Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Zdroj: Oheň a dým
Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Zdroj:
Oheň a dým
Lákadlo pro turisty má poutavou historii, která sahá k maďarskému kürtőskalács, k vyhlášenému skalickému trdelníku, německému Baumkuchen podobnému bábovce a k dalším formám tzv. komínového koláče. Možná jste už něco podobného ochutnali v dětství na táboře jako hada ze sladkého těsta, namotaného na klacku a upečeného nad ohněm. Trdelník má po upečení tvar velké kremrole, která chutná famózně samostatně i plněná smetanou, šlehačkou, vaším oblíbeným krémem či čerstvým i grilovaným ovocem. Připravujte ho vždy na uhlí, plameny ho spálí, ale neupečou.
Postup přípravy
-
Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
-
Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
-
Mezitím rozpalte v ohništi asi 5–10cm vrstvu uhlí, až zbělá a začne červenat. Žár by měl být stálý a rovnoměrný po celou dobu pečení.
-
Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pás. Těsto namotejte na trdlo, třeba silnější klacík nebo starší váleček na těsto. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na trdle je namotaný souvislý prstenec těsta. Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt v dostatečné výšce, aby se těsto pozvolna peklo dozlatova. Rychle upečený trdelník může vypadat krásně, ale uvnitř může být ještě syrový.
-
Na závěr posypte upečený trdelník skořicí, v žáru z uhlí by se spálila a zhořkla.
-
Nakrájejte ho na prstýnky, plňte je zakysanou smetanou a zprudka ogrilovaným ovocem (na cedníku rovnou na uhlí).
Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Zdroj: Oheň a dým
Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Zdroj:
Oheň a dým