Nejoblíbenější dezerty na světě: Je mezi nimi i váš favorit?

Od italského tiramisu po francouzský crème brûlée – sladké dezerty lákají milovníky gastronomie na jedinečné chuťové dobrodružství. Sladkosti jsou zkrátka univerzálním jazykem, který přináší potěšení napříč národy. Které dezerty jsou ty nejlepší na světě?

Po celém světě existují neuvěřitelně rozmanité dezerty, které vyprávějí příběhy kultur a tradic. Každý si k zakousnutí vybere to, co miluje nejvíce – krémové, ovocné, pečené či mražené. Dezerty mají schopnost přenést nás z jednoho kontinentu na druhý, do jiných zemí a přinést tak rozmanité chuťové potěšení. Které dezerty jsou na světě ty nejvyhledávanější a nejoblíbenější?

Tiramisu je italská klasika

Snad neexistuje nikdo, kdo by neznal italské tiramisu. V každé druhé kavárně si ho můžete vychutnat, a to i mimo Itálii. Tento nepečený dezert je vyroben z vrstev namočených cukrářských piškotů v kávě a krémového mascarpone. Je často posypaný kakaem a má bohatou krémovou texturu.

Zajímavostí je, že tiramisu je relativně mladým dezertem, který se objevil v Itálii až v druhé polovině 20. století.

Připravte si klasické tiramisu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Crème brûlée je elegán z Francie

Tento francouzský dezert je připravován z vaječného žloutku, smetany, vanilky a karamelizovaného cukru na povrchu. Má uvnitř krémovou a na povrchu křupavou texturu.

Kontrast textur a chutí činí crème brûlée jedinečným a oblíbeným dezertem pro mnoho gurmánů.

Stejně neodolatelná je i italská panna cotta - smetanový krém, který zvládnete připravit podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Mochi je japonská klasika

Mochi je japonský dezert vyrobený z lepkavé rýžové mouky, která je plněná sladkou fazolovou pastou. Je to dezert oblíbený po celém světě. V posledních letech není žádný problém ho pořídit i u nás v Česku.

Mochi je spojováno s tradičním japonským štěstím. Jeho lepkavá textura symbolizuje přilnavost a rodinnu. Je často spojováno s přáními zdraví, štěstí a hojnosti.

Cheesecake má starou historii

Cheesecake je populární dezert po celém světě. Tvoří ho vrstva krémového sýra na podkladu z těsta nebo rozdrcených sušenek a často je doplněn ovocem nebo polevou.

Existuje legenda, že cheesecake byl podáván na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. jako energetická pochoutka pro sportovce.

Makronky jsou jako malé laskonky

Malé křehké barevné sušenky s mandlovým těstem a krémovou náplní jsou velkým světovým hitem. Jsou oblíbené pro svůj křupavý vnějšek a měkký vnitřek plný chuti.

Jejich popularita se rozšířila díky slavnému francouzskému cukráři Pierre Hermému, který inovoval tradiční recept a přidal různé příchutě a barvy.

Sacher je slavný dort

Sachertorte je tradiční vídeňský dort vyrobený z čokoládového těsta s meruňkovou náplní a čokoládovou polevou. Je známý svou bohatou a lahodnou chutí.

Poprvé byl připraven v roce 1832, kdy mladý výběrčí daní jménem Franz Sacher, ve svých 16 letech, vytvořil tento dezert pro knížete Metternicha.

Zmrzlina

Zmrzlina má bohatou historii, která sahá až do starověkých časů. První známé zmínky o zmrzlině pocházejí z Číny, kde byla vytvořena pomocí sněhu, ovoce a medu.

Dnes je zmrzlina k dostání v nepřeberném množství variant.

Zdroj: CNN

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty