Vejce lze vařit v myčce, kávovaru, ale i upéct se skořápkou v troubě. Jak na to?
Vejce se dají vařit i jiným způsobem
Zdroj: istock.com
Vejce se dají vařit i jiným způsobem
Zdroj:
istock.com
Vejce jsou v naší české kuchyni nenahraditelnou surovinou, která se hojně využívá při pečení, vaření, ale i jako samostatné jídlo. Vaření vajec je naprosto běžné a mimo veganské lednice je najdete v každé v české rodině. Dají se vařit i jinak, než jsme zvyklí. Podívejte se na tyto triky.
Překapávač a rychlovarná konvice
Pokud vlastníte překapávač na kávu, můžete v něm vejce v klidu uvařit. Dokonce i do toho nejmenšího, byste měli bez problému vměstnat dvě vajíčka. Důležité je naplnit nádržku na vodu do maximální hodnoty. Vložte vejce do karafy a poté konvici zapněte. Kávovar ohřívá vodu téměř k varu, kape ji na vejce a topné těleso navíc udržuje stálou teplotu. Po pěti až šesti minutách budete mít vejce uvařená naměkko, zatímco za 10 až 12 minut získáte vejce natvrdo.
V rychlovarné konvici vařte vejce spolu s vodou a poté vodu nechte zcela vychladnout. Vykouzlíte tak super vejce na hniličku.
Dlouho předtím, než byly sous vide přístroje běžným domácím vybavením, kuchařští nadšenci zjistili, že podobného efektu docílí vařením potravin v myčce na nádobí, která udržuje stálou teplotu. Myčka dokáže bez problému uvařit i vejce. Pokud jste tedy příznivcem multitaskingu, vložte do myčky pár vajec, zatímco se v ní bude mýt nádobí.
Vejce však nejdříve vložte do zavařovacích sklenic naplněných vodou a dobře je uzavřete víčkem. Vejce tak neabsorbují mýdlovou vodu.
Vejce jdou péct v troubě i se skořápkou. Výsledek se velmi blíží těm vařeným ve vodě. K výrobě těchto pečených vajec budete potřebovat formu na muffiny. Do každého důlku dejte jedno vajíčko a poté vložte celý pekáč do předehřáté trouby na 160 stupňů. Po 20 minutách budou vejce stále hodně tekutá. Za 25 minut docílíte středně „vařené“ konzistence a za 30 minut budou vejce zcela natvrdo.
Jakmile upečená vejce vytáhnete z trouby, ponořte je do studené vody, abyste zastavili proces vaření a připravili je na loupání.