Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Med chutná, pomáhá a uzdravuje Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Med chutná, pomáhá a uzdravuje Zdroj: Thinkstock

Med je výrazným zdrojem energie, obsahuje vitamíny a minerály, pomáhá proti různým nemocem. Pro svou sladkou a lahodnou chuť bývá velmi oblíben a to nejen mezi dětmi. Existuje více druhů medu, ale víte z čeho je ten lesní? Možná se budete divit.

Jak vzniká med?

Včely nejprve nasbírají nektar do svého medového váčku, pak ho obohatí látkami vlastního těla a pozmění ve svém trávicím ústrojí. Nakonec ho uskladní do připravených plástů v úlu, kde med dozrává. Posléze včelař plásty vymění a med je na světě.

Druhy medu

Květový med – jak samotný název napovídá, tento med je z nektaru květů. Jedná se většinou o první várku medu z rostlin kvetoucích na jaře. Je lehce stravitelný a většinou světlé barvy. Nevýhodou je, že rychle krystalizuje. Květové medy mohou být jednodruhové jako třeba med lipový, akátový, řepkový a slunečnicový, nebo vícedruhové, které jsou ze směsi různých rostlin. Každý z těchto jednodruhových medů má trochu jiné vlastnosti. Med je jednodruhový díky tomu, že rostliny kvetou v různou dobu a že někteří včelaři dokonce kvůli právě kvetoucím rostlinám a stromům stěhují svá včelstva.

Lesní med – říká se mu také medovicový med. Pochází totiž z medovice, kterou produkují nejčastěji mšice živící se šťávami ze stromů. Včely medovici odeberou a zpracují v med. Lesní med se vyznačuje tmavší barvou a výraznou kořeněnou chutí. Oproti medu květovému obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků důležitých pro lidský organismus. Obsahuje taktéž větší množství baktericidních látek. Navzdory svému původu má velmi lahodnou chuť a vůni, a proto bývá velmi oblíben. Dobrou zprávou je, že vydrží dlouho v tekutém stavu.

Smíšený med – je květového i medovicového původu, aniž by jeden typ výrazně převyšoval druhý. Je tmavší barvy než med květový a krystalizuje pomaleji.

Plástečkový med – říká se mu také panenský med, je to med uložený v panenském plástu, není nikterak upraven včelařem a dá se konzumovat i s plástem.

Pastovaný med – i s tímto pojmem se můžeme v souvislosti s medem setkat. Pastování je vlastně řízení přirozeného procesu krystalizace medu. Krystalizace je zárukou pravosti medu, nevýhodou ale je, že se pak špatně spotřebovává. Díky pastování vznikne medová pasta, která se dobře roztírá například na pečivo a nestéká dolů. Pastovaný med má výbornou chuť a pochází většinou z květového medu.

Ochutnejte řecký jogurt s medem a ořechy Foto: Thinkstock

Med patří do kuchyně

Med se uplatní i v kuchyni. Dá se jím skvěle nahradit rafinovaný bílý řepný cukr. Díky své odolnosti k vysokým teplotám se hodí i na pečení. Můžeme ho použít do cukroví (například do perníčků), různých koláčů nebo sušenek. Dobře chutná i na některých druzích masa, které ke konci vaření medem potřeme. Maso se dá medem podlít i během restování. Smícháte-li med s hořčicí, získáte chutný dresink na salát. Chcete-li si připravit chutnou snídani, smíchejte med s vlašskými nebo lískovými ořechy nebo si přidejte med do jogurtu či do ovesné kaše s ovocem. Delikatesou nebo hezkým dárkem jsou také různé ořechy naložené v medu, například pistácie nebo kešu a para ořechy. Klasikou je čaj slazený medem, ale medem se dá sladit i káva.

Recepty

Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě

8

Med léčí

Med je především výrazným zdrojem energie, jste-li vyčerpaní, nakopne vás už jen pouhá jedna lžička medu. Med by do svého jídelníčku měli zařazovat těžce pracující lidé a v omezené míře se doporučuje i sportovcům. Med má také antiseptické a tišící účinky. Společně s čajem nebo teplým mlékem uklidní rozbolavěný krk při chřipce. Nemůžete-li večer spát, dejte si před spaním teplé mléko s trochou medu, med má totiž také zklidňující účinky.

Pilný jako včelka?

Včela není žádný lenoch, na jeden kilogram medu musí obletět až milion květů. Tak už víte, jak vzniklo známé úsloví.

Autor: Dana Špatenková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Slaninové rolky

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Přešlap Pavla pomůže Ficovi a naštve Slováky, kritizují prezidentovo vyjádření experti Jak to bude s daněním sbírky pro Martínka? Podle ředitele dárcovské platformy dostane všechno Česká vězení trápí nedostatek dozorců. Končí i z donucení, trestanci si dovolují stále víc

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Co nabídne nový Harry Potter? Hra o Kazmův milion dolarů skončila. Známý český streamer tvrdí, že vyhrál Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Herečka Kaley Cuoco koupila sídlo v Los Angeles. V luxusním domě je kino i vinný sklípek Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.