlední řadě i zkažené zuby, tak je často prezentován bílý cukr. Chcete se mu vyhnout? Prozkoumejte, jaké máte možnosti!
Oslaďte si život v novém roce! A nemusí to být jen cukrem
Nesladit?
Tak to prrr. Pohybujete se ve virtuálním prostoru Prima Fresh a tedy na místě všech labužníků a milovníků jídla. Asketismus tu nevedeme. Pokud chcete žít bez sladké chutě, vaše volba a vaše chyba. Je přece jedna z nejpříjemnějších a nejkonejšivějších!
Bílý cukr
Ano, TEN bílý cukr, o kterém už byla řeč. Jako ve všem, i tady jde o míru věci. Pokud si občas hodíte kostku do čaje nebo zakousnete ke kafi domácí bábovku, peklo vás nepozře. Jeho nezřízená konzumace a především skryté maskování v různých potravinách, kde byste ho ani nečekali, má ovšem skutečně za následek závislost a ošklivé zhoršení mnoha civilizačních chorob. O pleti nemluvě. Taková polévková lžíce kečupu představuje jednu kostku cukru, čokoládová tyčinka jich skrývá dokonce čtrnáct. Nicméně cukr je tradiční potravina a vždy byl velmi žádaný a ceněný. Jen pro představu, už 6 000 let před naším letopočtem se pěstoval v Melanésii, Persii a Indii a pak putoval do Číny a odtud do dalších lokalit světa. Velkým skokem se dostaneme do 19. století, kdy bylo Česko cukrová velmoc, a to pro celé Rakousko-Uhersko! Máme to prostě v krvi.
Hnědý cukr
Neboli nerafinovaný třtinový cukr. Ten už je na tom z výživového hlediska lépe a i zastánci zdravé výživy ho občas vezmou na milost. Na rozdíl od bílého rafinovaného sourozence obsahuje totiž alespoň řadu vitamínů, minerálních látek a enzymů.
Med
Přemýšleli jste někdy nad tím, co to med vlastně je? Včely posbírají nektar, který obohatí vlastními enzymy a živočišnými bílkovinami z hltanových žláz. Nektar nakonec pozmění ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med. Pokud chcete medem nahradit bílý cukr z dietního hlediska, vězte, že si nepomůžete. Med je velmi sladký a podle toho i kalorický. V každém případě ale zdravější! Obsahuje totiž vitaminy skupiny A, C a B, minerální látky vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a důležité aminokyseliny. Med pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob a je výborný na poruchy trávení.
Melasa
Melasa je takový hustý sirup černé barvy, který vzniká po vycukernění cukrové třtiny. Je bohatá na obsah minerálních látek, vitamínů a enzymů. Svou výživovou kvalitou převyšuje nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Melasa oproti cukru obsahuje asi 3 % bílkovin a nějaké ty vitamíny skupiny B. Největším kladem tohoto sladidla je velký obsah minerálů – jako je železo, měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řady stopových prvků.
Stévie sladká
Sladká kytka, zcela bez kalorií i sacharidů, to se zdá jako zázrak. V poslední době tolik populární stévie pochází z jihoamerické Paraguaye, kde roste v nadmořských výškách od 300 metrů. Její blahodárné účinky znali už před mnoha staletími jihoameričtí indiáni. V sedmdesátých letech minulého století se začala pěstovat v Japonsku, kde dnes tvoří kolem čtyřiceti procent celkové produkce nekalorických sladidel. Je opravdu velmi sladká, ale těsto s ní nezahustíte a musíte se připravit na lehkou pachuť, která její sladkost provází. Někdo si zvykne snadno, jinému dost vadí.
Připravila: Kamila Ulčová
redaktorka FTV Prima