Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Znáte nejznámější druhy olejů a víte, jak je použít?

Nejznámější druhy olejů a jak je použít

Nejznámější druhy olejů a jak je použít

  • Zavřít

Nejznámější druhy olejů a jak je použít

V teplé i studené kuchyni můžeme použít řadu olejů, ať již těch nejznámějších, jako je olej slunečnicový, řepkový a olivový, tak těch méně známých jako je lněný, sezamový nebo kokosový. Avšak jak oleje správně použít?

Například ne všechny jsou pro tepelnou úpravu vhodné. A které nejlépe vyniknou ve studené kuchyni? V tomto článku se budeme věnovat základnímu rozdělení olejů a prostor dostanou ty nejznámější a nejpoužívanější z nich.

Rafinované, nebo nerafinované?

Rafinované a nerafinované oleje se liší teplotou v procesu jejich získávání. Rafinace je vlastně proces odstraňující nečistoty, jako jsou například bílkoviny, voda nebo cukry.

Rafinované oleje se získávají za vysokých teplot, díky tomu ovšem ztrácejí některé zdraví prospěšné látky, jako jsou omega mastné kyseliny, minerální látky a vitamíny. Výhodou je, že nejsou citlivé na světlo a teplo. Poznáme je tak, že se prodávají ve světlých a průhledných obalech.

Recepty

Krevety s česnekovým olejem

6

Nerafinované oleje jsou získávané procesem lisování za studena a někdy je také můžeme v obchodech nalézt pod názvem panenské. Výhodou je, že obsahují cenné látky jako vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Nevýhodou pak je jejich menší doba trvanlivosti a citlivost na světlo. Prodávají se proto v tmavých skleněných lahvích.

Oleje a mastné kyseliny

Oleje můžeme také rozdělit podle obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin. Obecně platí, že nenasycené mastné kyseliny jako třeba omega mastné kyseliny jsou pro náš organismus zdravější. Tyto oleje, např. panenský olivový olej, jsou vhodnější pro studenou kuchyni, výborné jsou jako zálivka do salátů. Nasycené mastné kyseliny jsou parametrem stability oleje, olej, který jich obsahuje větší množství, bude stabilnější při vyšších teplotách a uplatní se tak v teplé kuchyni při smažení a pečení – jako například olej řepkový.

Co je bod zakouření?

Důležitým termínem je tzv. bod zakouření, který označuje teplotu, při které se olej začne přepalovat. Olej s vyšším bodem zakouření je vhodný na smažení, naopak oleje s nižším bodem zakouření se hodí pro studenou kuchyni.

Který a kam použít?

Slunečnicový olej – tento olej má nižší bod zakouření, připaluje se již při 110 °C, proto není na smažení a fritování vhodný a hodí se spíše pro studenou kuchyni, například do salátů. Je bohatý na vitamín E a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

Řepkový olej – tento olej je velmi vhodný na smažení a pečení, protože se přepaluje až při teplotách 240 °C a vyšších. Přesto obsahuje pro náš organismus důležité omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Využívá se například při výrobě majonéz a tatarských omáček.

Recepty

VIDEO Mixovaný bylinkový olej z fenyklu a libečku pro každou příležitost

3

Olivový olej – tento olej je považován právem za krále olejů, nejenže se dá použít v teplé (přepaluje se až při 210 °C) i studené kuchyni, ale je především bohatý na zdraví prospěšné látky. Můžeme ho použít například při restování, do těstovin nebo salátů. Ovšem extra panenský olivový olej je pro teplou kuchyni nevhodný, zato v té studené vám udělá dobrou službu.

Autor: Dana Špatenková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky využití informace tipy olej druhy olejů

Návrhy pro vás

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Recepty

Kedgeree: Britská kari rýže s uzeným lososem a vejcem

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů


Přečtěte si také

Prostřeno!

Připravujeme Prostřeno! z Jihomoravského kraje

Prostřeno!

Prostřeno: Tiramisu

Prostřeno!

Prostřeno: Jehněčí kotletky marinované v pepři, chilli a medu, pečený brambor s rozmarýnem a česnekem

Prostřeno!

Prostřeno: Roláda z hovězího carpaccia, grilovaná cuketa, parmazán, rukola, hořčičné senape

Prostřeno!

Prostřeno: Hráškový krém s mátou a krevetou

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět poukazů na nákup v Grand Optical (2. 10. - 5. 10. 2023)

Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku

Těstoviny

Spaghetti Alle Zucchine: Špagety s cuketou a bazalkou proslavil herec Stanley Tucci

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Sladké
6

Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Vegetariánské

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou

Saláty

Ruský salát z krabích tyčinek s okurkou, kukuřicí a rýží – jednoduchý recept na vynikající chuťovku

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Vegetariánské

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

prima-cnn-news

Řeháková prolomila mlčení. Popsala důvody odchodu z Hradu, vyjádření přidal i Petr Pavel ON-LINE: Ukrajinci dobyli zpět důležité území. Ruský generál neustál neúspěch u Bachmutu Cikrt: Ve zdravotnictví se spalo, pokusy o změnu udusil strach. Potřebujeme plán, míní politici

prima-zeny

Petr Štěpánek pohřbil všechny sourozence. Oporou je mu slavná manželka Eva Hecko Perkausová prozradila pohlaví druhého miminka. Znala ho díky vlastnímu snu Nejlepší momenty z cen Thálie: Burešová v obří róbě, dojatá Holišová i Kolářová

prima-zoom

Slovensko ukázalo novou houfnici Krokodýl je zákeřný a vypočítavý zabiják. Podívejte se, jak si počká na hroší mládě Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech

prima-fresh

Japonský bramborový salát: Připravuje se ze šťouchaných brambor s křupavou zeleninou Fettuccine Alfredo: Perfektní recept na italsko-americkou klasiku Bleskové rohlíčky z listového těsta s jablky a ořechy

prima-cool

Další Predátor už je na cestě V novém katastrofickém filmu jde o život i Julii Roberts. Trailer vypadá skvěle Partička – Nová krev má premiéru už ve čtvrtek ve 21.15!

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Věřila, že rakovinu prsu porazí. Vítězka talentové soutěže Janečková zemřela v 25 letech Hromada alkoholu a šňupání koksu z ňader! Pilot si noc před odletem pořádně užil, nakonec však litoval Milan Peroutka ukázal chlupatou rodinku a napsal fanouškům, že je to šok

prima-living

Zakázané potraviny pro psy: Čokoláda je jedovatá, ořechy nebezpečné a hranolky nevhodné Bydlení Karla Gotta si prohlédne veřejnost. Vdova Ivana otevře vilu na Bertramce všem Jsou věci, které v koupelně rozhodně nemají co dělat. A přesto je tam zřejmě máte

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.