Oslavte Den guacamole a vyzkoušejte dva neodolatelné recepty z avokáda

Avokádo a mango – dvě exotické ingredience, které si našly cestu do českých kuchyní. Avokádo, symbol mexické kultury, si získalo srdce mnoha Čechů, a to nejen díky oblíbenému guacamole. Věděli jste, že 16. září se slaví Den guacamole? A co když k avokádu přidáte mango? Vznikne neodolatelná kombinace, která osvěží každý stůl. Připravte dva jednoduché recepty v pohodlí domova nebo vyrazte do víru města, které bude v září pulzovat mexickými tóny.

Pokud chcete zažít mexickou energii na vlastní kůži, navštivte 28. září Mexické dny v rámci akce Zažít město jinak v Praze. Tato událost nabízí skvělou příležitost ochutnat autentické mexické pokrmy a zažít atmosféru mexické kultury. A pokud hledáte místo, kde si můžete vychutnat mexické speciality po celý rok, doporučujeme restauraci Las Adelitas. Stejně jako v této restauraci, tak i doma používejte pouze zralé avokádo a mango.

PRIMA TIP: Vyzkoušejte plody od Titbit, které dozrávají ve speciálních zracích komorách v Čechách. Díky unikátní technologii zrají od pecky, tak jako na stromě. Chutnají pak jako políbené exotickým sluncem. Najdete je pod označením RTE, tedy ready to eat.

Vyzkoušejte klasické avokádové guacamole podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit

Guacamole z avokáda a manga

Existuje nespočet receptů na guacamole, protože každý má svůj vlastní způsob, jak ho připravit a vylepšit. Základní recept obvykle obsahuje avokádo, limetkovou šťávu a sůl. Mnoho lidí přidává další ingredience jako červenou cibuli, chilli papričky, koriandr, rajčata nebo dokonce ovoce. A právě tento recept je jedním z těch, který vás inspiruje k vyzkoušení nové chuti. Tento neobvyklý twist na klasický recept s mangem vás překvapí svou vyváženou chutí. Dip je ideální pro večery s přáteli, kdy chcete nabídnout něco originálního. Navíc je příprava rychlá a jednoduchá, takže si ho můžete vychutnat kdykoliv.

PRO 4 OSOBY

  • 2 RTE avokáda hass
  • 1 RTE mango
  • šťáva z poloviny limety
  • špetka soli
  • hrst nakrájené pažitky
  • hrst nakrájené máty
  • 1 nasekaná chilli paprička

Postup: Avokáda rozmačkejte vidličkou společně s limetkovou šťávou a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené mango, mátu, pažitku a chilli papričku. Ingredience promíchejte a můžete podávat.

Hummus s avokádem

Hummus s avokádem je jako upgrade klasického hummusu na vyšší úroveň. Přidáním avokáda získáte nejen jemnější texturu, ale také krásnou nazelenalou barvu. Skvěle se hodí jako dip k čerstvé zelenině, celozrnným tortillám nebo jako náplň do sendvičů. A jestli rádi experimentujete, zkuste ho přidat do salátu. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i ten, kdo si s kuchyní moc nerozumí, ale má mixér.

PRO 2 OSOBY

  • 1 RTE avokádo hass
  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • šťáva z poloviny limety
  • 1 stroužek česneku
  • trochu olivového oleje

Všechny suroviny smíchejte a rozmixujte do požadované konzistence. Pokud by byl hummus příliš hustý, můžete ho naředit trochou ledové vody. Hotový hummus dozdobte uzenou paprikou, černým sezamem, pažitkou, římským kmínem a polovinou limety. Nakonec ještě zakápněte olivovým olejem. Pokud dáváte přednost mangu, použijte ho místo avokáda a vznikne zbrusu nový neotřelý recept.

Vyzkoušejte také klasický extra jemný hummus z cizrny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Autor článku

Titbit

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty