Dnes tu máme opravdovou chuťovou bombu pro všechny milovníky japonských polévek ramen. Kitchen Ramen Bar sídlí v Praze na Můstku a je oblíbený nejen u turistů, ale i místních. Jeho nabídka polévek ramen je totiž bezkonkurenčně široká.
Pražský Kitchen Ramen Bar vás přenese na druhý konec světa
Musím se hned na začátku přiznat, že jsem opravdu velký milovník ramen polévek a jsem vděčná, že v Česku už se tento fenomén původem z Japonska objevuje stále častěji. Pokud je to pro vás novinka, vězte, že ramen není jen tak nějaká polévka, je to plnohodnotné hlavní jídlo, které obsahuje vývar, nudle a spoustu dalších ingrediencí, které z každé misky udělají zážitek. Používá se několik druhů vývaru, některé se vaří i několik dní. Pak nesmí chybět čerstvé nudle. Často je součástí ramenu naložené vejce. Existují i vegan verze, ale většinou je v polévce i nějaké maso. A samozřejmě spousta zeleniny nebo hub.
Osobně jsem v Kitchen Ramen Bar zatím nebyla, ale slyšela jsem na ně celkem dost chvály, tak jsem se rozhodla vyzkoušet to na vlastní jazýček a objednala si na Dáme jídlo. Pravdou je, že nejtěžší si bylo vybrat. Počet ramenů na menu je opravdu úctyhodný a nejraději bych to vzala od shora dolů komplet.
Nakonec jsem tu Sofiinu volbu učinila, a i když jsem objednávala během polední špičky, kurýr dorazil do tři čtvrtě hodiny. Jídlo bylo zabalené velmi pečlivě, zvlášť vývar byl natěsno obalený ve fólii, takže vše dorazilo v pořádku.
Mezi předkrmy jsem na menu objevila boby edamame (109 Kč), což je moje oblíbená chuťovka. Čerstvé boby jsou uvařené a osolené, stačí je jen vyloupat jako hrášek. Jejich chuť je velmi jemná a mně připomíná mandle. Ideální jako předkrm v resturaci, než se dočkáte dalších chodů, krásně se tím loupáním zabavíte :)
V Kitchen Ramen Bar jsou tři hlavní kategorie hlavních chodů. Polévky ramen, donburi misky a soba nudle. Já samozřejmě nemohla minout sekci ramenů. Jak už jsem zmínila, vybírání bylo nejtěžší, ale nakonec jsem zvolila Tan Tan Men (309 Kč). Velmi decentně pikantní vývar velmi příjemné a lehounce nasládlé chuti je doplněný orestovaným vepřovým mletým masem, vejcem naloženým v sójové omáčce, bambusovými výhonky, salátem pak choi a řasou nori. Polévka dorazila v oddělených nádobách, v jedné byl vývar a v druhé nudle s vajíčkem a zeleninou. Díky tomu byly nudle v perfektní kondici a neměly šanci se rozmočit. Za mě je to prostě dokonalé jídlo, plné chutí, struktur, zkrátka synonymum comfort food. A porce je opravdu obrovská, na tuhle polévku potřebujete být hodně hladoví!
Neodolala jsem ani nabídce donburi misek. V Japonsku je to označení jídel, které mají v základu misku uvařené rýže. K té pak lze přidat téměř cokoli, často to bývá třeba smažené kuře nebo tofu v teriyaki omáčce. Já protentokrát zkusila něco nového a objednala jsem Duck kamo don (309 Kč), což je miska rýže s filírovaným kachním prsíčkem, nakládaným vejcem a spoustou zeleniny a hub shiitake. Vše bylo doplněné jemnou omáčkou a nakládaným zázvorem. I tentokrát byla porce opravdu poctivá a jídlo velmi uspokojivé.
Připravit opravdu dobrý a poctivý ramen je skutečná výzva. Je za tím spousta ruční práce a rozhodně to nění žádná obyčejná polévka, vždyť ramen má dokonce v japonské Osace vlastní muzeum! Pokud máte chuť na polévku, která vás postaví na nohy, klidně si ji objednejte přes Dáme jídlo v Kitchen Ramen Baru – určitě nebudete zklamaní!