Korejská kuchyně u nás není zatím příliš známá, ale o to víc si zaslouží prozkoumat. Pražská restaurace Bab rýže nabízí skvělý průřez korejskými jídly, které stojí za ochutnání.
Restaurace Bab rýže vás provede autentickou korejskou kuchyní
Pokud je pro vás korejská kuchyně úplně neznámá, nenajdete lepší místo, kde s jejím poznáváním začít. Restaurace Bab rýže je naprosto autentická, pracují zde Korejci, kteří evidentně mají kladný vztah k jídlu :) Všechno, co jsem ochutnala, bylo opravdu velmi chutné, a bez ústupků českým chutím.
Objednávku jsem udělala přes Dáme jídlo a kurýr dorazil podle plánu. Jídlo bylo zabalené dobře, nic nevyteklo, a trik s porcemi zabalenými v alobalu zaručil, že pokrmy byly opravdu horké.
Ale vraťme se k samotné korejské gastronomii. Najdete zde vlivy z dalších asijských zemí, takže v nabídce nechybí například smažené knedlíčky, které najdete v předkrmové nabídce. Knedlíčky Gun-mandu plněné houbami a pórkem byly příjemně křupavé, moc dobře dochucené a doplněné omáčkou k namáčení (6 ks za 99 Kč).
Chtěla jsem ochutnat co nejvíc jídel, proto jsem objednala 3 jídla z hlavní nabídky. V Koreji jsou velmi oblíbené misky rýže obložené různou zeleninou, masem a vaječným žloutkem. Já zvolila trochu netradiční verzi bez masa. Kimchi Al-bab (169 Kč) je miska rýže s domácím kimchi, nakládanou ředkví, kaviárem Tobiko, nori řasami a žloutkem. Studené jídlo, které se skvěle hodí do horkých dní, oceníte ho, pokud máte rádi výraznou chuť kimchi a fermentované zeleniny. Mně to chutnalo moc, dohromady všechny chutě krásně ladily. A musím se ještě zastavit u samotného kimchi, což je fermentovaný salát z čínského zelí s chilli. Je to naprostý základ korejské kuchyně a v Bab rýže si ho můžete koupit nejen jako přílohu k jídlu, ale i domů v půlkilovém nebo kilovém balení.
Z teplých hlavních chodů jsem sáhla po Jjagle-i (249 Kč), což je vepřové maso dušené v pikantní omáčce s rýží. Nenechte se zmást ostře červenou barvou, to jídlo není ani zdaleka tak ostré, jak vypadá. V Koreji se jídla dochucují chilli kořením gochugaru, které má velmi sytou barvu, ale snesitelnou pálivost :) V tomto pokrmu navíc nechybí fermentovaná chilli pasta gochujang, která dodává příjemnou zauzenou příchuť.
V mé objednávce nemohl chybět ani další typický korejský pokrm – Ttuk-bae-gi Bulgogi (249 Kč). Kousky hovězího masa v lehce nasládlé omáčce s cibulí, mrkví a skleněnými nudlemi ze sladkých brambor se podávají také s miskou rýže. Toto jídlo bylo nepálivé a velmi dobře vychucené.
Obecně jsem byla překvapená velikostí porcí – byla toho hromada a pro domácí testovací hostinu je to jako dělané, na každého se dostane :)) Dobře vím, že tohle je pro mě pouze začátek, korejská kuchyně je zajímavá a ještě je toho potřeba hodně ochutnat, ale z téhle „ukázky“ jsem byla nadšená! Rozhodně můžu doporučit vydat se na gastro výlet do Koreje, který můžete díky restauraci Bab rýže a Dáme jídlo absolovovat doma v jídelně.