Trdlo nechybí na žádném trhu pořádaném během celého roku. Na stáncích je mnohdy velkým písmem napsáno, že se jedná o staročeskou pochoutku. Sladký váleček, jenž připomíná velkou kremroli, má však zapuštěné kořeny mimo naši krajinu.
Jak je to s českým trdelníkem? Pochází z oblasti se strašidelnou pověstí
Jeho sladká skořicově mandlová vůně se stala nedílnou součástí českých slavností a nejrůznějších jarmarků. V zimě se dokonce ve frontě na trdelník při čekání ohřejete u ohně, na kterém se oblíbené kynuté těsto peče.
Trdlo se u nás v Česku připravuje někdy od 17. století. Prvním regionem údajně byly Beskydy, odkud se sladké potěšení pečené na dřevěných a železných válcích rozšířilo dál do českých měst. Na Slovácku se trdla posílala ženám v šestinedělí. Zřejmě, aby tak novopečené maminky nabraly skrz cukr dostatek síly. Český recept na trdelník se poprvé objevil v knize Česká strava lidová, kterou napsala odbornice přes výživu té doby Marie Úlehlová-Tilschová v polovině 19. století.
Vyzkoušejte připravit domácí trdelník podle návodného videoreceptu
Trdelník k nám doputoval z daleka
Pro objevení trdelníkového původu však musíme za hranice naší malebné země. Cesta vede přes rozsáhlé horské masivy Západních Karpat na Slovensko, až do daleké rumunské Transylvánie, kterou v 10. století dobyli Maďaři. Trdlo tam doputovalo nejspíš spolu s kočovnými Tatary a Maďaři si jej oblíbili natolik, že se stalo skoro jejich národním symbolem. Je tedy považováno za maďarské. Tam je známé jako kürtős kalács, v překladu jako komínový koláč.
Originální receptura je tajná
Na trdelníku si pochutnávají také v Lucembursku, kde je známé jako Baamkuch a připravuje se na nejrůznějších oslavách a svatbách. Známé je i v Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku a Švédsku.
Pravý trdelník se pekl na dřevěných válcích, které později nahradily kovové. Někteří výrobci si nechávají směs na těsto vozit přímo z Maďarska. Příprava originálního kynutého těsta a receptura se totiž dědí z generace na generaci. Správný trdelník by měl být prý dobrý i po čtyřech dnech.
V Čechách se začal plnit zmrzlinou
V Česku se nejvíce rozšířil v roce 2004, kdy se začal objevovat ve stáncích na trzích po celém Česku. Od roku 2015 se pak začal plnit nejrůznějšími náplněmi, například zmrzlinou či čokoládou. Obaluje se pak různými oříšky, skořicí či vanilkovým cukrem. Atraktivně vypadající dezert má tak s původním trdelníkem pramálo společného a je to spíše lákadlo na turisty. Ti navíc kolikrát vyjedí naplněný vnitřek a samotný trdelník hodí do koše.
Zdroj: regiony.rozhlas.cz; foto: iStock.com
redaktorka FTV Prima