Hlavním účelem nakládání masa do solného láku je jeho lepší chuť, jemnost naloženého masa, šťavnatost a kratší doba tepelné úpravy. Oproti minulosti jsou koncentrace soli podstatně nižší a navíc se přidává řada koření, které chuť masa ještě umocňuje. Vyzkoušejte takto připravit třeba nedělní kuře!
Jak na nejšťavnatější kuře krok za krokem
Jak na nejšťavnatější kuře krok za krokem Zdroj: Kublanka.cz
V receptu najdete základní ingredience na lák, který ale můžete vylepšovat podle vaší chuti a druhu nakládaného masa. Pokud budete například nakládat vepřový bůček, můžete přidat svitek skořice, pokud hovězí, nešetřete na černém pepři. Kuře se dobře snoubí s citrusy, takže můžete přihodit trochu více čerstvé citrusové kůry. Skvěle chutná, pokud do láku přidáte několik větviček čerstvého rozmarýnu, zejména ve spojení s vepřovým masem.
Šťavnaté kuře
Na solný lák: 200 g cukru krupice, 300 g soli, 3 l vody, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 10 kuliček jalovce, kůra z 1 citronu (pouze žlutá část), kůra z 1 pomeranče (pouze oranžová část), několik větviček tymiánu
Na pečení: 1 kuře, 60 g změklého másla
1. Připravte lák
Všechny ingredience na lák dejte do většího hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se cukr se solí zcela rozpustí, stáhněte z ohně a nechte lák vychladit na pokojovou teplotu. Poté dejte vychladit lák do chladničky.
2. Naložte
Kuře dobře omyjte, svažte mu nohy provázkem a dejte ho do dostatečně velké nádoby (kuře musí být zcela potopené). Kuře zalijte připraveným lákem. Pokud vám kuře vyplave na hladinu, něčím ho zatižte. Kuře v láku dejte do chladničky a nechte ho tam 6–8 hodin.
TIP
Délku naložení masa musíte přizpůsobit velikosti naložených porcí. Pokud tedy budete například nakládat silnější plátky vepřových kotlet, ponechte je v láku pouze 2–4 hodiny. Vepřové kotlety v celku ponechte v láku stejně jako celé kuře, tedy 6–8 hodin. Pokud se rozhodnete naložit menší krůtu v celku, nechte ji tam cca 12 hodin.
3. Osušte
Naložené kuře vyndejte po 6–8 hodinách z láku, dobře ho osušte papírovými utěrkami a položte ho do pekáče, který vyložíte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C.
4. Pomažte máslem
Kuře důkladně potřete zhruba třetinou změklého másla.
5. Podlijte a pečte
Pomazané kuře podlijte 250 ml vody a pečte v předehřáté troubě do okamžiku, kdy kůže kuřete začne lehce zlátnout (asi 30 minut). Každých 15 minut kuře potřete máslem.
6. Nechte odpočinout
Jakmile začne kuře jemně zlátnout, vyndejte ho z trouby, potřete ho máslem a nechte ho 15–20 minut odpočinout. Teplotu trouby snižte na 175 °C.
7. Dopečte
Kuře vraťte do trouby a dopečete ho do zlatohnědé barvy (asi 40–45 minut). Máslem ho potírejte každých 10 minut.
8. Nechte znovu odpočinout a podávejte
Upečené kuře nechte asi 20 minut odpočinout a poté ho naporcujte. Podávejte s vypečenou šťávou.
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma. Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya
redaktorka FTV Prima
