Jak upéct dokonale křupavou vepřovou kůži? Zkuste tento trik, nebudete litovat!
Zdroj: iStock
Jak upéct dokonale křupavou vepřovou kůži? Zkuste tento trik, nebudete litovat!
Zdroj:
iStock
Pokud milujete křupavou vepřovou kůži, určitě byste se měli zastavit u našeho článku. Díky tomuto postupu totiž budete mít na stole opravdovou lahůdku, na které si smlsne každý masožrout. Žádná gumová nebo měkká kůže, která se nedá jíst a skončila by spíš v koši. Tak jdeme na to!
1. Nezapomeňte správně naříznout kůži
Nejprve si připravte ostrý nůž nebo nový a čistý řezací nůž, abyste nařízli kůži a tuk v pravidelných rozestupech. Zkuste cca 1–2 cm velké mezery mezi řezy. Ale pozor! Řežte pouze skrz kůži a tuk, nikdy ne do masa – jinak by při pečení unikaly do kůže šťávy a změkčily by ji. Naříznout můžete kůži pouze v jednom směru, ale i do mřížky. Záleží jenom na vás. Kdybyste chtěli mít opravdu přesné linky, vezměte si na pomoc pravítko.
2. Nasolte a nechte celý den „pracovat“
Připravené maso pak položte na mřížku nad plech, aby pod ním mohl proudit vzduch. Opatrně, ať vám dobře drží! Kůži následně zasypte hrubou solí a dejte odkryté maso do lednice na 24 hodin. Je to dlouho, ale má to smysl. Sůl totiž vytahuje vlhkost z kůže, takže pak bude suchá – ideální na správné propečení.
3. Před pečením kůži dobře osušte
Druhý den vyndejte maso z lednice a pomocí papírové utěrky kůži pečlivě osušte. Nezapomeňte na to! Musí být opravdu úplně suchá, než budete pokračovat dál.
4. Přidejte olej a dochuťte
Na závěr už stačí jen dostatečně potřít kůži olivovým nebo slunečnicovým olejem a znovu osolit (nejlépe opět hrubou solí), případně dokořenit, třeba kmínem. Právě díky tomu bude kůžička úplně božská.
Zajímavý pokrm s bůčkem trochu jinak si můžete připravit podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Bun Cha - grilovaný vietnamský bůček
5. Pečte dozlatova a dokřupava
Už máte vše hotovo? Pak maso pečte v předehřáté troubě tak dlouho, dokud kůže krásně nezezlátne a nebude křupavá. Každá trouba je trochu jiná, takže při pečení maso kontrolujte.
Bůček můžete připravit i v horkovzdušné fritéze! Stačí maso předpřipravit úplně stejně.
TIP: Co když to stále není ono?
Pokud se náhodou nepovede kůži vypéct dostatečně, můžete ji odříznout od masa a dát zpátky do trouby péct při vyšší teplotě. A mezitím může maso alespoň odpočívat pod alobalem.
Zdroj: taste.com.au