Máme ji každý doma, ale o tom, že je nad zlato jako ve slavné pohádce, se přesvědčíme, až když nám dojde. Řeč je o kuchyňské surovině surovin – soli.
Netradiční druhy soli – i solit se dá lépe a jinak
Obyčejnou kuchyňskou sůl koupíte v supermarketu za 5 korun kilo. Existují ale i jiné alternativy, které klasickou kuchyňskou sůl předčí cenově klidně stonásobně a k dostání jsou jen ve specializovaných obchodech. Proč jsou někteří lidé ochotní platit za tak obyčejnou surovinu, jako je sůl, horentní sumy? Je opravdu o tolik lepší, či snad dokonce zdravější, nebo jde jen o módní trend? Na záhadu jménem sůl se podíváme v tomto článku.
Mořská sůl – zdravá alternativa?
Jedná se o nejznámější a nejpoužívanější variantu ke kuchyňské soli, její cena je sice vyšší, ale díky obsaženému jódu a minerálům se vyplatí si za ni trošku připlatit. Balíček této soli vás přijde zhruba na osmdesát až sto korun.
Tato sůl chutná trošku jinak než klasická sůl a také navíc obsahuje již zmíněný zdraví prospěšný jód, i když jeho množství není nikterak převratné, a proto se do mořské soli přidává jód i uměle. Určující je také, z jaké lokality mořská sůl pochází. Prodává se – stejně jako ta himálajská – většinou hrubozrnná, ale k dostání je i jemná. Tato sůl se získává odpařováním mořské vody, což je nejstarší technika získávání soli vůbec. Mořská sůl je často obohacena o směsi různých bylinek, může být tedy velice chutná, tím se ale její cena vyšplhá ještě výš. Je vhodná pro dochucování již hotových jídel. Mořská sůl se dá taktéž přidat do koupele nebo inhalovat, a může tak zastavit nastupující virózu.
Himálajská sůl vám vichřici v peněžence neudělá
Himálajská sůl je o něco levnější než ta mořská, můžete ji sehnat už za 60 korun kilo. Typická je svou narůžovělou až oranžovou barvou díky obsaženému železu. Tato sůl pochází ze vzdálených končin Asie – z panenské přírody himálajských hor. Obsahuje množství minerálů a uměle se do ní nepřidávají žádné látky jako do soli kuchyňské nebo mořské, a proto chcete-li opravdu zdravou alternativu bez chemie, tato sůl bude pro vás trefou do černého.
Fleur de Sel (solný květ) – královna mezi solemi
Tato sůl je mezi ostatními solemi jako Ferrari mezi trabanty. Obtížně se získává, je vzácná a sbírá se ručně. Nejčastěji se setkáte se solným květem z Francie, Španělska či Velké Británie (Camarque) a vzniká pouze v horkých a zároveň větrných dnech, kdy se v tenké vrstvě tvoří na vodní hladině. Tyto podmínky ovšem nejsou každý den. To vše přispívá k její neuvěřitelné ceně – 100 g vás přijde i na sto až sto padesát korun. Stejně jako i další dražší druhy solí je určená výhradně k dochucování již hotových pokrmů.
Uzená rarita – sůl pro fajnšmekry
Chcete-li ochutnat opravdu netradiční sůl, zvolte tu, která je kouřem uzená. Udí se podobně jako maso na pečlivě vybraném dřevě a pokrm s ní posolený získá typickou uzenou chuť i vůni. Udí se často mořská sůl. Chuť je intenzivnější, než jak jsme zvyklí u běžně kuchyňské soli, takže nám na pokrm postačí menší množství. Vhodná je například na dochucení masa nebo ryb, případně omáček. Nejde ovšem zrovna o levnou záležitost, kilo této soli stojí zhruba tisíc korun a k dostání je většinou na internetu.
Kromě výše popsaných netypických solí existuje i korejská bambusová sůl nebo černá vulkanická sůl z Indie, ale s těmi se určitě běžně nesetkáme.
Jak je to se solí a zdravím?
O různých netradičních druzích soli si můžete přečíst, že jsou zdravé. Není to tak docela pravda, ve skutečnosti jejich přínos spočívá spíše než v obsažených minerálech v tom, že jejich slanost je mnohonásobně vyšší než u kuchyňské soli, takže jich spotřebujete výrazně méně a tím pádem nezatěžujete tolik krevní oběh. Sůl je ale zároveň pro naše tělo nepostradatelná – například pro tvorbu kyseliny solné v žaludku, která se podílí na trávení. Sůl je také důležitá pro správnou činnost ledvin nebo udržování rovnováhy sodíku a draslíku v těle. Pro dobrou funkci organismu v zátěži sůl potřebují především sportovci.
Sůl je vskutku dobrý sluha, ale zlý pán – naše tělo ji potřebuje, ale nesmí se to s ní přehánět.
Autor: Dana Špatenková