reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Autor: Oheň a dým Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni

Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni

Hodnoceno: 3x
Lákadlo pro turisty má poutavou historii, která sahá k maďarskému kürtőskalács, k vyhlášenému skalickému trdelníku, německému Baumkuchen podobnému bábovce a k dalším formám tzv. komínového koláče. Možná jste už něco podobného ochutnali v dětství na táboře jako hada ze sladkého těsta, namotaného na klacku a upečeného nad ohněm. Trdelník má po upečení tvar velké kremrole, která chutná famózně samostatně i plněná smetanou, šlehačkou, vaším oblíbeným krémem či čerstvým i grilovaným ovocem. Připravujte ho vždy na uhlí, plameny ho spálí, ale neupečou.
nad 2 hodiny
5 porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. 
  2. Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout. 
  3. Mezitím rozpalte v ohništi asi 5–10cm vrstvu uhlí, až zbělá a začne červenat. Žár by měl být stálý a rovnoměrný po celou dobu pečení. 
  4. Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pás. Těsto namotejte na trdlo, třeba silnější klacík nebo starší váleček na těsto. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na trdle je namotaný souvislý prstenec těsta. Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt v dostatečné výšce, aby se těsto pozvolna peklo dozlatova. Rychle upečený trdelník může vypadat krásně, ale uvnitř může být ještě syrový. 
  5. Na závěr posypte upečený trdelník skořicí, v žáru z uhlí by se spálila a zhořkla. 
  6. Nakrájejte ho na prstýnky, plňte je zakysanou smetanou a zprudka ogrilovaným ovocem (na cedníku rovnou na uhlí). 
Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Autor: Oheň a dým Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni

reklama

Oheň a dým
Michal Hugo Hromas

Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst. 

Vydalo nakladatelství Euromedia Group

Související témata: trdlo , trdelník , kynuté těsto , Sladké