Vyzkoušejte recepty na nové snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou a výživnou bombou, která vám dodá energii do celého dne. Nechte se inspirovat zajímavými recepty na kaše z různých obilovin.

Bulgurová kaše

Bulgur je sice pšenice, oproti jiným výrobkům z ní má ale tu výhodu, že je neloupaný, díky čemuž je plný minerálů, vitamínů a dalších prospěšných složek. Na rozdíl od klasické bílé mouky se také pyšní nízkým glykemickým indexem. Zároveň je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny a překvapivě také dost bílkovin.

Jednou z jeho nevýhod je, že obsahuje lepek, není tedy vhodný pro lidi, kteří se mu vyhýbají. Naopak ale může být skvělou volbou v případě, že si hlídáte postavu. Správnou kombinací kaše a zdobení dostanete vyváženou snídani.

Bulgurovou kaši připravíte smícháním požadovaného množství bulguru s trojnásobným množstvím vody. Tedy na 50 g bulguru přidejte 150 g vody. Vařte na mírnějším ohni, průběžně míchejte. Ke konci hořák ztlumte nebo vypněte a nechte kaši dojít pod pokličkou. Přimíchejte proužek másla, lžičku javorového sirupu a nadrobno nakrájenou půlku banánu. Kaši můžete dochutit třeba oblíbenými ořechy nebo dozdobit křupavou granolou.

Jáhlová kaše s ovocem

Zařaďte do jídelníčku jáhly, budete mít krásné vlasy, nehty i pokožku. Oblíbené jídlo babiček se vrací na naše stoly. Nejznámější jáhlová kaše je ta podzimní se švestkami a cukrem, můžete ji ale jíst během celého roku, stačí místo švestek použít jahody, jablka nebo jiné zrovna dostupné ovoce.

V začátku přípravy jáhly nezapomeňte nejdřív spařit horkou vodou. Odstraníte z nich tak hořkost, která by vás po uvaření mohla nepříjemně překvapit. Na samotnou kaši budete potřebovat 40 g jahel, mléko a přibližně 20 minut času. Mléko můžete použít, jakékoliv máte v oblibě, ať už je to kravské, nebo rostlinné. V průběhu vaření ho postupně přilévejte vždy ve chvíli, kdy se původní odvaří. Hotovou jáhlovou kaši oslaďte medem a na vrch přidejte kousek másla. Ovoce přidejte ke konci vaření nebo až na na talíři, to záleží, jestli preferujete teplé nebo zcela čerstvé. Z ořechů se skvěle hodí ty pekanové.

Ovesná kaše s chia semínky

Oblíbená klasika, která nezevšední. Na přípravu použijte jemně mleté ovesné vločky nebo ty klasické rozmixujte na hrubou mouku. Usnadní vám to přípravu – spolu s čajem zalijete i směs, kterou jste předem večer připravili.

Při přípravě ovesné kaše s chia semínky dejte pozor na množství použité tekutiny. Ať už kaši děláte s mlékem, nebo vodou, jakmile máte v misce také chia semínka, dejte tekutiny více. Jen tak utvoří gelovou hmotu, která dokáže hydratovat místo toho, aby dělala opak. A kromě toho také perfektně zasytí.

Večer předem do misky připravte všechny sypké suroviny: 40 g mletých ovesných vloček, 5 g chia semínek, 7 g slunečnicových semínek, 3 g máku, půl lžičky skořice. Ovesné vločky můžete zčásti nahradit proteinovým práškem, získáte tak nutričně vyváženou snídani. Ráno už jen předpřipravenou kaši zalijte ohřátou vodou nebo mlékem, nechte vše chvilku odstát a pak už jen dozdobte oblíbeným ovocem a můžete snídat.

Quinoa & ostružiny

Quinoová kaše je sice lehce neobvyklá, ale právě proto stojí za zkoušku. A navíc ji můžete jednoduše připravit den předem a ráno jen ohřát nebo vzít na cestu do práce. Jen nezapomeňte quinou před vařením propláchnout horkou vodou, aby se zbavila hořkosti. Quinoa si skvěle rozumí s kokosem, místo vody nebo klasického mléka tak k její přípravě použijte plechovku s kvalitním kokosovým mlékem. Hotovou kaši smíchejte s rozmačkanými ostružinami a oslaďte trochou třtinového cukru. Pokud máte v oblibě hladké kaše, smíchejte uvařenou quinou s ostružinami v mixéru a vše rozmixujte dohladka. A nezapomeňte ji ozdobit ořechy a zasypat strouhaným kokosem!

Rýžová kaše

Podobně jako u ovesné kaše je ta rýžová další klasika ze šuplíčku příznivců kaší, hodí se na ni rýže kulatozrnná. Pochutnejte si na ní i k snídani. Na 50 g kulatozrnné rýže budete potřebovat 250 ml mléka. Pro návrat do dětství zvolte živočišné, pro zpestření použijte kokosové nebo makové. Obě rostlinná mléka mají svou typickou chuť, která výslednému pokrmu dodá šmrnc. Mléko, rýži a čekankový sirup přiveďte k varu a vařte, dokud není rýže měkká. Pro dochucení použijte zrníčka z vanilkového lusku. Servírujte se sezonním ovocem podle chuti a nálady.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty