Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Poznejte 7 nevšedních způsobů grilování ze všech koutů světa

Grilování ve světě

Grilování ve světě Zdroj: iStock

  • Zavřít

Grilování ve světě Zdroj: iStock

Od grilování, tak jak se praktikuje v Americe a Evropě, se značně liší jiné techniky grilování běžné v ostatních zemích. Každá kultura už po tisíciletí má odlišné tradice (i chutě) a je závislá na místních ingrediencích i druzích palivového dřeva, a je možno se jimi inspirovat.

Argentinsky drsný, hovězí maso preferující typ venkovního vaření je doma na skalnatých horských pastvinách patagonského poloostrova. Havajské jámy v měkkém písku naplněné dřevěným uhlím jsou ideálním místem pro pomalé opékání prasete. Místní kuchaři leckde převzali grilování a techniky práce na otevřeném ohništi od svých sousedů, které doplňovaly jejich prostředí a kuchyni. Buďme rádi, že žijeme ve světě, v němž můžeme zakoušet vše.

DONER KEBAB (TURECKO)

Všudypřítomná forma tureckého pouličního jídla využívá zákon zemské přitažlivosti k rozprášení masových šťáv na tenké plátky masa odřezávané z kusu na vertikálním rožni. Nejoblíbenější volbou pro tento kebab je jehněčí, ale v restauracích nebo stáncích na kraji chodníku uvidíte i hovězí nebo kuřecí. Kusy masa jsou naklepávány, dokud nejsou tenké a měkké, pak se ochutí tukem z masa a různými bylinkami a kořením. Propečené maso se tence odřezává z rožně a podává se s rýží nebo bramborami, či se balí do chleba pita.

Grilování ve světě - Doner kebab, Foto: iStock

SATAY (THAJSKO)

Silně kořeněné maso na jehlách opečené na ohni z dřevěného uhlí nebo dřeva je králem na celosvětové hitparádě grilování. Většinou se jedná o chutné dlouho marinované maso velikosti soust připravované a prodávané na ulicích. Satay z Thajska a Indonésie se často podává s omáčkami k namáčení. Chuanr, obvykle jehněčí nebo skopové na jehlách, patří v Číně k nejlevnějším a všudypřítomným pokrmům. Šiš kebab, tradičně připravovaný nad otevřeným ohništěm, je uzené a poněkud připálené maso na jehlách (obvykle jehněčí nebo hovězí) z Turecka a Středního východu. Yakitori je japonská verze marinovaného kuřecího masa o velikosti soust na jehlách, které je výtečným zákuskem k nápoji v baru.

Grilování ve světě - Satay, Foto: iStock

JERK (JAMAJKA, KARIBIK)

Jerk je jakožto neobvyklá kombinace pikantního a sladkého jednak hvězdou mezi směsmi koření, ale také vládnoucím stylem kuchyně na Jamajce a po cele karibské oblasti. Nové koření a pálivé papričky Scotch Bonnet jsou základem ochucování společně s dalším kořením jako je hřebíček, skořice, muškátový oříšek, zázvor, sůl, česnek a tymián. Klasicky se vetřou do masa – zvláště kuřecího a vepřového – a to je pak upravováno na grilu z ropného barelu. Moderní kuchaři se neomezují na ostrovní grilování a používají tuto směs koření i na jiné druhy masa, plody moře, jehněčí, hovězí, ale i na tofu a zeleninu.

Grilování ve světě - Jerk, Foto: iStock

ASADO (URUGUAY, CHILE, ARGENTINA)

Jižní Amerika se může pochlubit báječným typem grilování, které zahrnuje spoustu masa a doutnajících polen na otevřeném ohništi. Asado se týká jak stylu grilování, tak události grilování jako takové. Často se používají velké, tlusté kusy hovězího (běžné maso v této oblasti) roztažené na kovové příčné rozpěře (znamé jako parrillero) a postavené vertikálně vedle pomalu hořících polen v otevřeném ohništi. Maso se peče pomalu na mírném ohni, stéká na něj vlastní šťáva a vytváří na povrchu, pod kterým je obzvláště šťavnaté, příjemně vypečenou krustu. Jako brazilské churrasco se asado vyvinulo z tradičního kuchařského stylu gaučů.

Grilování ve světě - Asado, Foto: Grilování od A do Z

GRILOVÁNÍ V DOUTNAJÍCÍM PODZEMNÍM OHNIŠTI (HAVAJ, MEXIKO, CHILE)

Některé z raných tropických kultur se zřejmě vzdaly základních grilovacích technik ve prospěch dlouhého pečení ve žhavém popelu v písečných nebo sopečných podzemních troubách. Na havajském pobřeží kuchaři vykopali mělkou jámu v písku pláže a pekli v ní na dřevěném uhlí celá prasata. V Mexiku znamená barbacoa maso zabalené ve velkých listech a pomalu pečené v jámě nad ohněm ze dřeva nebo na zahřívaných sopečných kamenech. V Chile domorodí kuchaři rádi vaří curanto – směs místních měkkýšů a korýšů, různých druhů masa a brambor. Vše se balí do listů a udí v jámě v zemi.

Grilování ve světě - Havaj, Foto: Grilování od A do Z

GOGIGUI (KOREA)

V Koreji je grilování samoobslužnou záležitostí, při které účastníci večeře sedí okolo malého grilu v centru stolu, na kterém si připravují na tenké plátky nakrájené a marinované hovězí, vepřové a kuřecí. Opečená hovězí svíčková Bulgogi je v Koreji na grilování nejoblíbenější, i když galbi (nasekaná žebra) a jumulleok (marinovaná nasekaná žebra) jsou rovněž na jídelních lístcích běžně k vidění.

Grilování ve světě - Gogigui, Foto: iStock

BRAAI (JIŽNÍ AFRIKA)

Braai pochází z konce 17. století. Je to pečené maso na rožni při slavnostech, které pořádal guvernér Kapského města, a stalo se od té doby synonymem pro jihoafrické grilování. Typický braai – afrikánsky barbecue nebo gril – je jihoafrický přístup k vaření pro dav. Je to pohodová záležitost začínající postavením kovového grilu nad velký oheň z dřevěného uhlí nebo dřeva. Připravuje se na něm spousta místních druhů masa. Oblíbené je boerewors (kořeněná klobása z vepřového a hovězího), sosatles (marinované kuřecí kebaby), ryby z jižního kapského pobřeží a hovězí a jehněčí z pouštních oblastí.

Grilování ve světě - Braai, Foto: archiv

Grilování od A do Z

264 rad jak vařit na otevřeném ohni

Lisa Atwood

Kniha známé autorky kuchařek Lisy Atwood poslouží jako podrobná a srozumitelná příručka na správné grilování. Neobsahuje pouze recepty, ale kompletní informace o grilování a uzení. Je vhodná pro úplné začátečníky i pro mistry grilu.

Tato ucelená sbírka rad a receptů vám naservíruje vše potřebné, ať už pořádáte svou první barbecue párty, nebo grilujete a udíte dlouhé roky. Pomocí osvědčených návodů a technik se dozvíte, jak z vašeho grilu vytěžit maximum, čím vším se na něm dá topit a naučíte se připravovat výtečné omáčky a přílohy. Od nejjednoduššího grilovaného kuřete, přes vynikající filet mignon zabalený ve slanině až po grilované gaspacho; tato kniha přináší recepty pro všechny chuťové pohárky. Navíc obsahuje tipy, jak zkombinovat příchutě, připravit směsi koření na potírání a dokonce i koktejly jako báječné doplňky hlavních chodů.

Vydalo nakladatelství Omega.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky grilování asado doner kebab korejské bbq satay

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Maso

Poklady portugalské kuchyně: Žemle plněná vepřovými plátky


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Soutěžící

Šárka Veselá Nováková

Novinky

Speciality se šťavnatým hroznovým vínem, které musíte letos ochutnat

Prostřeno!

Prostřeno: Míša řezy

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí na houbách s rýží

Prostřeno!

Prostřeno: Hrášková polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Tapas

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Sladké

Čokoládové cruffiny: Světový hit všech milovníků sladkého pečení

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Grilování
19

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Recepty

Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Detaily tragického výbuchu na Prostějovsku: Dům patřil hasiči, policie nevylučuje trestný čin Zelenskyj o Polsku? To se fakt nepovedlo, sorry, tvrdí Černochová. Ohradil se i Kalousek Zdravotnictví se řítí do zdi. Proč budou Česku zoufale chybět lékaři i základní péče?

prima-zeny

Marika Gombitová se stáhla z veřejného života. Potřebovala jsem nabrat síly, říká Sandra Nováková si pochvaluje mateřskou výhodu. Ze syna Mikuláše jí vyrostl kolega Martin Písařík se proměnil v dědečka Rakytníka. V převleku je k nepoznání

prima-zoom

Jak lidstvo málem vyhynulo? Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu Brutálně zabili 4 lidi během 26 hodin. Josef Kott trvá na své verzi a chce na svobodu

prima-fresh

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty Speciality se šťavnatým hroznovým vínem, které musíte letos ochutnat

prima-cool

Legenda z Hvězdné brány ve Star Wars Tarantino má pravdu, přiznal jeden z nejslavnějších superhrdinů od Marvelu Apple má problém. Novinka představená s iPhony 15 je podle uživatelů špatný vtip

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Podle Ladislava Poety Zemana je rap autentický, v Česku se proto vraždit nebude Toužíte po perfektní pleti? Základem je každodenní péče, a především neustálá hydratace...

lajk

Může pít legálně! Se sklenkou v ruce slavila Kordulka Stropnická narozeniny už od rána Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Bydlení Patricie Pagáčové: Manželovi nabídla, ať se nemačká pod jednou střechou s tchyní Osmany Laffita s manželem si vyladili dokonalé bydlení. Z hvězdárny udělali kubánský ráj Postavičky z kaštanů a dalších podzimních plodů děti zabaví. Využijte i plastelínu!

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.