Vařená vejce dodávají našemu tělu spoustu bílkovin, potřebné vitamíny, minerály a navíc neobsahují skoro žádné sacharidy. Uvaření vajíčka se může zdát jako docela jednoduchý proces, ale vždycky je co zlepšovat. Každý určitě zažil situaci, kdy se skořápkou sloupnul i půlku bílku. A co když skořápka vůbec nejde dolů? Tyhle boží triky vám usnadní každou vaječnou přípravu!
Nejlepší triky při vaření vajec: Zbavte se otravného loupání a prasklých skořápek
Seznamte se s časem
Počítání minut je u přípravy vajec zásadní. Je nutné vědět, jak dlouho vajíčko vařit, abyste dosáhli požadované konzistence. Možná máte rádi vajíčko naměkko s tekutým žloutkem, nebo naopak preferujete vejce uvařená natvrdo, když jsou bílky i žloutky zcela tuhé.
Chcete-li mít vejce podle vašich preferencí, vejce vložte do vroucí vody, ne dřív. Po pěti minutách bude bílek už mírně tuhnout, ale žloutek zůstane stále velmi tekutý. Žloutek šestiminutového vejce je stále velmi měkký, zatímco vyjmutí z vody vajíčka po sedmi minutách, přinese tuhý bílek a napůl tekutý žloutek. Po osmi minutách se dočkáte vejce natvrdo se stopou jemně tekutého vnitřku. Po deseti minutách budou vaše vejce uvařená natvrdo.
Jedlá soda pomůže s loupáním
Základem snadného loupání vajec, je vaření starších vajec (naopak na přípravu ztraceného vejce upotřebíte co nejčerstvější vejce). Bílkům se stářím zvyšuje pH a tím hůře drží u skořápky. Dalším trikem je pak přidání jedlé sody do vody k vejcím. Doporučuje se půl lžičky na litr vody. Výsledkem by mělo být snadné loupání skořápky.
Přidejte do vody ocet
Problémem použití starších vajec při vaření je fakt, že jsou náchylnější k praskání. Proto přidejte do vody malé množství octa.
Ocet funguje tak, že ve skutečnosti nebrání skořápce prasknout, místo toho působí na bílek uvnitř skořápky. Ve chvíli, kdy skořápka praskne, bílek zůstane uvnitř a vejce nevyteče do vody. Ocet také pomáhá bílkům rychleji tuhnout. Do vaječné vody můžete použít jakýkoli druh octa a bude fungovat i citronová šťáva. Přidejte 3 polévkové lžíce octa na litr vody.
Jak zpracovat vejce natvrdo? Připravte nejoblíbenější vajíčkovou pomazánku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
S loupáním vařených vajec pomůže i olej
Pokud do hrnce, ve kterém vaříte vejce, nalijete lžíci jakéhokoli oleje na vaření, podaří se mu proniknout do porézních skořápek. Vytvoří tak vrstvu maziva mezi membránou a vejcem. To znamená, že při loupání skořápky z vejce prostě sklouznou.
Zdroj: tastingtable
Z velmi čerstvých vajec připravte raději ztracená vejce, která se hodí na přípravu vajec Benedikt
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima