Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Ústřice i slávka jedlá – kousněte si do moře

Ústřice a slávky

Ústřice a slávky Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Ústřice a slávky

Ústřice a slávky Zdroj: Thinkstock

Objevte „chuť“ moře v trochu netradičních mořských plodech. Především čerstvé a vhodně připravené vám připraví nevšední kulinářský zážitek.

Seznam.cz banner

Ústřice aneb polibek moře

Ústřice jedlá je mlž, který chrání své tělo lasturou. Lastura bývá typicky hrubá, se šupinatou stavbou zakončená nepravidelným okrajem. Živí se drobnými organickými částečkami, které filtruje z mořské vody. Dorůstá velikosti 10 až 20 cm. Patří mezi mořské plody, jejichž maso konzumují opravdoví gurmáni.

Účinné a prospěšné látky: Ústřice mají velký obsah cholesterolu. Dále obsahují sodík, jód, vápník, fosfor a vitamíny A, B1, B2.

Způsob konzumace: Konzumujeme maso se slanou chutí s typickou příchutí moře. Ústřice by měly být v ideálním případě alespoň tři roky staré. Čerstvé ústřice jsou vždy živé – až otevřením lastury dojde k usmrcení. Speciální ústřicový nůž vložíme do nejužšího místa a obě poloviny rozevřeme. Je dobré zachovat ve spodní lastuře vlastní šťávu. Je to mořská voda s výměšky ústřice – pro gurmány opravdová pochoutka. Na dochucení podáváme citron nebo čerstvě drcený pepř, oblíbená je také zálivka z octa a jemně nasekané šalotky. Ústřice se dají také tepelně upravovat, například zapékat v lasturách.

Pozor na čerstvost: Chlazené importované lastury jsou zavřené. Čerstvé ústřice jsou vlhké, lesklé a „voní“ po moři. Pokud ústřice zapáchá, okamžitě ji vyhoďte. Barva lastury není příliš důležitá – může se lišit podle místa původu.

Největšími producenty ústřic jsou USA, Maroko, Francie, Španělsko, Norsko, Holandsko.

Mušle pečené s opálenou cibulí a šafránovým vývarem
Recepty

Mušle pečené s opálenou cibulí a šafránovým vývarem

32

Slávka

Slávka jedlá je mušle, která se chová na lanech ukotvených ke dnu. Po 12 měsících se plní do plastových sáčků a dopravuje na trh.

Účinné a prospěšné látky: Slávky jsou velmi zdravé. Obsahují železo, zinek, mangan, draslík, vitamíny skupiny B a minerální soli.

Způsob konzumace: Slávky musí zůstat i po opláchnutí a odstranění písku kartáčkem uzavřené. Dají se dusit, zapékat i vařit. Jsou základem pro mnoho jídel z mořských plodů ve španělské, portugalské a francouzské kuchyni.

Skladování: Slávky se prodávají živé, zmrazené nebo konzervované. Typická chuť slávek vynikne hlavně při kuchyňském zpracování živých mušlí. Skladujte v míse přikryté vlhkým ubrouskem v lednici max. 24 hodin. Nesmí se skladovat ve sladké vodě.

Slávky na víně

Suroviny na 1 porci:

• 500 g slávek

• 1 cibule

• 1 dl suchého bílého vína

• 1 dl olivového oleje

• hladkolistá petrželka

Postup: Na oleji osmahneme cibuli, přidáme očištěné slávky, petrželku a podlijme vínem. Dusíme, dokud se slávky neotevřou. Důkladně promícháme, aby se cibule, olej i petrželka dostaly dovnitř mušlí. Servírujeme s čerstvou bagetou. Nebo zamícháme do špaget.

Slávky s rajčatovou omáčkou

Suroviny na 4 porce:

• 2 kg slávek

• 1–2 dl olivového oleje

• 2 rajčata

• 1 větší stroužek česneku

• koriandr, sůl

Slávky vaříme v hrnci s poklicí, do kterého dáme trochu vody a var ukončíme, až jsou všechny mušle otevřené. Potom slávky vyndáme. Přichystáme si studenou rajčatovou omáčku. V mixéru nahrubo umixujeme rajčata s koriandrem. Poté přidáme prolisovaný česnek, osolíme a dolijeme olivovým olejem. Na talíři zakápneme každou mušli trochou studené rajčatové omáčky.

Autor: Alžběta Krchová

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi Recepty

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi

18
Citronové rizoto s mušlemi Recepty

Citronové rizoto s mušlemi

28
Dušené slávky ve voňavém kokosovém vývaru Recepty

Dušené slávky ve voňavém kokosovém vývaru

15
Česnekové mušle Recepty

Česnekové mušle

25
Spaghetti alle cozze – s mušlemi Recepty

Spaghetti alle cozze – s mušlemi

20
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cibule moře olivový olej ústřice mušle mořská voda lastura rajská omáčka

Návrhy pro vás

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou Sladké

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli Sladké

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc Sladké

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků Sladké

Ořechové mušle s máslovým krémem – slepované cukroví z lískových oříšků

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba


Přečtěte si také

Sladké
Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Novinky
Poslední předvánoční týden je jako dělaný na vyzkoušení nových druhů cukroví! Máme pro vás 7 nevšedních receptů

Poslední předvánoční týden je jako dělaný na vyzkoušení nových druhů cukroví! Máme pro vás 7 nevšedních receptů

Sladké
Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Ryby a mořské plody
Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Novinky
Tipy na vánoční dárky vol. 4: alkoholový speciál s vínem, pivem i tvrdým alkoholem

Tipy na vánoční dárky vol. 4: alkoholový speciál s vínem, pivem i tvrdým alkoholem

Sladké
Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Ořechové hvězdičky –  jednoduché cukroví na poslední chvíli Sladké

Ořechové hvězdičky – jednoduché cukroví na poslední chvíli

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc Sladké

Lotus kuličky ze 3 ingrediencí – nepečené cukroví z oblíbených karamelových sušenek je hit letošních Vánoc

Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky Ryby a mořské plody

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami Polévky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Růst platů, boj s prací načerno a stop zeleným daním. Co slíbili první den ministři? Jak ochránit děti před únosem? Pomoci mohou stylové hodinky i nenápadná krabička do kapsy Nové detaily k zadrženému: Chlapce měl unést 25letý mladík. Rodiny se zřejmě dobře znají

prima-zeny

Nic nejde lusknutím prstů. Vojta Kotek otočil život celé rodiny naruby a nelituje Zrádci se ozvali Ze záhrobí: Mia není jediná, kdo lhal všem od prvního dne. A proč vítězí ženy? Zrádci naposledy tváří v tvář: Kdo Mie odpustil a kdo její hru stále nevydýchal?

prima-zoom

Největší a nejvýkonnější vrtulník armády USA Útok teroristů v Austrálii minutu po minutě: Na druhého hrdinu dne policisté stříleli a dostal pěstí Žába vs. největší sršeň světa. Nelítostný souboj rychle našel svého vítěze

prima-fresh

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

prima-cool

10 největších filmových hitů roku 2025 Herní a technologické dárky 2025: Rychlé tipy, co koupit, když se v tom nevyznáte Režiséra Když Harry potkal Sally ubodal jeho syn. Vražda nyní otřásá Hollywoodem

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jak se starat o vánoční květiny: Hvězdník chce teplo, brambořík chlad, orchidej vlhko Vánoce před rokem 1989 se slavily skoro ve všech rodinách stejně. Vzpomínáte? Originální vánoční stromečky ze zbytků vlny: Návod krok za krokem

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.