Suroviny
- citronová tráva (krájená na jemná kolečka) 2 stonky
- koriandr (kořeny, nahrubo nasekané) 6 ks
- česnek (nahrubo nasekaný) 2 stroužky
- šalotka (větší, nahrubo pokrájené) 2 ks
- bílý pepř (celý) 1/2 lžičky
- kurkuma (nahrubo posekaná) 2cm kousek
- rostlinný olej 2 lžíce
- smetana (kokosová) 270 ml
- kokosové mléko 350 ml
- rybí omáčka 1 lžíce
- slávky (očištěné od vousů) 1 kg
K podávání
- limetka (nakrájená na klínky)
- jasmínová rýže
- arašídy (opražené)
Bylinkový salát
- šalotka (smažená) 1/2 šálku + trochu k podávání
- koriandr (nať) 1 šálek
- thajská bazalka 1/4 šálku
- červené chilli papričky (nakrájená na tenké proužky) 1 ks
- fazolové výhonky 1 šálek
Postup přípravy
- Na salát smíchejte všechny přísady, přikryjte a odložte do lednice.
- V hmoždíři podrťte na pastu citronovou trávu, koriandrové kořeny, česnek, šalotku, pepř, kurkumu a 1/2 lžičky soli.
- Rozehřejte olej v pánvi na střední teplotu, přidejte pastu a smažte 3 minuty, než se rozvoní. Ztlumte, přidejte kokosovou smetanu, kokosové mléko a rybí omáčku. Pomalu vařte za občasného míchání 10 minut. Přidejte mušle, přiklopte a vařte 5 minut.
- Rozdělte mušle do 4 misek, posypte bylinkovým salátem a podávejte s dílky limetek, rýží, arašídy a smaženou šalotkou.