Zatímco kuře a kachnu pečeme během roku opakovaně, husa je trošku jiná písnička. Je to drůbež, kterou většina lidí do pekáče vkládá jednou do roka a stojí za to připomenout si kroky, které vedou k tomu, aby se opravdu povedla.
Prověřené tipy, jak správně rozmrazit a upéct husu, aby byla slavnostní pečínka dokonalá
Pečená husa s lahodným šťavnatým masem a křupavou kůrkou, různými druhy knedlíků či s bramborovými lokšemi a dušeným zelím je skutečným slavnostním jídlem, které vyžaduje spoustu času, práce a také financí. Aby se dílo podařilo, je potřeba dbát na každý krok přípravy, nechcete mít maso vysušené, bez chuti, nebo dokonce zdravotně závadné. Ale nechceme vás děsit, při dodržení pár jednoduchých zásad, je vlastně pečená husa jednoduchým pokrmem, kterým okouzlíte své strávníky.
K pečené huse můžete připravit třeba výborné bramborové knedlíky z Lokálu podle návodného videoreceptu
Komplentí recept najdete ZDE
Pokud máte možnost koupit husu čerstvou, např. přímo z farmy nebo ji lze objednat u řezníka na přesné datum, využijte to. Vybírejte husu mladou, s větším množstvím sádla, bude mít jemnější chuť. Ale většinou je před svátkem svatého Martina k mání spíše husa mražená. Pak je potřeba správný postup rozmrazování, který vyžaduje čas a trpělivost.
Zmrazenou husu vyndejte z mrazáku alespoň 24 hodin před pečením a dejte ji na tácu pomalu rozmrazit do lednice. Při pokojové teplotě by se husa rozmrazovala nerovnoměrně, kvůli tomu by maso ztrácelo šťávu, a hlavně by hrozilo množení nebezpečných bakterií. Rozhodně nedávejte husu rozmrazit do teplé vody nebo do blízkosti zdrojů tepla.
Před pečením rozmrazenou husu očistěte a dobře osušte, ale neomývejte ji vodou. Po osušení ji důkladně nasolte a okmínujte a nechte ji na lince dojít do pokojové teploty asi 2–3 hodiny, aby během pečení neuškodil teplotní šok. Ochutit ji ale můžete už klidně den předem. Během této doby husa natáhne chuť kmínu a soli a bude mít výraznější chuť.
Husu pečte ideálně při nižší teplotě delší dobu. Připravenou a ochucenou husu vložte do pekáče, podlijte troškou vody, přikryjte víkem a dejte do trouby vyhřáté na 80–90 °C. Pečte ji 10–12 hodin, ideálně přes noc. Hlavně do ní nikdy nepíchejte, vytekla by z ní šťáva a maso by bylo vysušené. Během pečení můžete z pekáče odebírat vypečené sádlo a také jím husu přelévejte. Ke konci pečení můžete odstranit víko, zvýšit teplotu v troubě a dopéct kůžičku dozlatova. Před porcováním pak nechte husu asi 10 minut odpočinout.
Zdroj: autorský text
Místo husy můžete připravit i velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného vidoereceptu
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH