Suroviny
- slávky 3 kg
- máslo 50 g
- cibule (najemno nasekaná) 2 ks
- česnek 10 velkých stroužků
- řapíkatý celer 1 lodyha
- tymián (pár větviček)
- bobkový list 1 ks
- bílé víno (suché) 300 ml
- smetana (nemusí být) 150 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy
- Mušle omyjte a odškrábněte jim „vousy“. Zkontrolujte, zda jsou čerstvé, t.j. uzavřené – pokud najdete pootevřenou, vyhoďte ji.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli, česnek, celer, tymián a bobkový list. Vše za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Pak přidejte bílé víno a uveďte do varu.
- Vmíchejte dřevěnou lžící mušle do tekutiny, hrnec přikryjte a vše uveďte do varu. Vařte asi 3 minuty nebo dokud se mušle neotevřou. Ty, které zůstaly neotevřené, vyhoďte.
- Vmíchejte smetanu (pokud chcete) a dochuťte solí, pepřem a petrželkou.
- Servírování: Přemístěte mušle do servírovací mísy a přelijte aromatickým vývarem. Podávejte s čerstvým bílým chlebem nebo bagetou.