Suroviny
- avokádo (velká zralá avokáda) 2 ks
- krevety (čerstvé středně velké krevety) 12–15 ks
- velká šalotka nakrájená najemno 1 ks
- česnek, drcený 2–6 stroužků
- chilli paprička nakrájená najemno 1 ks (podle chuti)
- mořská sůl 2 špetky
- čerstvě namletý pepř
- čerstvý koriandr, nasekaný
- klíčky alfalfa (nemusí být)
- toust, rozpečený chléb nebo listový salát k podávání
- citron k servírování
Podívejte se na návodné video, jak jednoduše připravit avokádo na další vaření:
Postup přípravy
- Čerstvé krevety poznáte tak, že nejsou sytě oranžové, ale jsou tmavě šedé nebo světlé (přikládáme dvě fotografie čerstvých krevet na ledu). Oranžové se stanou po vhození do horké vody. Ve větším hrnci přivedete k varu silně osolenou vodu, vhodíte krevety a vaříte je opravdu krátce, podle velikosti. Poznáte, že jsou hotové, jakmile se začne odchylovat masitá část ocásku od krunýřku. Při pohledu na krevetu z profilu uvidíte v horní části pár milimetrů volného prostoru. Krevety scedíte, krátce propláchnete a zbavíte hlavy, nožiček a krunýře na ocásku.
- Avokádo zbavené slupky a pecky rozmačkejte ve střední misce vidličkou. Jednu polovinu avokáda nakrájejte na malé kostičky a nechte na závěr, aby zůstala nějaká struktura. Přidejte šalotku, česnek, chilli papričku sůl, pepř, nasekaný koriandr, krevety, šťávu z půlky citronu a promíchejte.
- Klíčky přidejte nejlépe navrch guacamole až při servírování ať už na rozpečeném chlebu, toustu, nebo salátu. Někdo si rád přikyselí citronem, tak při servírování nezapomeňte nějaké ty měsíčky dodat a ještě posypat nasekaným čerstvým koriandrem.