Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Med chutná, pomáhá a uzdravuje Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Med chutná, pomáhá a uzdravuje Zdroj: Thinkstock

Med je výrazným zdrojem energie, obsahuje vitamíny a minerály, pomáhá proti různým nemocem. Pro svou sladkou a lahodnou chuť bývá velmi oblíben a to nejen mezi dětmi. Existuje více druhů medu, ale víte z čeho je ten lesní? Možná se budete divit.

Seznam.cz banner

Jak vzniká med?

Včely nejprve nasbírají nektar do svého medového váčku, pak ho obohatí látkami vlastního těla a pozmění ve svém trávicím ústrojí. Nakonec ho uskladní do připravených plástů v úlu, kde med dozrává. Posléze včelař plásty vymění a med je na světě.

Druhy medu

Květový med – jak samotný název napovídá, tento med je z nektaru květů. Jedná se většinou o první várku medu z rostlin kvetoucích na jaře. Je lehce stravitelný a většinou světlé barvy. Nevýhodou je, že rychle krystalizuje. Květové medy mohou být jednodruhové jako třeba med lipový, akátový, řepkový a slunečnicový, nebo vícedruhové, které jsou ze směsi různých rostlin. Každý z těchto jednodruhových medů má trochu jiné vlastnosti. Med je jednodruhový díky tomu, že rostliny kvetou v různou dobu a že někteří včelaři dokonce kvůli právě kvetoucím rostlinám a stromům stěhují svá včelstva.

Lesní med – říká se mu také medovicový med. Pochází totiž z medovice, kterou produkují nejčastěji mšice živící se šťávami ze stromů. Včely medovici odeberou a zpracují v med. Lesní med se vyznačuje tmavší barvou a výraznou kořeněnou chutí. Oproti medu květovému obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků důležitých pro lidský organismus. Obsahuje taktéž větší množství baktericidních látek. Navzdory svému původu má velmi lahodnou chuť a vůni, a proto bývá velmi oblíben. Dobrou zprávou je, že vydrží dlouho v tekutém stavu.

Smíšený med – je květového i medovicového původu, aniž by jeden typ výrazně převyšoval druhý. Je tmavší barvy než med květový a krystalizuje pomaleji.

Plástečkový med – říká se mu také panenský med, je to med uložený v panenském plástu, není nikterak upraven včelařem a dá se konzumovat i s plástem.

Pastovaný med – i s tímto pojmem se můžeme v souvislosti s medem setkat. Pastování je vlastně řízení přirozeného procesu krystalizace medu. Krystalizace je zárukou pravosti medu, nevýhodou ale je, že se pak špatně spotřebovává. Díky pastování vznikne medová pasta, která se dobře roztírá například na pečivo a nestéká dolů. Pastovaný med má výbornou chuť a pochází většinou z květového medu.

Ochutnejte řecký jogurt s medem a ořechy Foto: Thinkstock

Med patří do kuchyně

Med se uplatní i v kuchyni. Dá se jím skvěle nahradit rafinovaný bílý řepný cukr. Díky své odolnosti k vysokým teplotám se hodí i na pečení. Můžeme ho použít do cukroví (například do perníčků), různých koláčů nebo sušenek. Dobře chutná i na některých druzích masa, které ke konci vaření medem potřeme. Maso se dá medem podlít i během restování. Smícháte-li med s hořčicí, získáte chutný dresink na salát. Chcete-li si připravit chutnou snídani, smíchejte med s vlašskými nebo lískovými ořechy nebo si přidejte med do jogurtu či do ovesné kaše s ovocem. Delikatesou nebo hezkým dárkem jsou také různé ořechy naložené v medu, například pistácie nebo kešu a para ořechy. Klasikou je čaj slazený medem, ale medem se dá sladit i káva.

Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě
Recepty

Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě

25

Med léčí

Med je především výrazným zdrojem energie, jste-li vyčerpaní, nakopne vás už jen pouhá jedna lžička medu. Med by do svého jídelníčku měli zařazovat těžce pracující lidé a v omezené míře se doporučuje i sportovcům. Med má také antiseptické a tišící účinky. Společně s čajem nebo teplým mlékem uklidní rozbolavěný krk při chřipce. Nemůžete-li večer spát, dejte si před spaním teplé mléko s trochou medu, med má totiž také zklidňující účinky.

Pilný jako včelka?

Včela není žádný lenoch, na jeden kilogram medu musí obletět až milion květů. Tak už víte, jak vzniklo známé úsloví.

Autor: Dana Špatenková

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky rostliny ořechy včelařství med nektar

Návrhy pro vás

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti Sladké

Karamelový dort se slaným popcornem – efektní spojení sladké a slané chuti


Přečtěte si také

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Soutěžící
Václav Kohoutek nemá rád, pokud někdo někoho omezuje

Václav Kohoutek nemá rád, pokud někdo někoho omezuje

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry

Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry

Sladké
Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Prostřeno!
Prostřeno: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a masové kuličky na červeném víně

Prostřeno: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a masové kuličky na červeném víně

Prostřeno!
Prostřeno: Salát s gratinovanými hruškami s gorgonzolou a pistáciemi, variace sýrů

Prostřeno: Salát s gratinovanými hruškami s gorgonzolou a pistáciemi, variace sýrů

Prostřeno!
Prostřeno: Květákový krém se slaninou, rukolou a volským okem

Prostřeno: Květákový krém se slaninou, rukolou a volským okem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí Sladké

Pistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí

Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně  Maso

Vepřová pečeně s dušenou červenou řepou a knedlíkem – klasika české kuchyně

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Pavel začíná „zemanovatět", tvrdí Komárek. Ve Sněmovně čeká dlouhé hodiny nenávisti Král Zeman, Babiš i Fiala. Podívejte se na velké názorové veletoče politiků Žloutenka řádí v Česku: Zemřelo už 29 lidí. Počty nakažených rapidně rostou

prima-zeny

Zklamání Ondřeje nesou zrádkyně těžce. Mia s Danielou se dočkaly pohledu plného pohrdání Vojta Kotek poprvé přiznal strach. Jeho ovce trápí průjem a farmu smetla bouře Marcell stále důvěřuje Mie. Věrní jsou po odchodu MJ zoufalí. Nevědí, kdo jsou zrádci

prima-zoom

Ženy mohou cvičit dvakrát méně než muži Největší požár v Praze zaměstnal 1000 hasičů. Škoda byla 200 milionů korun Hitlerův trumf selhal. Spojenci pokročilou technologii zastavili chirurgickým bombardováním

prima-fresh

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Ovládněte tajemství kouřového aroma a uďte jako profík. Poradíme, jak udit maso, uzeniny, ryby i sýry

prima-cool

Nejočekávanější sci-fi má parádní trailer Tom Cruise si konečně převzal Oscara. Podívejte se na jeho dojemnou děkovnou řeč První fotky z nejočekávanější filmové fantasy. Adaptace herního fenoménu vypadá nádherně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Česnek a cibule: Přírodní bojovníci proti virům, chřipce a nachlazení Nápis Home, košíky či obří hodiny. Těchto kuchyňských dekorací se zbavte Adventní kalendář potěší každého. 10 DIY nápadů pro děti i dospělé

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.