Vejce jsou v naší české kuchyni nenahraditelnou surovinou, která se hojně využívá při pečení, vaření, ale i jako samostatné jídlo. Vaření vajec je naprosto běžné a mimo veganské lednice je najdete v každé v české rodině. Dají se vařit i jinak, než jsme zvyklí. Podívejte se na tyto triky.
Vejce lze vařit v myčce, kávovaru, ale i upéct se skořápkou v troubě. Jak na to?
Překapávač a rychlovarná konvice
Pokud vlastníte překapávač na kávu, můžete v něm vejce v klidu uvařit. Dokonce i do toho nejmenšího, byste měli bez problému vměstnat dvě vajíčka. Důležité je naplnit nádržku na vodu do maximální hodnoty. Vložte vejce do karafy a poté konvici zapněte. Kávovar ohřívá vodu téměř k varu, kape ji na vejce a topné těleso navíc udržuje stálou teplotu. Po pěti až šesti minutách budete mít vejce uvařená naměkko, zatímco za 10 až 12 minut získáte vejce natvrdo.
V rychlovarné konvici vařte vejce spolu s vodou a poté vodu nechte zcela vychladnout. Vykouzlíte tak super vejce na hniličku.
Myčka na nádobí
Dlouho předtím, než byly sous vide přístroje běžným domácím vybavením, kuchařští nadšenci zjistili, že podobného efektu docílí vařením potravin v myčce na nádobí, která udržuje stálou teplotu. Myčka dokáže bez problému uvařit i vejce. Pokud jste tedy příznivcem multitaskingu, vložte do myčky pár vajec, zatímco se v ní bude mýt nádobí.
Vejce však nejdříve vložte do zavařovacích sklenic naplněných vodou a dobře je uzavřete víčkem. Vejce tak neabsorbují mýdlovou vodu.
V troubě bez vody
Vejce jdou péct v troubě i se skořápkou. Výsledek se velmi blíží těm vařeným ve vodě. K výrobě těchto pečených vajec budete potřebovat formu na muffiny. Do každého důlku dejte jedno vajíčko a poté vložte celý pekáč do předehřáté trouby na 160 stupňů. Po 20 minutách budou vejce stále hodně tekutá. Za 25 minut docílíte středně „vařené“ konzistence a za 30 minut budou vejce zcela natvrdo.
Jakmile upečená vejce vytáhnete z trouby, ponořte je do studené vody, abyste zastavili proces vaření a připravili je na loupání.
Zdroj: tastingtable.com
redaktorka FTV Prima