Na skok k Vikingům – prozkoumejte kulinární zákoutí norského Osla

Když se řekne Norsko, většina z nás si představí statné bojovníky se sekyrou v ruce, kteří s rykem vyskakují z drakkarů a útočí na „civilizovanou Evropu“. Ačkoli v hlavním městě Norska, Oslu, najdeme řadu míst, která vzdávají hold této dobrodružné historii severské země a jejích obyvatel, jedná se dnes o moderní kosmopolitní město s neméně pestrou gastronomií.

Norsko sice patří díky bohatým nalezištím ropy a zemního plynu mezi nejbohatší země světa, běžný návštěvník Osla to však na první pohled nepozná. Ať už přijedete osobním vozidlem či se do centra města přesunete po přistání pomocí vlakového spoje, překvapí vás pro Nory typická skromnost. Ta se odráží nejen v architektuře či oblékání, ale samozřejmě také v jídle. Našinec by některé jejich stravovací návyky dokonce mohl označit za skandálně nudné.

Milovníci hnědého sýra

Pokud jste si nyní představili vousatého Nora nad sýrovým prkénkem, jak se labužnicky kochá přehlídkou kravského, kozího i ovčího sýra, urychleně své chuťové pohárky (po sýrech i Norovi) umírněte. Norové jsou nechvalně proslulí nejnudnějšími obědy světa, jež se v pestrosti složení mohou vyrovnat snad jen nenápaditým stravovacím návykům Holanďanů. Typický norský oběd se skládá z obloženého chleba, jemuž místní říkají matpakke – „balený oběd“. Tedy krajíce dle vlastního výběru, na nichž se zpravidla objeví vrstva másla, již doplní játrová paštika, šunka, lososová či kaviárová pasta nebo již zmíněný sýr brunost. Nikoli však dohromady, jak jsme zvyklí z amerických sendvičů typu BLT, ale individuálně. Jako byste si dělali chléb s máslem a marmeládou. Typický Nor si krajíců připraví k obědu více (dva či tři). Aby se mu náplně nesmíchaly, namazané chleby odděluje voskovaným papírem a celý oběd následně zabalí do úhledného balíčku.

Za kávou a sladkostmi

Průměrný turista však za kávou vyrazí spíše do franšíz Godt Brød či Åpent, v nichž lze těžko odolat některé ze sladkých dobrot.

Naším favoritem je vedle obligátních skořicových pletenců nadýchaný „školní koláček“ skolleboller – kynuté kardamomové pečivo s kokosovým okrajem, z jehož středu se usmívá bohatá dávka vanilkového pudinku. S doplněnou energií je mnohem snazší prozkoumávat úchvatné Munchovo muzeum, chystat se do oceňované budovy Grand opery (Operahuset) nebo si jen vyrazit číst do moderní veřejné knihovny.

(Nejen) námořnická kuchyně

Norové si obecně pochutnají na tresce, makrele a samozřejmě i lososu, které obvykle pečou, smaží či udí. Oblíbenými způsoby úpravy jsou také polévky či rybí koláče. Z mořských plodů nemohou chybět mušle a samozřejmě ani krevety. Ty průměrný Nor většinou jen uvaří, oloupe a během diskuze o na severu nesmírně rozšířené elektromobilitě konzumuje s chlebem a majonézou. Ostatně chléb a pečivo jsou výrazným zdrojem severských sacharidů, v závěsu za nimi jsou pak brambory.

Stejně jako jejich předci z řad udatných válečníků, i moderní Norové mají rádi červené maso. Mezi oblíbené druhy patří hovězí, vepřové a také pro Seveřany typické sobí a losí maso. Norové si potrpí na masové kuličky, žebírka, kotlety, steaky či burgery. V chladných měsících se rádi ohřejí dušeným masem s kořenovou zeleninou. Zapít ho samozřejmě musí lahví z řemeslného pivovaru.

Za kvalitní gastronomií Osla nemusíte nutně chodit do proslavených michelinských podniků jako Statholdergaarden a Kontrast. Většina místních obyvatel si bohatě vystačí s návštěvami stravovací haly Mathallen, která nabízí přes 30 specializovaných obchodů, kaváren a restaurací. Mladší generace ráda navštěvuje i blíže centru položený food court Oslo Street Food, v němž se kromě tradiční norské kuchyně výrazněji projevuje kosmopolitní nátura města. Snadno tak uspokojíte chuť i po mexické, havajské, thajské či čínské kuchyni, kterou zde připravují imigranti. A když budete chvíli brouzdat po městě, zjistíte, že se zde dá sehnat i fantastický burek.

Vyzkoušejte krevety s česnekovým olejem podle návodného videoreceptu

Nejlepším obdobím pro návštěvu Osla je obvykle léto. Pokud vám však nevadí nižší teploty, ani jarní měsíce a počátek podzimu nejsou k zahození. Sice si během teplých měsíců příliš neužijete pohledy na zasněžené skokanské můstky v Holmenkollenu, můžete však s místními vyrazit do parku na odpočinkovou grilovačku. Stačí si pořídit v supermarketu jeden z jednorázových grilů, přihodit do košíku steak či klobásky, a budete mít na Oslo autentické vzpomínky, které vám budou sousedé závidět. Jen buďte slušní a nezapomeňte po sobě uklidit.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Autor článku

Petr Semecký

Všechny články autora

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty