Plněné šneky z listového těsta
Zdroj: iStock
Plněné šneky z listového těsta
Zdroj:
iStock
Plněné šneky z listového těsta jsou stálicí na každé party, oslavě nebo jen jako rychlá svačina. Klasická kombinace šunky a sýra nikdy nezklame, ale proč zůstat jen u ní? Listové těsto je totiž neutrální plátno, které unese sladké i slané chutě, pikantní experimenty i jemné variace. Inspirujte se pěti nápady, které posunou obyčejné šneky o úroveň výš.
Základem oblíbené chuťovky je listové těsto, ideálně máslové. Jeho domácí příprava je poměrně zdlouhavá a náročná, ale pro přípravu šneků klidně použijte těsto kupované. Ulehčete si práci a využijte těsto už rozválené, díky tomu je příprava šneků otázkou opravdu jen několika minut. Rozprostřete ho na pracovní plochu, obložte připravenou náplní, ale alespoň 3cm okraj ponechte prázdný. Těsto zamotejte, snažte se náplň co nejvíce utahovat. Volný konec potřete vajíčkem a dorolujte. Váleček poté ostrým nožem nakrájejte na cca 1,5–2cm kolečka, která rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Šneky potřete svrchu i ze stran rozšlehaným vajíčkem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 12–15 minut, až bude povrch krásně zlatavý.
1. Kysané zelí, uzené maso a sýr
Proč to funguje: Kombinace připomíná malou variaci na české „šunkofleky“ či zapékané zelí s uzeným.
PRIMA TIP: Použijte například uzenou krkovici nebo rolku nakrájenou na tenké plátky. Kysané zelí předem poduste, aby se zbavilo přebytečné tekutiny (nebo ho alespoň důkladně vymačkejte). Na těsto rozložte uzené maso, na něj podušené zelí a navrch kostičky uzeného a trochu strouhaného sýra (eidam nebo gouda).
2. Kimchi a sýr
Proč to funguje: Pikantní a fermentovaná chuť kimchi se krásně propojí s jemně táhlým sýrem.
PRIMA TIP: Použijte dobře okapané kimchi a kombinujte ho s mozzarellou nebo čedarem. Nakrájené šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypte černým sezamovým semínkem. Výsledek je pikantní, svěží a trochu „fusion“.
Vyzkoušejte pizza šneky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pizza šneci z listového těsta – nejoblíbenější chuťovka
3. Vinná klobása s cibulkou
Proč to funguje: Vinná klobása má šťavnatou, kořeněnou chuť, která se v těstě krásně rozvine.
PRIMA TIP: Klobásu vymačkejte ze střívka a směs natřete na listové těsto. Navrch přidejte dozlatova orestovanou cibuli na proužky a plátky goudy.
4. Jablečné chutney a modrý sýr
Proč to funguje: Sladko-kyselé tóny jablečného chutney skvěle ladí s výraznými sýry, vyzkoušejte vyzrálou nivu nebo gorgonzolu. Dobře budou fungovat i plísňové sýry typu hermelín, camembert, brie…
PRIMA TIP: Chutney můžete připravit doma (z jablek, cibule, octa a orientálního koření) nebo použít kupované. Výsledkem je zajímavá kombinace sladkého a slaného.
5. Špenát, ricotta a parmazán
Proč to funguje: Klasická italská kombinace známá z raviol a lasagní. Jemný špenát se sýry vytvoří krémovou náplň, která šneky ozvláštní.
PRIMA TIP: Použijte krátce podušený listový špenát, smíchejte s ricottou, parmazánem, pepřem a trochou muškátového oříšku.
Šneci z listového těsta jsou geniální v tom, že jim můžete vtisknout jakoukoli chuťovou identitu. Od tradiční české klasiky přes pikantní korejské tóny až po středozemní twist. Stačí se nebát a zkoušet – a z jedné základní suroviny tak snadno vykouzlíte spoustu různých pochoutek. Ideální i na využití různých zbytků v lednici – co třeba zbylé trhané maso a trochu BBQ omáčky?
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH