Na polévku
- cibule (větší) 2 ks
 - špek 80 g
 - klobása (pokrájená) 1/2 ks
 - mletá sladká paprika 1 lžíce
 - sádlo 1 lžíce
 - bílé kysané zelí 400–500 g
 - bobkový list 2 ks
 - bílý vinný ocet několik kapek
 - hladká mouka 1–2 lžíce
 - hladkolistá petržel několik snítek
 - chilli papričky kousek
 - voda 1/2 l
 - muškátový květ (popř. oříšku) 1 špetka
 - mořská sůl 1 špetka
 - pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
 - ocet
 
Na brambory
- brambory (středně velké) 8 ks
 - cibule (menší) 2 ks
 - máslo 50 g
 - hladkolistá petržel 1 hrst
 - mořská sůl 1 špetka
 - pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
 
Na servírování
- klobása (pokrájená) 1/2 ks
 - hladkolistá petržel (zbytek)
 
Postup přípravy
- Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak už stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také přidat vodu a pokrájené zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při nižší teplotě.
 - Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Pokud se vám polévka bude zdát až příliš hustá, přilijte horkou vodu dle potřeby. Ke konci vaření přidejte trochu octa podle chuti (není nutné) a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.
 - Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte.
 - Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.
 
    
    
Připravte si výbornou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE