Hlavním účelem nakládání masa do solného láku je jeho lepší chuť, jemnost naloženého masa, šťavnatost a kratší doba tepelné úpravy. Oproti minulosti jsou koncentrace soli podstatně nižší a navíc se přidává řada koření, které chuť masa ještě umocňuje. Vyzkoušejte takto připravit třeba nedělní kuře!
Jak na nejšťavnatější kuře krok za krokem
V receptu najdete základní ingredience na lák, který ale můžete vylepšovat podle vaší chuti a druhu nakládaného masa. Pokud budete například nakládat vepřový bůček, můžete přidat svitek skořice, pokud hovězí, nešetřete na černém pepři. Kuře se dobře snoubí s citrusy, takže můžete přihodit trochu více čerstvé citrusové kůry. Skvěle chutná, pokud do láku přidáte několik větviček čerstvého rozmarýnu, zejména ve spojení s vepřovým masem.
Šťavnaté kuře
Na solný lák: 200 g cukru krupice, 300 g soli, 3 l vody, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 10 kuliček jalovce, kůra z 1 citronu (pouze žlutá část), kůra z 1 pomeranče (pouze oranžová část), několik větviček tymiánu
Na pečení: 1 kuře, 60 g změklého másla
1. Připravte lák
Všechny ingredience na lák dejte do většího hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se cukr se solí zcela rozpustí, stáhněte z ohně a nechte lák vychladit na pokojovou teplotu. Poté dejte vychladit lák do chladničky.
2. Naložte
Kuře dobře omyjte, svažte mu nohy provázkem a dejte ho do dostatečně velké nádoby (kuře musí být zcela potopené). Kuře zalijte připraveným lákem. Pokud vám kuře vyplave na hladinu, něčím ho zatižte. Kuře v láku dejte do chladničky a nechte ho tam 6–8 hodin.
TIP
Délku naložení masa musíte přizpůsobit velikosti naložených porcí. Pokud tedy budete například nakládat silnější plátky vepřových kotlet, ponechte je v láku pouze 2–4 hodiny. Vepřové kotlety v celku ponechte v láku stejně jako celé kuře, tedy 6–8 hodin. Pokud se rozhodnete naložit menší krůtu v celku, nechte ji tam cca 12 hodin.
3. Osušte
Naložené kuře vyndejte po 6–8 hodinách z láku, dobře ho osušte papírovými utěrkami a položte ho do pekáče, který vyložíte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C.
4. Pomažte máslem
Kuře důkladně potřete zhruba třetinou změklého másla.
5. Podlijte a pečte
Pomazané kuře podlijte 250 ml vody a pečte v předehřáté troubě do okamžiku, kdy kůže kuřete začne lehce zlátnout (asi 30 minut). Každých 15 minut kuře potřete máslem.
6. Nechte odpočinout
Jakmile začne kuře jemně zlátnout, vyndejte ho z trouby, potřete ho máslem a nechte ho 15–20 minut odpočinout. Teplotu trouby snižte na 175 °C.
7. Dopečte
Kuře vraťte do trouby a dopečete ho do zlatohnědé barvy (asi 40–45 minut). Máslem ho potírejte každých 10 minut.
8. Nechte znovu odpočinout a podávejte
Upečené kuře nechte asi 20 minut odpočinout a poté ho naporcujte. Podávejte s vypečenou šťávou.
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma. Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya
redaktorka FTV Prima