Rýže je nejstarší obilovinou světa a pro mnoho národů je naprosto nepostradatelná. Rýže není jen bílá, ale i hnědá, červená nebo dokonce fialová či černá. Má také různé tvary a velikosti. Věděli jste, že existuje přes 8000 druhů rýže?
Rýže – je libo raritu, klasiku nebo rýži voňavou?
Pojďme se s touto základní potravinou a některými jejími druhy seznámit blíže.
Rýže a její přednosti
Rýže je velmi dobře stravitelná a s minimálním obsahem tuku, takže ji můžete bez obav jíst i jestliže držíte dietu. Obsahuje vitamíny skupiny B a E a také minerální látky. Na rýži dobře reagují i lidé s potravinovými alergiemi, je totiž hypoalergenní.
Rýže a její druhy
Druhů rýže je opravdu nepřeberné množství. Níže jsou uvedeny některé nejznámější druhy i ty méně známé a netradiční.
Bílá rýže – jedná se o klasickou, běžně používanou rýži. Její předností je kromě ceny to, že je trvanlivá a nežlukne, nevýhodou pak že ztrácí během vaření cenné vitamíny a minerální látky. Rozlišuje se na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou.
Jasmínová rýže – zcela neomylně ji poznáte podle její jemné květinové vůně. Pochází z Thajska a po uvaření se lepí, takže je vhodná spíše do nákypů nebo k masu. V Asii je oblíbená i proto, že díky své lepivosti se dobře jí hůlkami.
Rýže basmati – má jemnou vůni a výtečnou oříškovou chuť. Pochází z Indie a je tam velmi rozšířená. Bývá označována jako královna mezi rýžemi. Po uvaření se nelepí, je sypká a kyprá – i proto patří k oblíbeným druhům rýže. Je velmi dobře stravitelná a bezlepková.
Rýže parboiled – tato rýže je připravována speciální technologií, díky které se v této rýží udrží vitamíny a minerály i během vaření. Má žlutou barvu, která vařením zbělá. Po uvaření se nelepí.
Rýže natural – tento druh rýže má hnědou barvu, oříškovou chuť a díky své úpravě je bohatý na vitamíny skupiny B, E a minerální látky, jako je hořčík, vápník a fosfor. Nevýhodou je, že má vyšší obsah tuku a proto snadněji žlukne. Můžete z ní připravit sladký ovocný nákyp nebo chutné rizoto.
Divoká (indiánská) rýže – chcete-li ochutnat opravdovou raritu, zkuste tento druh rýže – není to ale rýže v pravém slova smyslu. Jedná se o podlouhlá, tmavá semínka severoamerické vodní trávy. Je velmi drahá – sbírá se totiž ručně – a proto je prodávaná ve směsi s klasickou bílou dlouhozrnnou rýží. Je velmi bohatá na vitamín B, ale její příprava je časově náročná – vaří se 45 minut.
Rýže Arborio – tato rýže se pěstuje především v Itálii a dělají se z ní rizota. Její zrna jsou kulatá a po uvaření má téměř krémovitou konzistenci, díky tomu, že zrna absorbují větší množství vody.
Červená, fialová a černá rýže – chcete-li se jako hostitelka blýsknout, zkuste některou z těchto netradičních rýží. Jedná se o vzácné druhy rýže s vysokým obsahem antokyanů (ve vodě rozpustné pigmenty ve vakuolách některých buněk a zároveň potravinové barvivo), které způsobují exotické zabarvení rýže. Dobrou zprávou je, že tyto rýže mají vysokou výživovou hodnotu. Červená – neboli rudá bhútánská rýže – pochází z himálajského pohoří a chutná po piniových oříšcích.
Rýže svlaží hrdlo?
Z rýže se v Asii vyrábí například rýžové pivo nebo víno či indický alkoholický nápoj zvaný arak – pálenka chutí a vůní podobná rumu.
Různé druhy rýže Foto: Thinkstock
Autor: Dana Špatenková