V našich končinách má nakládání velkou tradici, ale bohužel se zaměřuje jen na pár surovin, jako je zelí, okurky či červená řepa. Přitom možnosti jsou téměř nekonečné. Nebojte se zapojit fantazii a použít i nezvyklé kombinace zeleniny a koření.
Léto budiž naloženo! Nová várka netradičních receptů, které budete chtít vyzkoušet
Nakládanou zeleninu podávejte jako přílohu ke grilovačce nebo jako samostatnou chuťovku. Fermentovaná zelenina je zdravá a chutná...
Pikantní cuketa
Cukety jsou velké požehnání, ale při jejich nadúrodě se mohou stát trochu noční můrou. Rychlé naložení promění i přerostlou baculku ze zahrádkářské kolonie v instantní krasavici asijského střihu.
CCA 3 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 2 HODIN
120 ml vody pokojové teploty
2 lžíce + ½ lžičky mořské soli
asi ½ kg cukety, nakrájené na tenké plátky
1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky
3 kostky ledu
500 ml jablečného octa
1 hrnek krupicového cukru
1 ½ lžičky mleté hořčice
1 ½ lžičky hořčičného semínka
¾ lžičky kurkumy
½ lžičky chilli koření
1. V míse promíchejte vodu se solí, až se sůl rozpustí. Přidejte plátky cukety a cibule, ledové kostky a případně další vodu, aby byla zelenina pokrytá. Mísu přikryjte a zeleninu nechte 1 hodinu máčet.
2. Mezitím zahřejte ocet s cukrem v kastrůlku a přidejte všechno koření. Zlehka vařte za občasného promíchání 3 minuty, až se cukr zcela rozpustí, pak dejte stranou.
3. Cuketu s cibulí sceďte a nechte na cedníku úplně vykapat. Zbylou vodu odstraňte v salátové odstředivce nebo v suché utěrce. Dejte do vysterilizované lahve nebo několika sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a nechte nejméně 2 dny macerovat. V chladu vydrží měsíce.
Mrkev v zázvoru
Orientální štiplavost zázvorového oddenku se nám už dávno vloudila pod kůži. Tady si hezky pohrává se sladkou jemnou mrkvičkou.
CCA 4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MKINUT + CHLADNUTÍ
1 kg karotky, oškrábané
500 ml rýžového octa
350 ml vody
9 dlouhých plátků oloupaného čerstvého zázvoru
3 badyány
145 g přírodního krupicového cukru
1 lžíce chilli koření
1 stroužek česneku, oloupaný a nakrájený nadrobno
1 lžička soli
1. Karotky nakrájejte nebo nastrouhejte na dlouhé tenké hranolky. V nerezovém hrnci promíchejte ocet, vodu, zázvor, badyán, cukr, chilli, česnek a sůl. Uveďte do varu a vařte, až se cukr rozpustí.
2. Děrovanou naběračkou vylovte z nálevu badyán a rozdělte ho do vysterilizovaných sklenic. Do nálevu vsypte připravenou karotku, nálev uveďte znovu do varu a karotku vařte 2 minuty. Příkon vypněte.
3. Karotku ihned přesuňte do sklenic pomocí kleští nebo děrované naběračky. Do každé sklenice dejte také 3 proužky zázvoru. Je-li třeba, obsah sklenice trochu upěchujte, nahoře by mělo zůstat asi 10 mm prostoru.
4. Do sklenic rozlijte horký nálev tak, aby byla karotka ponořená. Okraje sklenic otřete ubrouskem namočeným v octě a sklenice zavíčkujte. Postavte je do zavařovacího nebo velkého hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby sahala 2 cm nad sklenice, a 10 minut zavařujte. Pak sklenice patrně, nejlépe za pomoci kleští, vyndejte a nechte 24 hodin vychladnout na pracovní ploše, pokryté suchými utěrkami. Během této doby s nimi nehýbejte.
Léto budiž naloženo; foto: L.A. CREATIVE FOOD
Žardiniéra
Původem italské i francouzské slovo vlastně označuje cokoliv, co pochází ze zahrady či ji zdobí. No a pestrá letní zelenina zkrášluje nejen zahradu, ale v nakládané podobě i vaši spíž, vaše jídla, vaši kuchařskou pověst…
NA CCA 1 LITR / PŘÍPRAVA: 48 HODIN
¼ květáku, rozebraného na růžičky
1 malá mrkev, nakrájená na kousky
½ malé cibule, nakrájené na kousky
2 stroužky česneku, podrcené
2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
½ hrnku oliv plněných papričkami, nahrubo nakrájenými
¼ hrnku nadrobno nakrájené kapie
250 ml bílého vinného octa
60 ml olivového oleje
2 lžíce soli
1–2 lžíce krupicového cukru
špetka chilli koření
špetka oregana
1 bobkový list
5 lžiček kuliček černého pepře
1. Bobkový list a kuličky pepře krátce opražte na rozehřáté pánvi, aby se uvolnila jejich vůně. V hrnci promíchejte ocet, olivový olej, sůl, cukr, chilli a oregano a uveďte do mírného varu. Přidejte bobkový list a pepř, sejměte z plotny a nechte 5 minut macerovat. Pak nálev přeceďte.
2. Připravenou zeleninu vložte do vysterilizované sklenice nebo více sklenic a zalijte přecezeným nálevem. Uzavřete a nechte nejméně dva dny v klidu.
PRIMA TIP: Chcete-li úrodu uchovat delší dobu nebo není-li určena k rychlé spotřebě, vyplatí se poslouchat dobré rady a sklenice vysterilizovat. Jde to mnoha způsoby – po pečlivém umytí do nich i do víček můžete nalít vroucí vodu a nechat nějakou chvíli stát, pak ji vylít a sklenice ihned plnit a víčkovat ještě za horka. Sklenice i s víčky můžete také ve vodě doslova vyvařit, buď ve velkém hrnci na sporáku, nebo v troubě v pekáči, postavené ve vroucí vodě. Také ocet funguje jako sterilizační prvek a do velké míry zabraňuje vytváření plísní. Jakmile ovšem sklenici otevřete, měli byste její obsah zkonzumovat nejpozději do druhého dne. Z obsahu případně odebírejte pouze zcela čistou lžící nebo vidličkou.
Okurkové kimči
Kimči, zelí naložené po korejsku, stále oblétává planetu a získává si další a další přívržence. Zkuste, jestli mu bude okurková verze důstojnou konkurencí!
12 PORCÍ, CCA 1 LITR / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + ROZLEŽENÍ
750 g malých okurek nakládaček
3 lžíce mořské soli
2 lžíce chilli koření
2 lžíce čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno
6 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených nadrobno
2 lžíce sójové nebo rybí omáčky
3 jarní cibulka, nakrájené na kousky
250 ml vody
1. Z okurek odkrojte vršky a rozkrájejte je na zašpičatělé hranolky. V míse je promíchejte se solí, chilli, zázvorem, česnekem, sójovou omáčkou a jarní cibulkou.
2. Dejte do sklenice a zalijte vodou. Sklenici pevně uzavřete a nechte stát 24 hodin v pokojové teplotě. Pak ji přesuňte do ledničky.
3. Po několika dnech můžete okurkové kimči podávat. Delším marinováním se jeho chuť ještě zvýrazní.
Připravily Jitka Rákosníková a Klára Michalová