Suroviny
- mléko (vlažné) 250 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- moučkový cukr 100 g
- máslo (změklé ) 40 g + na potření
- sádlo (změklé) 40 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 500 g
- cukr krystal (na posypání)
- mletá skořice (na posypání)
- zakysaná smetana (nebo sněhový krém do kremrolí k podávání)
- ovoce (grilované k podávání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
- Mezitím rozpalte v ohništi asi 5–10cm vrstvu uhlí, až zbělá a začne červenat. Žár by měl být stálý a rovnoměrný po celou dobu pečení.
- Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pás. Těsto namotejte na trdlo, třeba silnější klacík nebo starší váleček na těsto. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na trdle je namotaný souvislý prstenec těsta. Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt v dostatečné výšce, aby se těsto pozvolna peklo dozlatova. Rychle upečený trdelník může vypadat krásně, ale uvnitř může být ještě syrový.
- Na závěr posypte upečený trdelník skořicí, v žáru z uhlí by se spálila a zhořkla.
- Nakrájejte ho na prstýnky, plňte je zakysanou smetanou a zprudka ogrilovaným ovocem (na cedníku rovnou na uhlí).
Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni Zdroj: Oheň a dým