Vejce natvrdo, naměkko či nahniličku: Jak je uvařit, aby pokaždé dopadla perfektně

Vařená vejce preferuje každý trochu jinak a různou tuhost žloutku si žádá i různý účel použití. Dosáhnout očekávané konzistence může být někdy boj. Přitom stačí dodržet pár pravidel a hlídat čas. S našimi tipy už to vyjde pokaždé na výbornou.

Vejce jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a v kuchyni mají široké využití. Vařená se báječně hodí na přípravu studeného pohoštění, obložených mís a pomazánek, skvěle doplní hrachovou kaši i čočku, podáváme je místo masa k fazolkám nakyselo, s koprovou omáčkou a vkládáme do polévek. Na naměkko jsou oblíbená k víkendové snídani, stejně jako nahniličku či natvrdo na chlebu s máslem.

Uvařit vejce není žádná věda, tak v čem to vězí, že žloutek není přesně podle očekávání? Rozhoduje doba varu, počet vajec i jejich teplota a velikost.

Vroucí voda to jistí

Chcete mít jistotu, že žloutek bude vypadat přesně tak, jak chcete? Pak vejce vkládejte do vroucí vody. Tato metoda vám umožní přesně změřit dobu varu a snáze trefíte požadovanou konzistenci. Vody dejte dostatek, aby vejce byla zcela ponořená, a použijte také přiměřeně velký hrnec. Vejce by se neměla mačkat, ale ať ani nelítají od stěny ke stěně.

Vejce nechte ohřát

Pro dokonalý výsledek by vejce neměla jít do vody přímo z lednice. Zažila by příliš prudký teplotní šok a mohla by popraskat. Pojistíte to přidáním soli nebo octa. Pokud jste na vejce předem zapomněli nebo chystáte časně ranní snídani, vyndejte je hned, jak budete dávat vařit vodu. Každá minuta se počítá a pro jistotu propíchněte vejce na jejich širším, zaobleném konci. Jestli vejce nestačila získat pokojovou teplotu, přidejte k době vaření až minutu navíc.

Zastavit var

Jakmile zazvoní časovač, vejce ihned sceďte a chlaďte 20 vteřin pod studenou vodou, to v případě, že je budete chtít podávat ještě teplá. Vejce natvrdo nechte chladit déle, asi 2 minuty. Pokud vejce alespoň krátce nezchladíte, var pokračuje pod skořápkou a žloutek nebude mít takovou konzistenci, jakou jste zamýšleli.

Vaječné názvosloví

  • Vejce naměkko

Správně uvařené vejce naměkko má jemný, ale už téměř uvařený bílek a tekutý žloutek. Podáváme ho posazené do malého kalíšku nebo skleničky a se špetkou soli si ho vychutnáváme lžičkou ještě teplé přímo ze skořápky. V tekutém žloutku si můžeme namáčet kousek bagety nebo máslového toustu.

Chutnou variantou vajec naměkko jsou vejce do skla. Vajíčka uvařená naměkko krátce zchladíte, v tomto případě oloupete, a podáváte ve skleničce se solí, rozehřátým máslem a pažitkou. Vajíčka přitom nezůstanou ve skle v neporušeném tvaru, ale naopak je natrhnete na několika místech, aby žloutek částečně vytekl. Výtečné a efektní!

  • Vejce na hniličku

Perfektní vejce na hniličku je přechodem mezi vejcem naměkko a natvrdo. Má zcela tuhý bílek a žloutek pevný při jeho vnějším okraji. Směrem ke středu je žloutek stále krémovější a v samém centru polotekutý. Oloupeme je ještě teplá a konzumujeme s pečivem a máslem. Tato konzistence žloutku je také to pravé ořechové do salátů, do koprovky, kulajdy i k čočce.

  • Vejce natvrdo

Plněná, do pomazánek, na obložené mísy nebo jen tak na plátky na chlebu s máslem. Podávají se teplá i studená, a i v tomto případě se vyplatí bedlivě hlídat čas. Pokud vejce převaříte, dostanete se k dalšímu, již nežádanému stupni. Jsou jím přetažená „vejce nazeleno“, kdy povrch žloutku získává zelený nádech. Může za to hydrogen sulfid, který se uvolňuje z bílku v průběhu varu. Ten později reaguje se železem obsaženým ve žloutku a tvoří se sirník železa. Žloutek má pak nejen nevábné zabarvení, navíc je uvnitř vysušený. Takto připravená vejce jsou hůře stravitelná.

Stopky k ruce

Přiveďte vodu k varu, vložte lžící vejce a od tohoto okamžiku měřte čas. Délka varu závisí na počtu a velikosti vajec. Dvě až tři menší vejce budou hotová u spodní hranice časového limitu. Více větších vajec vařte déle. Pokud byla přímo z lednice, připočítejte minutu.

  • Naměkko 3–4 minuty
  • Nahniličku 5–6 minut
  • Natvrdo 9–10 minut

Jak si usnadnit loupání

Nejhůře se loupou úplně čerstvá vejce. U vajec týden odleželých už loupání půjde samo. Vejce na hniličku stačí po dovaření lehce naťuknout a ponořit na chvíli do studené vody. Zastaví se tak var a loupání půjde snáz. Nenechte je ale zcela vychladnout, nejlépe chutnají teplá. Vejce natvrdo chlaďte pod studenou vodou asi dvě minuty.

PRIMA TIP: Loupání vajec usnadní použití čajové lžičky. Na širším konci odstraňte část skořápky, vsuňte pod ni lžičku a pomalu s ní objíždějte kolem vajíčka. Snadno budete odlupovat větší části skořápky.

Jak určit čerstvost

Starší vajíčka se po uvaření dobře loupou. Jak ale poznat, jestli nejsou stará moc a jsou ještě k jídlu? Snadná pomoc. Ponořte vejce do sklenice vody. Čerstvé vejce klesne ke dnu a zůstane tam ležet ve vodorovné poloze. Týden staré vejce zůstává také u dna, ale začíná se mírně stavět na špičku. Jakmile se na ni postaví, je načase vejce sníst. Vzduchová bublina pod skořápkou na širším konci se stářím zvětšuje a brzo začne vejce nadnášet. Čím déle ležela vejce na platu, tím větší je jejich tendence stoupat k hladině. Zdatné plavce proto hned vyřaďte. Jedná se o velmi stará nebo zkažená vejce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty