Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zelňačka se šťouchanými brambory
Právě teď je to správné období na takzvané „comfort food“ neboli jídlo, které vám udělá dobře v žaludku i na duši. Mezi takové patří i poctivá zelňačka. Chuťově bohatá polévka, dokonale uspokojující, pokud máte rádi zelí :)
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
na polévku:
- větší cibule 2 ks
- špek 80 g
- pokrájená klobáska 1/2 ks
- sladká sušená paprika 1 lžíce
- Sádlo 1 lžíce
- Kysané zelí 400–500 g
- Bobkový list 2 ks
- několik kapek bílého vinného octa
- hladká mouka 1–2 lžíce
- několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
- kousek nakrájené chilli papričky
- Voda 1/2 l
- muškátového květu (popř. oříšku) 1 špetka
- mořská sůl 1 špetka
- čerstvě mletý pepř 1 špetka
- Ocet
na brambory:
- středně velké brambory 8 ks
- menší cibule 2 ks
- Máslo 50 g
- čerstvá hladkolistá petržel 1 hrst
- mořská sůl 1 špetka
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
na servírování:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak už stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také přidat vodu a pokrájené zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při nižší teplotě.
- Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Pokud se vám polévka bude zdát až příliš hustá, přilijte horkou vodu dle potřeby. Ke konci vaření přidejte trochu octa podle chuti (není nutné) a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
- Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte.
- Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.
Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby
Osmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a loni napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.
Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.