Tradiční český pokrm kysané zelí možná vypadá jako příliš obyčejné jídlo, ale jeho výhody, vynikající chuť a zdravotní přínosy jsou neoddiskutovatelné a někdy trochu zbytečně opomíjené.
Kysané zelí – celoroční klasika
Zřejmě všichni dnes vědí, že v dřívějších dobách bývalo zelí ve střední a severní Evropě v zimě jediným zdrojem důležitých živin. Těchto vlastností využívali i dávní mořeplavci, zejména při boji proti kurdějím. Díky technickému pokroku a jisté globalizaci světa dnes již toto nehrozí, ale věřte, že zelí „funguje“ stále.
Praktické výhody
– Dostupné po celý rok. Když pomineme možnost domácí výroby, tak sáček kysaného zelí naleznete v obchodech často za velmi příjemnou cenu.
– Dlouhá životnost. Zelí si můžeme nakoupit za výhodných cenových podmínek a vydrží i několik měsíců připravené k použití.
– Zdravotní a dietetické přínosy.
– Univerzální příloha.
Účinné látky a přínos pro lidské zdraví
Kysané zelí je kvašeno díky bakteriím mléčného kvašení a kyselina mléčná způsobuje jeho typickou chuť. Obsahuje vitamín C, K i B a minerální látky draslík, vápník, fosfor aj. Celkově zvyšuje obranyschopnost, podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje krevní tlak a hlavně podporuje funkci střev a vylučování toxických látek.
Tip číslo 1: Kuře na zelí
Suroviny: kuře 1 ks (rozdělené na 6 částí), bílé kysané zelí 0,5–1 kg (dle chuti), cibule 1 ks, česnek 2 stroužky; olej, sůl, pepř, kmín
Postup: Omyté kuře rozdělíme na části a potřeme lisovaným česnekem smíchaným se solí, kmínem a trochou oleje. Necháme odpočinout v chladničce. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a na pánvi necháme zesklovatět. Cibuli přesuneme do zapékací mísy. V tomto případě je nejvhodnější průhledná skleněná mísa s víkem. Můžeme tak bez otvírání trouby kontrolovat stav pokrmu.
Vložíme kuře a nezakryté v troubě zapečeme asi 10 minut. Poté vyjmeme zapékací mísu a vmícháme zelí, které jsme zbavili přebytečné tekutiny a lehce překrájeli. Kousky masa klademe tak, aby byly zcela schovány v zelí. Přiklopíme mísu a pečeme dále na 180 °C asi 30 minut.
Jídlo je téměř hotové ve chvíli, kdy se kysané zelí začíná „napékat“ na stěnu mísy. Odklopíme víko, kousky masa rozmístíme na povrch zelí a necháme zapéct ještě asi 10 minut. Podáváme s knedlíkem, bramborovými noky, brambory nebo rýží.
Tip číslo 2: Bramborové noky se zelím (rychlá varianta)
Oblíbený a velmi rychlý recept. Bramborové noky a bílé kysané zelí dovede vytvořit chutnou a rychlou teplou večeři.
Suroviny: bramborové noky 500 g, bílé kysané zelí 500 g, cibule, kmín, sůl, pepř
Postup: Noky uvaříme obvyklým způsobem – vložíme do vroucí vody a po vyplutí noků scedíme. Než se nám začne vařit voda na noky, nakrájíme cibuli, osmahneme v hlubší pánvi a přidáme nakrájené, scezené zelí. Po promíchání s cibulí přidáme ještě horké noky, osolíme a opepříme. Za stálého míchání smažíme, a jakmile se začnou jednotlivé noky připékat, je hotovo.
Pusťte kysané zelí zpět do kuchyně! Uvařte třeba i tradiční recepty se zelím, které dobře znáte, ale možná již několik let nepoužíváte. Nezapomínejte na léty osvědčenou tradici. Výborně chutná!
Autor: Alžběta Krchová
Vyzkoušejte i další recepty s kysaným zelím!
redaktorka FTV Prima