Najděte si recept
Na co máte chuť?

Trdelník z kynutého těsta pečený na ohni
Suroviny (5 porcí)
- vlažné mléko 250 ml
- čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky)
- cukr moučka 100 g
- změklé máslo 40 g + na potření
- změklé sádlo 40 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 500 g
- sůl 1 špetka
- cukr krystal na posypání
- mletá skořice na posypání
- zakysaná smetana nebo sněhový krém do kremrolí k podávání
- grilované ovoce k podávání
Postup
- Do poloviny mléka rozdrobte droždí, promíchejte s 1 lžičkou cukru a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
- Mezitím rozpalte v ohništi asi 5–10cm vrstvu uhlí, až zbělá a začne červenat. Žár by měl být stálý a rovnoměrný po celou dobu pečení.
- Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pás. Těsto namotejte na trdlo, třeba silnější klacík nebo starší váleček na těsto. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na trdle je namotaný souvislý prstenec těsta. Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt v dostatečné výšce, aby se těsto pozvolna peklo dozlatova. Rychle upečený trdelník může vypadat krásně, ale uvnitř může být ještě syrový.
- Na závěr posypte upečený trdelník skořicí, v žáru z uhlí by se spálila a zhořkla.
- Nakrájejte ho na prstýnky, plňte je zakysanou smetanou a zprudka ogrilovaným ovocem (na cedníku rovnou na uhlí).
Oheň a dým
Obliba venkovního vaření spadá do poloviny minulého století, kdy lidé začali mít tolik volného času, že ho rádi trávili s přáteli u grilu, který obsluhoval zpravidla muž a pekl na něm maso. Grilování zdomácnělo dávno i u nás, nejnovějším světovým trendem je však vaření na otevřeném ohni. Kuchař Michal Hugo Hromas je jeho velkým fanouškem a nad plameny připravoval maso a zeleninu už v době, kdy gastronomii vládla molekulární kuchyně. Ve své první kuchařce se s vámi podělí o své osvědčené recepty na jídla zeleninová, masová, ale i sladká. Na ohni totiž upečete pečivo, velký kus masa, ryby, drobné špízy i ovoce a zeleninu. Prozradí vám také, jak oheň založit, udržovat i využít jeho potenciálu na maximum střídáním různých technik a vybavení – roštu, kotlíku, tažínu a dalších, které láskyplně nazývá „můj plechový cirkus.“ Od první do poslední stránky z knihy sálá vášeň, voní kouř a stoupá dým, takže i když venku prší, máte si co číst.
Vydalo nakladatelství Euromedia Group.