Panna cotta
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
- cukr krystal 70 g
- vanilkový lusk 1 ks
- želatina 3 plátky
- jahody (a maliny na ozdobení)
Jahodovo-malinový přeliv
- jahody 200 g
- maliny 100 g
- med 1 lžička
- limetková šťáva 1 lžíce
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkly a mírně nabobtnaly.
- Smetanu, cukr a semínka vanilkového lusku dejte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá na požadovanou teplotu, odstavte rendlík z plotny. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a pečlivě rozmíchejte v ohřáté smetaně.
- Teď můžete směs nalévat do servírovacích mističek, které pak nejlépe přes noc umístěte do ledničky. Minimálně však na 4–5 hodin.
- Rozmixujte všechny ingredience na ovocný přeliv, kterým pak přelijte ztuhlé panna cotty. Nakonec vše dozdobte čerstvými jahodami a malinami.
PRIMA TIP: U tohoto dezertu je velice důležité nevynechat vanilkový lusk, protože ten mu dodá tu správnou chuť. Navíc lusk zbavený semínek můžete použít na výrobu vlastního vanilkového cukru. Vyškrábaný lusk zavřete do dózy společně s moučkovým cukrem. Cukr bude krásně ovoněný a daleko lepší než kupovaná varianta. Několik lusků v dóze navíc můžete poměrně dlouho dosypávat novým cukrem.
Vyzkoušejte také recept na tradiční italské tiramisu podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE