Čeští sportovci se na olympiádě v Koreji cítí o něco víc "jako doma". Každé ráno totiž mohou v olympijské vesnici snídat olympijský chléb, který má dokonce vlastní jméno – Karel. Autory této myšlenky jsou vodní slalomář Vavřinec Hradilek a předseda olympijského výboru Jiří Kejval.
Na olympiádě v Koreji se peče český chléb a jmenuje se Karel
Tradiční snídaně stovky kilometrů daleko od domova dokáže vykouzlit úsměv na tváři. Proto jsou naši sportovci jistě rádi, že se jim na stole může objevit čerstvý chléb, marmeláda nebo med. “V minulosti jsem jezdil do Sušice na závody. Kupovali jsme si tam místní legendární koláče. No a po olympiádě jsem se seznámil s pekařem Karlem Rendlem,” vysvětlil Vavřinec Hradilek. S předsedou výboru Jiřím Kejvalem pak společně vymysleli plán.
Český chléb i v Asii
Pekárna odjela po moři začátkem listopadu loňského roku, do Koreje dorazila během ledna. A právě teď se voňavé bochníky chleba pečou přímo v Českém domě; část z nich navíc putuje i do Slovenského domu. “Pečeme v noci, abychom mohli ráno rozvážet do obou vesnic. Každý den napečeme přibližně 80 bochníků,” popisoval Karel Rendl, jemuž v Koreji pomáhají další dva pekaři včetně jeho syna, mimochodem už šesté pekařské generace Rendlů.
Recept není nijak tajný ani tajemný. Pekaři se drží tradice, díky které pečou dobrý a poctivý chléb z kvalitních surovin. A kde se vlastně vzalo jméno Karel? Ano, nabízí se spojení se jménem pana Rendla ... “Ale je to shoda náhod, tohle jméno jsme vybrali podle chleba, který pekla moje máma doma,” vysvětlil Vavřinec Hradilek.
A kdyby našim sportovcům český chléb nestačil, k mání je i ten tekutý přímo z Plzně!
Chléb na olympijských festivalech
O chleba nejsou ochuzeni ani fanoušci, kteří plánují vyrazit na Olympijský festival do Brna i Ostravy. Návštěvníci si můžou zakoupit chléb, který vychází ze stejné receptury a kvásku. K ochutnání je s kvalitní pomazánkou v pěti variantách.
redaktorka FTV Prima