Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Je sůl opravdu nad zlato?

Je sůl opravdu nad zlato?

Je sůl opravdu nad zlato? Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Je sůl opravdu nad zlato? Zdroj: Thinkstock

Že se bez soli nedá vařit, zjistil král ve známé pohádce, a vtipnou formou tak všem ukázal na nezbytnost soli pro lidskou stravu. Platí to však beze zbytku a ve všech případech?

Sůl kamenná, sůl mořská, himalájská sůl i jiné jsou všechno označení jednoho základního prvku chloridu sodného – NaCl. Tato chemická sloučenina je důležitá pro základní životní funkce většiny organismů. Na Zemi se vyskytuje v poměrně hojné míře – je obsažena v mořské vodě a v kamenné formě zejména v Polsku, Německu a USA.

Použití

Pomineme-li použití soli při údržbě komunikací, používá se sůl především v potravinářském a chemickém průmyslu. V potravinách nejčastěji při ochucení a konzervaci potravin.

Sůl a jód

Běžně je do kuchyňské soli přidáváno malé množství jódu – sůl se jodizuje.

Toto opatření se plošně provádí jako prevence před nedostatkem jódu v potravinách a předcházení tak onemocněním, především štítné žlázy.

Kdy solit?

– sůl přidaná na začátku vaření se lépe spojí s jídlem a zvýrazní jeho chuť

– sůl přidaná ke konci vaření zvýší efektivněji slanost jídla, ale už se nespojí s ostatními chutěmi

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Fit díky bylinkám a koření

V čem je problém?

Jednoduše řečeno v množství přijaté soli do našeho organismu díky potravinám. Při podrobném studiu obsahových látek téměř všech potravinářských výrobků zjistíme, že je do nich přidaná sůl. Je zcela zřejmé, že sůl zvýrazní chuť a prodlouží trvanlivost potravin, ale její příliš časté používání je alarmující!

Zdravotní problémy

Podle některých zdravotních průzkumů je dokonce dokázáno, že v některých zemích má nadměrné užívání soli na svědomí více předčasných úmrtí lidí než tabák. Obecně je zcela jasně prokázaná souvislost mezi nadměrným používáním soli a kardiovaskulárními chorobami (zejména vysoký krevní tlak). Ideální denní příjem soli je mezi 1,7–2,3 gramu, což je pro většinu populace hodnota nemyslitelná a je několikanásobně překračovaná. Je tedy nanejvýš potřebné nastavit správný poměr mezi potřebou soli a skutečnou spotřebou.

Rizikové potraviny

Velmi vysoký obsah soli mají uzeniny, salámy, klobásy, paštiky, nakládaná a uzená masa. Dále průmyslově vyráběná polévková dochucovadla (tekutá, prášková i v kostce) a slané trvanlivé pečivo, tyčinky, brambůrky apod. taktéž.

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Netradiční druhy soli – i solit se dá lépe a jinak

Jak nesolit

Následná doporučení zavádějte do svého jídelníčku postupně a snižujte tak celkovou spotřebu soli. Jelikož sůl působí v mozku jako droga, je nutné její množství omezovat pozvolna.

1) Již při používání jednotlivých složek potravy (polotovarů) dbejte na pečlivý výběr s menším obsahem soli. Nejvyšší obsah soli obvykle mají již finální potravinářské výrobky, zejména ty s delší trvanlivostí. Omezte tedy jejich spotřebu.

2) Používejte bylinky. Cibulka, pažitka, křen, tymián, řeřicha, bazalka, česnek, oregano, libeček i jiné zvýrazní chuť pokrmu a „odpustí“ vašim chuťovým buňkám nadměrné množství soli. Zejména libeček, známý jako polévkové koření, dovede naši mysl ošálit a navodit dojem „správně“ osolené polévky. Je vhodný také při vaření brambor. V kombinaci s malým množstvím soli a kmínu dovede zvýšit pocit slanosti.

3) Česnek je významný zvýrazňovač chuti a česneková pasta s malým obsahem soli dovede slané divy.

4) Používejte ovocné šťávy. Velmi vhodné je používat do zálivek nebo nakládacích směsí čerstvě vylisované ovocné šťávy. Citronová, pomerančová nebo limetková šťáva jen s malým množstvím soli dodá salátům nebo nakládanému maso až překvapivě „slanou“ chuť.

Omezte celkový příjem soli. Váš organismus vám bude vděčný a poznáte nové, mnohdy netušené chutě!

Autor: Alžběta Krchová

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky tipy zdraví vaření koření sůl solení

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Novinky

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

Kam za pivem

Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

ANO je bohatá nevěsta. Babišova slova o nové totalitě se poslouchají těžko, přiznala Jourová Vyšetřovatelé už znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka ON-LINE: Ukrajinci prolomili další linii Rusů. Expert popsal klíčový problém okupantů

prima-zeny

Velký horoskop na říjen: Berani by měli uzavřít minulost, Vodnáře čekají změny Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama

prima-zoom

Jak si mafiánský zabiják vykopal hrob Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce Nová krev pro Partičku, Bodyguardi i PORNO! Prima COOL čeká pořádně barevnej podzim

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Sharon Stone je dnes strhanou babičkou. Nejnovější fotka zaskočila její fanoušky Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil

prima-living

Dejte se do pěstování plnokvětých narcisů! Na jaře rozzáří zahradu nevšedními květy Jak se žilo a bydlelo v době svatého Václava: Ve středověku měl průměrný dům 12 metrů čtverečních Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.