Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nejdobrodružnější prázdninové jídlo? Rozhodně Setonův hrnec!

Setonův hrnec

Setonův hrnec Zdroj: iStock

  • Zavřít
Setonův hrnec

Setonův hrnec Zdroj: iStock

Setonův hrnec nebo zakopané maso. Vyberte si název, ale dobrodružnější jídlo byste o prázdninách s dětmi jen těžko hledali! Vařte jako “Dva divoši”!

Seznam.cz banner

Znáte slavnou knížku Ernesta Thompsona Setona “Dva divoši”? Starší ročníky přikyvují, ti mladší ji možná teprve objeví. Plnokrevné chlapecké dobrodružství uprostřed divoké kanadské přírody se stalo pojmem mezi prázdninovou dobrodružnou četbou a dalo také život jedné fantastické kulinární zábavě, které se od těch dávných časů říká “Setonův hrnec”.

Je to nejvíc zálesácká záležitost, před kterou buřty na klacku jen blednou závistí. Jestli chcete o prázdninách své ratolesti unést od mobilů a virtuálních her do světa lesů a indiánských dobrodružství, vytaste se s tímto jídlem a na ipad si ani nevzpomenou, tedy alespoň na chvíli.

Knižní hrdinové, chlapci Yan a Sam, zkoušejí v Setonově knize žít podobně jako indiáni, tedy co nejblíže přírodě. Uvaří si jídlo zakopané v zemi a to je celé to úžasné kouzlo! Nečekejte nějakou rychlovku, naopak, jde o dlouhý proces s přípravami a pomalým líným vařením a dlouhým těšením se na fantastický výsledek. Lahodného pokrmu se dočkáte až za pět hodin, ale celý proces vážně stojí za to. Bude s tím spojena trocha “špinavé” manuální práce, kterou vaši páni kluci a dámy holky určitě zvládnou, trochu se zapotí, ale oči jim budou zářit jako malým divochům.

Co všechno budete potřebovat?

• obyčejný zahradní rýč

• asi 14 cihel

• jeden kovový kýbl nebo jinou použitelnou nádobu na řeřavé uhlíky

• hodit se budou ochranné rukavice a kovová lopatka na vybírání žhavých uhlíků

• velkou litinovou nádobou s pokličkou, máte-li za skautských dob zavírací kotlík, pak je vyhráno!

Také si už den předem vyhlédněte místo, kde kotlík zakopáte a připravte si dobře vyschlé dřevo. Úplně nejlepší je to mírně aromatické, které máte z ovocných stromů, třeba třešňové nebo švestkové.

Nejdříve vykopejte asi půl metru hlubokou jámu a místem nešetřete. Budete do ní muset vtěsnat cihly, uhlíky, drny i hrnec, tak hleďte, ať je kam. Drny, které vám při práci zůstanou, rozhodně nevyhazujte, při vaření hrají svou roli!

Už máte asi půl metru hlubokou jámu? Výborně! Na její dno a po okrajích rozložte cihly, vyrábíte improvizovanou pec.

Asi tři cihly nechte stranou a uchovejte na překrytí horní vrstvy pece.

Uvnitř rozdělejte oheň tak velký, aby vám zbylo co nejvíce žhavých dřevěných uhlíků a to do té míry, že by měla být pec asi do 3/4 plná žhavých uhlíků!

Uhlíky jsou hotové, když většina z nich prohoří do černa, ale ještě žhavě sálá.

Pak polovinu uhlíků odeberte do kovové nádoby a buďte u toho opatrní, ať se nepopálíte.

Do pece na žhavé uhlíky vložte hrnec uzavřený poklicí.

Kotlík ze všech stran zasypte odebranými žhavými dřevěnými uhlíky, překryjte zbylými cihlami a nakonec zakryjte drny.

Na pět až šest hodin máte hotovo a jen se můžete těšit na výsledek. Pro děti je to pořádný bobřík trpělivosti, a proto načasujte Setonův hrnec tak, abyste si ho užili třeba ke společné večeři.

Zhruba za pět hodin uhlíky téměř vyhoří, pak tedy odstraňte drny, cihly, zbývající uhlíky, a kotlík vysvoboďte ven.

Kuře v jílu
Recepty

Kuře v jílu

13

A co do hrnce? Setonův hrnec nezná hranic!

Postupujte podobně jako při grilování, ideální jsou tedy variace masa, koření, bylinek a zeleniny. Buďte přírodní a využijte sezonní zeleninu z vaší zahrady nebo farmářského trhu, brambory, čerstvé bylinky, houby nebo třeba lesní ovoce.

Vyplatí se také použít kvalitní olej na naložení masa tak, aby ještě před uložením do jámy natáhlo všechny chutě.

Maso volte raději to křehčí, které se pod zemí dobře propeče, vhodné je například krůtí maso, vepřové plecko, ryby nebo hovězí, ale na menší kusy. Váš výtvor může připomínat guláš nebo mít třeba více středomořský charakter, zkrátka jak to máte rádi.

Živáňská ryba
Recepty

Živáňská ryba

11

Tady je inspirace na dva osvědčené recepty:

Zakopané bylinkové kuře

Středně velké farmářské kuře důkladně omyjte, ze všech stran osolte a opepřete. Pod kůži na prsou a do břišní dutiny vložte čerstvé bylinky a nakrájené citrony. Stáhněte nohy a svažte je. Kuře zabalte do alobalu nebo pečicího papíru a dejte přímo do Setonova hrnce. Nezapomeňte počítat kuřata a strávníky. Kuře můžete doplnit také oblíbenou nádivkou, zeleninou nebo bramborami.

Vepřové plecko na zázvoru

Vepřové plecko omyjte a nakrájejte na plátky, které důkladně osolte, posypte paprikou a potřete hořčicí. Na drobno si nakrájejte slaninu, cibuli, česnek a zázvor (množství podle chuti). Plátky masa pak postupně vrstvěte na sebe a prokládejte je pokrájenou směsí. Vše zakápněte olejem a dejte do kotlíku nebo udělejte pevné balíčky z alobalu, které přímo vložíte do pece.

Autor: Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo jak na to zelenina kempování bylinky cihla maso škola vaření pokrm hrnec brambor pec Setonův hrnec vaření na ohni Ernest Thompson Seton

Návrhy pro vás

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne Sladké

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku Recepty

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Smažený hermelín s domácí tatarkou – česká klasika, kterou si zvládnete udělat doma Hlavní jídla

Smažený hermelín s domácí tatarkou – česká klasika, kterou si zvládnete udělat doma

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem Maso

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Recepty

Grilovaný kuřecí supreme se zeleným chřestem na másle podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera Maso

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera


Přečtěte si také

Sladké
Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Prostřeno!
Prostřeno: Limetkovo-citronový cheesecake

Prostřeno: Limetkovo-citronový cheesecake

Prostřeno!
Prostřeno: Pečená krkovice se šťouchanými bramborami a cibulkou

Prostřeno: Pečená krkovice se šťouchanými bramborami a cibulkou

Prostřeno!
Prostřeno: Italské sushi podle Sáry Rapčanové

Prostřeno: Italské sushi podle Sáry Rapčanové

Prostřeno!
Prostřeno: Jemná polévka z pečené dýně Hokkaido

Prostřeno: Jemná polévka z pečené dýně Hokkaido

Recepty
Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Soutěžící
Sára Rapčanová kdysi přišla o pekáč plný jídla, který položila na chodbě

Sára Rapčanová kdysi přišla o pekáč plný jídla, který položila na chodbě

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Recepty

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Sladké
Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak Sladké

Kynuté šneky s jahodovým džemem – populární moučník trochu jinak

Recepty
Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem Maso

Těhotnej kuchař: Francouzská lahůdka rillettes z vepřového masa s bílým vínem

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera Maso

Shepherd's pie s ragú z jehněčího masa s mrkvovým salátem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami Polévky

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou

Rychlá luštěninová pomazánka s tahini – základní recept plus variace s azuki a červenou řepou

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně Předkrmy a chuťovky
12

Baba ghanoush z cukety se zeleninou – originální verze oblíbeného předkrmu z levantské kuchyně

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin Předkrmy a chuťovky

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Předkrmy a chuťovky
Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Špenátová omeleta plněná sýrem cottage – perfektní víkendová snídaně plná bílkovin

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Sladké
Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Saláty
Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Saláty
Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou Omáčky

Rolované bramborové knedlíky plněné uzeným masem s cibulovou omáčkou

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí Přílohy

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

prima-cnn-news

CNN: Trumpova past v Bílém domě. Světové lídry si zve za trest, čeká je ponižující rituál Tragédie v Táboře: Život devítiletého chlapce měl během hry ukončit výstřel z perkusní pistole Oddalování procesu v kauze Dozimetr je velká chyba, řekl Blažek. Zkritizoval návrhy soudců

prima-zeny

Alice se nenechá oblafnout. Leonu prokoukne a pěkně zpraží Na smuteční večírek za Bartošku dorazili Polívka, Kaiser, Donutil i kolegové z filmového festivalu Horoskop na týden od 19. května 2025: Berany čeká změna, Střelce výhra

prima-zoom

Likvidace transportéru ze 1700 metrů Fotky unikátního nálezu: 2300 let staré meče se svastikami patřily keltským válečníkům Spartakiádní vrah byl zrůda s dětskou tváří. Jak žije postrach Prahy dnes?

prima-fresh

Nejjemnější ricottové lívance s mákem podle Buchty v troubě – lahodný start do nového dne Zapečené vepřové kotlety se zeleninou a sýrem – dokonale propojené chutě z jednoho pekáčku Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

prima-cool

Velké srovnání pravých a herních Trosek Jason Momoa jako legendární vojevůdce. Trailer jeho drsné novinky nešetří namakanými borci Miliarda jistá. První trailer Zootropolisu 2 rozpoutává velkou zvířecí párty

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Tři roky streamování bez pauzy. EmilyCC zveřejňuje každou vteřinu svého života Nečekané riziko na palubě letadla. Co většina pasažérů stále ignoruje?

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Vytvořte si okouzlující anglickou zahradu: Zapomeňte na dokonalost, prim má přirozený půvab Nejteplejší léto všech dob? Meteorologové varují před velkými vedry Nevšední liliochvostec má rád slunce a sucho. Květinové zahradě dodá šmrnc!

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.