Včely jsou pro existenci člověka nepostradatelné. Dokonce Albert Einstein uváděl, že lidé by na světě bez včel přežili asi jen čtyři roky. Podívejme se tedy na jejich nejvýznamnější produkt – včelí med.
Co možná nevíte o medu
Med je potravina vyprodukovaná včelami a sloužící k jejich dalšímu přežití. Tuto směs fruktózy, glukózy, enzymů, organických kyselin a dalších látek člověk „krade“ včelám od nepaměti. Dávno totiž zjistil, že med může sloužit nejen jako zdroj energie, ale že jeho příznivé účinky na lidské zdraví jsou velmi široké a blahodárné. Navíc také lahodná chuť medu donutila člověka riskovat bolestivé bodnutí včelou a v dnešní době se včelaření stává také ekologicko-ekonomickým koníčkem s celospolečenským prospěchem.
Příznivé účinky medu
Med je zkrátka širokospektrální. Obecně podporuje zdraví, zdravý vzhled a vitalitu. Ihned po konzumaci přechází do krve člověka. Do naší stravy bychom měli denně zařadit nejméně jednu lžičku medu. Jedno přísloví říká, že: „Med sto nemocí léčí a tisícům předchází.“
– Egyptská královna Kleopatra si na pleť přikládala medové masky, aby zamezila stárnutí.
– Indická Kniha života uvádí, že pomocí elixíru z mléka a medu lze významně prodloužit život člověka.
– Římané nakládali ulovené ryby do medu, aby se při převozu nekazily.
– Medem a medovinou byli krmeni bohové na Olympu.
Z čeho tedy vybírat?
Jako základní dělení lze med rozdělit podle původu:
– květový: získaný z nektaru stromů a květin (světlejší barva)
– medovicový: jinak také lesní (tmavší barva), získaný z medovice na stromech (sladké šťávy, kterou produkuje hmyz)
podle druhu:
– jednodruhové
– smíšené
podle způsobu získávání a pozdější obchodní úpravy:
– vytočený; vykapaný; plástečkový; lisovaný; filtrovaný; pastový
Na co si dát pozor?
V prodejnách musí být vždy u medu uvedena země původu. Někteří výrobci a dovozci trochu alibisticky, ale v souladu s platnými předpisy, uvádějí toto, velmi obecné označení:
– směs medů ze zemí EU
– směs medů ze zemí mimo EU
– směs medů ze zemí EU a ze zemí mimo EU
Pozor, med patří mezi nejčastěji falšované potraviny!
Tipy pro milovníky medu
1) Velmi nedoceněný je tzv. „pastový med“. Do klasické medové hmoty je našlehán vzduch. Dojde tak k větší kompaktnosti, med oproti obvyklé variantě nestéká a tak se tato jeho konzistence stává praktičtější při použití v kuchyni. Jedinou estetickou nevýhodou je barva – po našlehání má tento med barvu bílé pasty a stává se tak nezaslouženě pro mnohé konzumenty podřadnějším.
2) Většina medů dříve nebo později cukernatí. Ze zlatavě hnědé kapaliny se postupně stává bílá hmota a mnoho hospodyněk ztrácí k tomuto medu důvěru. Opak je však pravdou! Právě postupné cukernatění medu je v drtivé většině případů známkou pravosti včelího medu. Po mírném zahřátí se med promění v původní kapalinu.
3) V ideálním případě je nejlepší kupovat med přímo od chovatele včel. Zde je vždy nejvyšší možná míra pravosti a čerstvosti produktu. Navíc zde často lze zakoupit i jiné včelí produkty.
4) Darujte med! Málokdo ví, že sklenka kvalitního medu je daleko lepším i zdraví prospěšnějším dárkem např. k narozeninám než formální láhev alkoholu nebo bonboniéra.
Užívejte kvalitní včelí med pravidelně. Je to chutný, preventivní i všeobecný lék v čistě přírodní podobě!
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima