Pokud se v kuchyni vyskytujete s určitou pravidelností, nejspíš jste už pár vajec rozklepli. Běžný způsob rozbití skořápky je o okraj mísy či pánve nebo dynamickým klepnutím nožem. Existuje však mnohem jednodušší a lepší způsob.
Rozbijte vejce bez malých kousků skořápek. Správná metoda vás nejspíš překvapí
Vejce lze rozbít na několik způsobů. Někdy se však člověk nevyhne miniaturním kouskům skořápky, které s oblibou vyklouzávají do těsta nebo spolu s vejcem na pánev. Pokud se rozhodnete vejce rozbít o okraj pánve nebo mísy, nejspíš si drobné kousky do vejce zanesete.
Malé kousky skořápky
Zbavit se takových kousků je pak celkem náročná disciplína, neboť se nedají snadno chytit. Nejlepším způsobem, jak vylovit drobné skořápky, je větším skořepinovým kusem, kterým se i ty nejmenší dobře naberou.
Vyzkoušejte skvělé recepty se sázeným vejcem
Rovný povrch je základ
Namáčení vnější strany skořápky do vejce však může zanést do pokrmu bakterie, které se s oblibou na skořápce usazují. Nejlepší metodou, jak rozklepnout vejce, je sebevědomé poklepání na rovný povrch. Poté držte vejce nad miskou nebo pánví a palcem lehce zatlačte do trhliny, aby se prolomila membrána. Poté jemně odtáhněte půlky skořápky od sebe.
Věřte, že tato metoda je ve skutečnosti nejjednodušší a nejefektivnější. Metoda s plochým povrchem, jako je kuchyňský pult, zabrání rozbití žloutku a průniku malých skořepinových kousků dovnitř vejce.
Zdroj: The kitchn
redaktorka FTV Prima