Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nejslavnější dorty světa, které zvládnete v pohodě i doma

Nejslavnější dorty světa

Nejslavnější dorty světa Zdroj: iStock

  • Zavřít
Nejslavnější dorty světa

Nejslavnější dorty světa Zdroj: iStock

Nepředstavujte si svatební pětipatráky královských dynastií. Řeč je o dortech, které lidi tak chytly za srdce a za chuťové pohárky, že se staly nesmrtelnou klasikou v cukrárnách, kavárnách i u domácích stolů. Znáte je?

Seznam.cz banner

Piškotový dort s máslovým krémem

Znáte větší klasiku? Může být i ořechový, kakaový nebo třeba kokosový, ale piškot a máslový krém je sázka na jistotu. V těchto časech je máslo z krémů poněkud vytlačováno a nahrazováno pudinky, tvarohem nebo mascarpone, ale ruku na srdce, když vám babi upeče k narozeninám tuhle starou buržoazní klasiku, je to nejvíc. Kde se vzal poprvé, už nevíme, ale v českých zemích se bez něj neobešla jediná svatba ani narozeniny. A není to jen náš vynález. Obyčejný piškotový dortík s jemným krémem patřil mezi top dezerty na stole samotné královy Viktorie!

Sacher dort

Traduje se, že Sacher dort vymyslel šestnáctiletý kuchařský učeň Franz Sacher v roce 1832 pro samotného knížete Metternicha. Pokusil se, při svém mládí a nezkušenosti, nějak elegantně vybruslit z přípravy dezertu na knížecí stůl a tak smíchal základní suroviny s pořádnou dávkou čokolády. Když v kuchyni našel meruňkový džem, dal ho tam taky. Pak to polil další čokoládou, a asi se klepal, co se stane. Stal se zázrak a mladý Franz legendou. Originální recept nikdo vlastně nezná. Je pečlivě zamčený v trezoru Sacher domu ve Vídni. Legenda ale žije dál a Sacher dort si i bez originálního předpisu zvládnete upéct doma.

Mrkvový dort

Jeden z amerických importů, který ovládl svět a vůbec nám to nevadí. Mrkvový dort je hrozně dobrý a dietáři věří, že při jeho konzumaci tolik nehřeší. Jako spousta vynálezů i on se rozšířil na světě za války. Jeho historie sahá do roku 1827 do anglické kuchařky The Art of French Cookery, ale Švýcaři tvrdí, že se v alpských kantonech pekl už od středověku. Ať je to jak chce, válka mu dala nová rozměr, protože se šetřilo surovinami a mrkví se nahrazovala část ingrediencí. A že to bylo dobré, peče se tak dodnes!

Schwarzwaldský dort

Tmavé třešně, třešňovice, tmavá čokoláda, krém a lehký korpus. Tahle božská mana pochází z Německa a má nespočet variací. Název byl inspirován buď použitím višňové pálenky, která je pod názvem kirschwasser schwarzwaldským regionálním produktem, nebo vizuální podobností dortu s čepci opatřenými červenými bambulkami, které jsou tradiční součástí místního ženského kroje. Něco podobného mají i v Americe a říkají tomu “black forest cake”, což je v překladu to samé. Němečtí přistěhovalci zkrátka přivezli své dobroty s sebou. Kombinace tmavých třešní nebo višní, čokolády a bílého krému se stala nesmrtelným předmětem lidové tvořivosti.

Medovník

Geniální medovo-ořechový dort se peče podle staroslovanské receptury. Potud se všichni shodnou a pak se začnou prameny rozcházet. Neradi bychom se zapletli do nějaké korporátní bitvy, ale existují odkazy do Gruzie, Arménie a do staroslovanských tradic. Víte co? To je jedno, protože medovník je něco tak dobrého, že se z toho podlamují nohy. Vypadá neskutečně složitě, ale dá se v pohodě zvládnout i doma. Jde v podstatě o spoustu velmi tenkých plátů korpusového těsta, promazaných vrstvami speciálního krému. Až bude ošklivá neděle, stojí před vámi rozhodně výzva!

Nejslavnější dorty světa – lahodný medovník. Foto: iStock

Croquembouche

Pyramida z malinkých větrníčků vás okouzlí. Tohle prostě mohli vymyslet jen Francouzi. Je to krásné, trochu dekadentní, marnivé, složité, výborné a rozšafné. Ve Francii představuje naprostou klasiku mezi dorty a podává se při výjimečných příležitostech.

Doslovně to znamená „křupe v ústech“ a skutečnost odpovídá. Tento dort je složený z malých profiterolků z odpalovaného těsta, naplněných krémem a slepených karamelem. Karamel zaručuje to správné křupnutí, ale až dort Croquembouche uvidíte, nebude se vám chtít ho jíst, jen obdivovat. Nicméně nakonec stejně skončí v žaludku.

Cheescake

Myslíte na New York a cheescake jedním dechem? Zabrzděte, skutečnost je mnohem zajímavější. Jeho původem se totiž může pochlubit Řecko! První „cheesecake“ byl vyroben na řeckém ostrově Samos, kde byly nalezeny formy na tento skvělý sýrový dortík. V Řecku byl cheesecake považován za výborný zdroj energie a byl podávaný sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př. n. l. Do Severní Ameriky ho opět dostali přistěhovalci z Evropy. No a pak se už traduje známá historie o sýru Philadephia, na jehož obalu se objevil ten geniální recept, který vzal útokem celý svět.

Autor: Kamila Ulčová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky čokoláda dort dezert cheesecake třešně máslo sacher dort těsto piškot dort cheesecake medovník nejlepší dorty Franz Sacher Medovník

Návrhy pro vás

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou


Přečtěte si také

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Prostřeno!
Prostřeno: Borůvkové pokušení s tvarohem

Prostřeno: Borůvkové pokušení s tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Pomalu pečená kachna na medu podávaná s červeným a bílým zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem

Prostřeno: Pomalu pečená kachna na medu podávaná s červeným a bílým zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem

Prostřeno!
Prostřeno: Jemný brokolicový krém se smetanou

Prostřeno: Jemný brokolicový krém se smetanou

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta s hermelínem a brusinkami

Prostřeno: Bruschetta s hermelínem a brusinkami

Maso
Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Soutěžící
Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Lipavský: Do ODS chci postupně a přirozeně. S výsledkem v Praze není důvod „machrovat“ ANALÝZA: Pokrovsk před katastrofou. Zmizte, dokud to jde, nabádá obránce ukrajinský expert Babiš kopne Turka od sebe, míní Šídlo. Motoristé si prosadí svou, nesouhlasí Stoniš

prima-zeny

Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér Noční operatér: kompletní přehled postav a herců z nové minisérie s Lukášem Vaculíkem

prima-zoom

Skutečná inspirace Frankensteina Českou snowboardistku zasypala lavina. Pod sněhem strávila dlouhé minuty a měla u sebe kameru „Poslední tajná agentka“ převezla nacisty a pomohla spustit Den D. Její fascinující příběh skoro nikdo nezná

prima-fresh

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

prima-cool

Nový Rambo bude pro desetileté děti Superman v kinech prodělal desítky milionů dolarů, nakonec je však údajně ve velkém plusu. Jak je to možné? Recenze: Úplný konec Kingdom Come II je tady. Vyšla poslední část milované hry

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Speciality českých domovů, nad kterými cizinci často kroutí hlavou Jaký si vybrat vánoční stromeček a proč? Tipy, jak se o něj starat 10 léčivých rostlin proti podzimní depresi, únavě a stresu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.