Michal Hugo Hromas

Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni

Moje hodnocení
6x

Lákadlo pro turisty má poutavou historii, která sahá k maďarskému kürtőskalács, k vyhlášenému skalickému trdelníku, německému Baumkuchen podobnému bábovce a k dalším formám tzv. komínového koláče. Možná jste už něco podobného ochutnali v dětství na táboře jako hada ze sladkého těsta, namotaného na klacku a upečeného nad ohněm. Trdelník má po upečení tvar velké kremrole, která chutná famózně samostatně i plněná smetanou, šlehačkou, vaším oblíbeným krémem či čerstvým i grilovaným ovocem. Připravujte ho vždy na uhlí, plameny ho spálí, ale neupečou.

5 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
  3. Mezitím rozpalte v ohništi asi 5–10cm vrstvu uhlí, až zbělá a začne červenat. Žár by měl být stálý a rovnoměrný po celou dobu pečení.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pás. Těsto namotejte na trdlo, třeba silnější klacík nebo starší váleček na těsto. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na trdle je namotaný souvislý prstenec těsta. Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt v dostatečné výšce, aby se těsto pozvolna peklo dozlatova. Rychle upečený trdelník může vypadat krásně, ale uvnitř může být ještě syrový.
  5. Na závěr posypte upečený trdelník skořicí, v žáru z uhlí by se spálila a zhořkla.
  6. Nakrájejte ho na prstýnky, plňte je zakysanou smetanou a zprudka ogrilovaným ovocem (na cedníku rovnou na uhlí).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michal Hugo Hromas

Knižní klub Michal Hugo Hromas

Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst.

Vydalo nakladatelství Euromedia Group.


Přečtěte si také

Recepty